Liber

november 21, 2013 at 10:15 9 kommentarer

Jag fick ett lustigt ”skällsord” kastat på mig igår under en Twitter-diskussion. När jag inte tigande accepterade det nedlåtande och avfärdande epitetet ”Vit Kränkt Man” fick jag istället höra att jag var en ”indignerad liberal”.

Vet liksom inte riktigt hur jag skall reagera på det? ”Eh… tack?”.

Graden av indignation från min sida varierar väl, och eftersom vi alla kan vi ha dåliga dagar där vi har taggarna onödigt utåt, är den säkert ibland överdriven. Må så vara, men att ta illa upp över att bli kallad ”liberal”?

För det första är det en rätt bred term, där skillnaden mellan en socialliberal och en anarko-kapitalist är rätt påtaglig. Följaktligen blev angreppet lite som att ”anklaga” någon för att vara ”feminist”, utan att specificera ifall man avser en klassisk liberalfeminist (yeay!) eller en misandrisk radikalfeminist (nay!). Big difference.

John Stuart Mill

John Stuart Mill

För det andra har jag oerhört svårt att se hur någon (som nu inte råkar vara en uttalad fascist, religiös fanatiker eller rasist/sexist) kan tycka att grundtanken med liberalism, den gemensamma nämnaren för olika grenar om man så vill, inte är vacker.

”Liber” är latin för ”fri”. En kort men träffande definition, löst baserad på Wikipedias text:

Liberalism är en samhällsåskådning och politisk ideologi med individens frihet som grundläggande värde, och kan allmänt sägas vara nära förbundet med jämlikhet, individuell frihet, mänskliga rättigheter och demokrati. Frihetslagstiftningarna (så som yttrandefrihet, religionsfrihet och tryckfrihet) är starkt förknippade med liberala värderingar.

Varför skulle man inte skriva under på detta koncept som av godo?

Sedan kan jag köpa att folk kan ha åsikter om vilken gren av liberalismen som är bäst lämpad för att skapa ett ”idealsamhälle”. Personligen tillhör jag väl den oerhört svensson-aktiga, diplomatiskt tråkiga socialliberala skaran, som anser att skattefinansierad välfärd kan/bör kombineras med ett så litet statligt reglerande som möjligt i övrigt (med undantag för de regleringar som krävs för att upprätthålla negativa friheter).

Lustigt nog brukar denna position få kritik från bägge håll: marxister tycker att socialliberaler förbiser aspekter som rör ”maktanalys” och ”intersektionalitet”, och att det vore bättre att låta staten stå som garant för det mesta här i tillvaron, medan vissa mer hardcore neoliberaler närmast verkar anse att socialliberaler är statskramande smygkommunister…

Nu säger jag inte att min position garanterat är den som bäst maximerar välstånd och lycka, samt bäst minimerar förtryck och social utslagning, bara att det är vad jag ser som sannolikt i skrivande stund. Samhällsbildning är ett kontinuerligt experiment som konstant bör utvärderas, och då är olika åsikter en förutsättning. Dock känner jag mig trygg i den världsbild jag har, och har därför svårt att ta anstöt av ett försök att förolämpa mig med epitetet ”liberal”.

…vilket egentligen kunde ses som knepigt, eftersom jag generellt har svårt för det där med etiketter. Jag vill helst bara vara jag, och inte behöva räknas in i en grupp där jag måste ta ansvar även för andra gruppmedlemmars åsikter, beteenden och värderingar (även om vi skulle dela flertalet). Det är en av anledningar till att jag har så svårt för t.ex. de radikalfeministiska teserna om kollektiv manlig skuld.

Samtidigt antar jag att min vilja att vara fri från kollektivisering är en ganska liberal tanke, vilket så att säga både utgör och löser detta moment 22. Voila!

Entry filed under: Allmänna betraktelser, Politik & Juridik.

Gudrun polemiserar vidare Tavakoli vs Ekeroth: 1-0

9 kommentarer

 • 1. Johan Grå  |  november 21, 2013 kl. 10:50

  Indignerad liberal låter fint tycker jag också 🙂 Du måste ha gjort något rätt i samtalet.

 • 2. @Benanderii  |  november 21, 2013 kl. 12:21

  Är det inte just där som de så kallade liberala partierna (M) och (FP) och till viss del (C) trödde i skiten. Liberala tankar skall gynna individen oavsett vilken liberalism man stödjer. Kollektivism och skuldbeläggande av grupper är rent socialistisk smörja.
  Tanken om jämlikhet och jämställdhet är från början typiskt liberal och skall bidra till lika och jämställda individuella friheter och möjligheter. Se vad som hänt nu när marxisterna har gjort om feminismen till sin paradgren, ja då hakar de före detta liberalerna på.
  Liberalism i Sverige? Jo, tjena!

 • 3. Jonte  |  november 21, 2013 kl. 13:23

  Inget konstigt att en radikalfeminist använder liberal som skällsord. Radikalfeminismen i Sverige idag är helt oförenlig med de liberala grundvärderingarna. Något många sk liberaler (Arnholm är bara en i mängden tyvärr)) inte verkar begripa.

 • 4. Malte Skogsnäs  |  november 21, 2013 kl. 18:36

  Vilken komplimang!

 • 5. AV  |  november 21, 2013 kl. 18:51

  Grattis!

 • 6. enstillaundran  |  november 21, 2013 kl. 21:20

  Man behöver inte köpa uttalarens tolkning/uppfattning av invektivet utan kan fritt tolka det efter eget skön.

  Det gäller att kunna ta emot en lyra, inte bara se hur hårt bollen är slagen.

 • 7. Claes-Peter  |  november 22, 2013 kl. 01:52

  Vem kan INTE vara indignerad i denna värld? Då får man blockera allt kring media. Annars är de flesta kränkta män jag mött i media inte gamla, vita män, utan unga bruna. Och de får antingen betalt för sina yttranden, eller plats i ‘prime time media’. Eftersom feministerna använder ‘kränkt’ som ett skällsord, så borde deras ideal vara ett tillstånd av loj (själv-)belåtenhet?

  Senaste panikerna: Gamla barnserien ‘Barnen Hedenhös’ samt en pärlplatta i en leksakskatalog. Vi kanske skulle behöva en tornado, jordbävning eller ett litet inbördeskrig för att så att säga kalibrera känslonivåerna?

  Om jag själv skulle kunna önska mig och välja ett skällsord, så vore det då det kulturminnesmärkta ‘libertin’. 🙂

 • 8. J.G  |  november 24, 2013 kl. 09:18

  Får man fråga hur du avfärdade vkm? Man får ju det insinuerat lite då och då. Och eftersom jag saknar argumentationens gåva så är jag alltid intresserad att lära mig.

  • 9. certatio  |  november 24, 2013 kl. 10:52

   Rätt meningslöst att fastna i längre försvar av något som egentligen inte skall behöva försvaras. Konstaterade kort att ev. indignation från min sida inte beror på ”kränkthet” (jag känner mig inte ”kränkt”) utan på att jag är humanist, och därmed ogillar alla former av sexism/rasism. Vidare noterade jag det orimliga i att avfärda någons åsikt pga. dennes kön/ras – det är VAD som sägs som räknas, inte VEM som säger det…


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 87 017

%d bloggare gillar detta: