Ursäkta röran, jag bygger om…

januari 25, 2014 at 18:01 13 kommentarer

Som jag skrev om här för ett tag sedan, har jag gått i undrans tider – lägga ner eller komma ut (som icke-anonym)? Jag hade väl egentligen precis bestämt mig för att slänga masken och möta världen under eget namn, när andra avsnittet av Fittstim sändes på SVT i torsdags. De flesta av er som läser här är förmodligen medvetna både om vem Pär Ström är, och att han deltog i programmet. (För er som inte vet, googla GenusNytt.)

Pär Ström, hårkorsFör egen del är Ström en figur jag känner mig lite kluven inför. Å ena sidan tror jag faktiskt att hans agenda – åtminstone från början – enbart var tänkt att vara konstruktiv, dvs. att påvisa radikalfeminismens bristande humanism, och föra upp mansfrågor på agendan. Jag tror inte att Ström är den ”kvinnohatare” han så ofta utmålats som.

Å andra sidan känns det som att den ironi och sarkasm han initialt svingade som sina vapen (och som missades av så många) på resans gång övergick till genuint bittert gnäll. Visserligen inte helt oförståeligt, givet den kopiösa smutskastning och det hämningslösa hån han möttes av, alldeles oavsett om han hade rätt i sak eller inte (vilket varierade). Samtidigt tappades konstruktiviteten, och mot slutet av GenusNytts levnad kändes bloggen mest som en spegelbild av de radikalfeminister den kritiserade: inriktad på polemik för polemikens skull, och med lite väl mycket av offerkofta påtagen.

Nu var tanken inte att detta inlägg skulle handla om Pär Ström i sig. Dock är det intressant att se reaktionerna mot hans medverkan i SVT-programmet på t.ex. Twitter och på vissa bloggar. Skitstormen som återigen kastas mot honom är inte alls i paritet med hur upprörande det han sade i programmet kan sägas vara, oavsett hur man tolkar det. Även om jag kan förstå de som har svårt för honom, är det uppenbart att en man (särskilt en som inte höjer rösten tillbaka vid mothugg, utan som sakligt fortsätter att hävda en icke-radikalfeministisk linje) får räkna med sin beskärda del av näthat. Ni vet, det där som det påstås att annars mest förekommer från män mot kvinnor…

Låt mig säga så här: att se vilka reaktioner Ström rörde upp, och med vilken genuin illvilja och entusiasm folk ånyo sågar människan Pär (och inte debattörens åsikter) gjorde inte mina tvivel inför en icke-anonym tillvaro mindre.

Å andra sidan gör det mig en smula förbannad. Okej att man inte behöver gilla vare sig Ström som person eller hans åsikter, men har vi hamnat så jäkla snett i Sverige av idag att sådana påhopp som nu (återigen) riktades mot honom ses som rumsrena i den radikalfeministiska hegemonins namn, ja då behövs det onekligen fler män som vågar stå upp för en jämställdhetssträvan på lika villkor.

En strävan som grundar sig på empiri och vetenskap, och inte på teoribyggen. En strävan som erkänner att såväl kvinnor som män har utmaningar och svårigheter som förtjänar uppmärksamhet, och som inte tävlar om vem som har den stickigaste offerkoftan. En strävan där ingetdera könet ses som det ”skyldiga”, och där det inte heller finns andra färdiga mallar för hur kvinnor och män ”är” eller ”skall vara”. En strävan som vare sig tar avstamp i GenusNytts bittertrötta sarkasm och Flashback-dikenas antifeminism, eller i misandriska bloggerskors krigshetsande radikalfeminism.

En sådan strävan är något jag vill vara en del av.

2012-01-24 20.20.42Jag tror att jag har bäst förutsättningar att göra det under eget namn. Vetskapen om det agg jag i så fall kommer att möta från vissa är i ärlighetens namn en smula skrämmande, men vad fan – om en av mina gaddningar nu ändå har det aktuella budskapet, får jag väl leva upp till det!

Dock krävs det vissa förberedelser. Därför kommer Certatio-bloggen att under en tid här framöver (jag gissar på 1-3 månader) att gå lite på tomgång, för att sedan förmodligen möta sitt öde som förverkad kanal. Tanken är att under den tiden bygga en ny plattform, en webbplats rent inriktad på genusfrågor. Förmodligen kommer denna att vara mer inriktad på längre, något mer djuplodande texter och faktasammanställningar, och inte ha ett lika ofta uppdaterat ”bloggflöde”.

När portarna slås upp kommer ni att få möta Certatios riktiga jag. Han är (hoppas och tror jag att ni kommer att tycka) en skapligt hygglig prick, och har ni trivts här lär ni förmodligen känna er som hemma även hos honom, eftersom vi faktiskt tycker precis samma om de frågor som här avhandlats. Anonymitetens mask har bara dolt min identitet, inte mina värderingar.

Jag hoppas ni kommer att tycka att det blir trevligt att träffas. Till dess, sköt om er, och var snälla mot varandra!

Entry filed under: Hat & Fördomar, Jämställdhet & Genus, Om bloggen. Tags: , , , , , , .

Våldtäktskultur, patriarkalt heterosex och manligt ansvar Yta före innehåll?

13 kommentarer

 • 1. Ekvalist  |  januari 25, 2014 kl. 18:30

  Spännande! Det behövs någon som du som står för sitt namn. Gärna även i TV-soffor och paneler, om du orkar. Men det har sitt pris…

 • 2. enstillaundran  |  januari 25, 2014 kl. 18:55

  Jag önskar dig all välgång och framgång med ditt nya projekt. Du visar ett mod och ett engagemang som jag gärna följer även i framtiden.

 • 3. Mattias  |  januari 25, 2014 kl. 21:40

  Starkt! Lycka till med nya sidan så ses vi där.

 • 4. @waterconflict  |  januari 25, 2014 kl. 23:34

  Vi lär ses på nya sidan också. Vettigt folk lyssnar man på ju ☺

 • 5. TattarLasse  |  januari 26, 2014 kl. 02:07

  Verkligen modigt! Lycka till!

 • 6. Malte Skogsnäs  |  januari 26, 2014 kl. 07:45

  Ett modigt beslut. Lycka till!

 • 7. Mia.  |  januari 26, 2014 kl. 11:21

  Ser fram emot detta då jag tycker du skriver klokt och balanserat. Och sen…Pelle Billing höll ”god ton” som jag tycker du gör och är inne på här. Och resultatet som jag ser det är att man inte kunde köra samma race som mot Pär Ström (eller kommentarsfältet på hans blogg).

  • 8. certatio  |  januari 26, 2014 kl. 12:33

   Tack. (Till alla som peppat; inte bara till Mia.)

   Har som ambition att bli än mer ”low key” i tonläget, och att fokusera mer på framförandet av egna tankar än på att kritisera andras. Sedan kommer jag (tyvärr) nog också att moderera kommentarer lite strängare än här. Det skall handla om konstruktivitet, inte polemik.

 • 9. Rick  |  januari 26, 2014 kl. 13:58

  För det första lycka till.

  För det andra tycker jag att det lämnar en besk eftersmak när du kritiserar Pär Ström så att du själv ska framstå som ”neutral”. Du låtsas som om Ström hade varit något slags motpol till de feministiska proffshatarna…

  Ge mig ett enda exempel på när Ström skulle ha farit ut i osakligheter!

  Pelle Billings i och för sig utmärkta bok Jämställdhetsbluffen fick ingen som helst uppmärksamhet i media. Detta var en direkt följd av hans försök att ”hålla god ton”. Pär Ström har åtminstone varit någorlunda synlig. Han är en av de absolut modigaste människorna i dagens Sverige, så lägg av med det fjantiga gnället på enskildheter i hans värv.

  • 10. certatio  |  januari 26, 2014 kl. 16:55

   För det första: Tack.

   För det andra: det har inte slagit dig att jag kanske skriver de saker jag gör för att det är så jag faktiskt tycker, och inte för att jag skall ”framstå” på något särskilt sätt?

   Jag står för min åsikt om Ström, och den är (precis som jag skrev) att han åtminstone inte från början var en motpol till de du kallar ”feministiska proffshatare”. Dock gick den ironi och sarkasm han från början använde med skicklighet förlorad över tid, och mot slutet lät han (enligt mig, då – du får naturligtvis ha en annan syn på den saken) ungefär lika bitter och ”offerkoftig” som de han kritiserade.

   Jag sade inte att han var osaklig, i den bemärkelsen att han förvrängde fakta eller hängav sig åt direkta personangrepp. På det viset fick han betydligt värre skit än han delade ut. Vidare skrev jag ju uttryckligen att han var modig som klev fram. Det jag ”kritiserar” är att hans metodik till slut snarare gödde polemik än motverkade den.

   …och jag har all respekt för att det är en svår balansgång. Om män inte säger ”radikalfeminismen har fel!” högt och tydligt, kommer vi heller aldrig att få en juste jämställdhetsdiskussion. Jag ägnar mig ju också åt kritik av radikalfeminismen, så jag klandrar honom inte för det. Dock bör tonlägen av typen ”amen du’rå…?” undvikas.

   Jag håller med dig om att Billing och hans bok fick oförtjänt lite uppmärksamhet. Delvis tror jag att det beror just det jag kritiserar hos Ström. När han låter bitter kan man avfärda honom som person, och då slipper man bemöta argumenten i sak. Hade man gett sig på Billing hade man torskat diskussionen, och det ville man inte riskera.

   Därför har du helt rätt i att det finns en risk att även jag ”tigs ihjäl” om jag lägger an en för diplomatisk ton, men ärligt talat, det struntar jag i. Jag tänker inte välja en linje som går emot hurdan jag är och vad jag tycker är rätt sätt att agera på, bara för att vinna lättförtjänt uppmärksamhet…

   Avslutningsvis: tack för att du engagerar dig i ämnet!

   • 11. Rick  |  januari 27, 2014 kl. 08:50

    Kör ditt eget race, det blir säkert riktigt bra. Men nu motiverar du ditt beslut att (möjligen) göra det under eget namn med att diskutera Pär Ström i åtminstone en tredjedel av inlägget. Du har din linje som du kan hålla fast vid och behöver inte bry dig om vad någon annan hållit för linje, inte minst eftersom bloggen Genusnytt inte längre är aktiv. Men gör du avbön innan du ens börjat (”Jag är inte som Pär Ström”) så förlorar du bara respekt. Är du inte som Ström så kommer det att synas i dina texter. mer än så behövs inte.

    • 12. certatio  |  januari 27, 2014 kl. 14:01

     Jag förstår hur det kan uppfattas som att huvudsyftet med att prata om Ström var att distansera mig. Vidare har du absolut en poäng kring vikten att stå upp för det man tror på, och inte rätta sig efter andras dom över vad som är ”korrekta” åsikter. Därför säger jag tack för din raka feedback…

     …även om mitt huvudsyfte nu inte vara att distansera mig från Ström*. Att jag tog upp honom var för att belysa hur mycket oförtjänt hån och illvilja en manlig icke-feminist får, och kommentera hur detta påverkar min beslutsprocess kring anonymitet / icke-anonymitet. Det var alltså vinklingen ”skrämmande men motiverande” som var i fokus här.

     *Sedan är det ju onekligen så att jag i viss utsträckning kan sägas göra just det (distansera mig från Ström) i och med att jag kritiserar hans metodik. Dock handlar det inte om att försöka vara något slags allmän genusopinion till lags, utan om att redogöra för min faktiska åsikt på den punkten.

 • 13. Kristian  |  januari 29, 2014 kl. 10:21

  Spännande!


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 87 197

%d bloggare gillar detta: