Internationella Mansdagen

november 19, 2013 at 10:56 15 kommentarer

Idag är det alltså Internationella Mansdagen, som till skillnad från vad många tror inte handlar (enbart) om att ”hylla mannen”, utan primärt om att attackera problemområden där män faktiskt far illa.

Dagen är alltså värd att uppmärksamma inte för att män skulle vara bättre än kvinnor, eller för att män generellt skulle vara mer utsatta eller förtryckta än kvinnor – utan för att det finns specifika frågor och områden där det är rimligt att lägga fokus på männen. (Det vill säga av precis samma anledning som Internationella Kvinnodagen är värd att uppmärksamma.)

Några exempel av relevans här i Sverige?

 • Ungefär 9/10 av de som dör i arbetsplatsolyckor är män, och även bland ”indirekta” dödsoffer (arbetsinducerade sjukdomar som tar liv) är män i klar majoritet.
 • Män dominerar tämligen stort på samhällets bottenskikt; bland hemlösa, narkomaner och på andra sätt socialt utslagna.
 • Pappor har inte samma juridiska rättigheter som mammor, och ses i lagens ögon fortfarande som de sekundära föräldrarna.
 • Med undantag för hjärt-/kärlsjukdomar har män svårare än kvinnor att bli sjukskrivna vid samma symtom – om de alls söker vård…
 • Betydligt fler dör av prostatacancer än av t.ex. bröstcancer varje år, men män har inte tillgång till motsvarande förebyggande screening.
 • Partnervåld mot män osynliggörs i hög grad i den offentliga diskussionen, och det sociala stigmat gör därtill att många utsatta män inte vågar anmäla.
 • Pojkar har svårare att trivas och utvecklas i skolan, trots att de har samma genomsnittliga intelligens och klarar faktiska kunskapsprov lika bra.
 • Öppen misandri i etablerad media är fullt accepterad, och ses snarare som ett tecken på att man är ”socialt medveten” än som den sexism det faktiskt handlar om.

Debattörer och tyckare som säger sig jobba för / värna om jämställdhet, borde se det som en självklarhet att engagera sig även i dessa frågor, och inte bara (men även) i frågor där kvinnor har den sämre sitsen.

Tyvärr är detta dock långt ifrån fallet. Istället finns det de som inte bara tycker att män skall hålla käften, utan som därtill förmedlar den åsikten på ett sätt som garanterat bidrar till ett par av punkterna i listan här ovan. Män och mansrollen må enligt vissa vara roten till allt ont, men nåde de män som bryter normen om att vara tysta, starka och tåliga…

My Vingren om internationella mansdagen

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , , , .

En obalanserad gungbräda Gudrun polemiserar vidare

15 kommentarer

 • 1. Purre  |  november 19, 2013 kl. 11:19

  Kan väl säga såhär; Om mansrollen är roten till allt ont så det ju just rollen och inte mannen det är fel på. Män tvingas in i sina roller emot sin vilja precis som kvinnor gör.
  Och det jag skrev i mitt inlägg om mansdagen, den som kränker kvinnodagen får inte glädjas av mansdagen, gäller självklart åt andra hållet. En kan ju inte dissa den ena och hylla den andra.

  Nu ändrade jag mig iofs i slutet, jag mådde dåligt av att exkludera folk. Så blev det bara.

  Välkommen att läsa om du vill!
  Kram!
  http://purrespratstund.com/mansdagen/

  • 2. Henrik  |  november 20, 2013 kl. 04:08

   En liten fråga. Om det nu är så mycket fel i mansrollen och vad män gör, varför strävar då feminismen efter att kvinnor ska göra samma sak som män traditionellt gjort?

   • 3. Purre  |  november 20, 2013 kl. 11:14

    Feminism strävar inte efter att fastna i mansrollen på något sätt.
    Vad samhället förväntar sig av män:

    Var alltid stark
    Var alltid auktoritär
    Var aldrig rädd
    Visa aldrig svaghet
    Ta hand om kvinnor och barn genom att försörja och bestämma över dem
    Låt aldrig aldrig aldrig någon se dig gråta
    Öppna dig aldrig, dina emotionella problem är enbart dina att ta itu med

    Detta (bland annat) är vad som förväntas av män och män som inte lever upp till det här anses vara felaktiga, trasiga eller svaga, mindre manliga helt enkelt. Det är fruktansvärt orättvist att folk ska tvingas in i dessa roller mot sin vilja på grund av deras kön. Samhället har även roller som kvinnor tvingas in i.

    Alla element i rollerna är inte hemska i sig, vissa människor ska ju få vara auktoritära men problemet är att män förväntas vara det vare sig de vill eller inte. Feminister strävar inte efter att fastna i mansrollerna,dock, dock öppna upp egenskaperna s de kan vara öppna för alla som vill, oavsett kön. Egenskaper i kvinnorollen ska såklart vara tillgängliga för alla mön som vill också, en man ska inte nedvärderas för att han vill vara hemma med sitt nyfödda barn när hans hustru jobbar och tjänar pengar, det är ju helt sjukt.

    Förstår du vad jag menar?

    Kram!

    • 4. Malte Skogsnäs  |  november 20, 2013 kl. 11:17

     Snacka om generalisering!

    • 5. Rick  |  november 20, 2013 kl. 11:39

     I mina ögon är det där en parodi på ”mansrollen” och i rätt stor utsträckning vad feministiska kvinnor förväntar sig av de män de är intresserade av.

     Vi icke-könskonservativa män har däremot en oerhört mycket bredare ”roll” med otaliga möjligheter och med en mångfald av alldeles speciella glädjeämnen och utmaningar.

     Det är förstås trist om någon man skulle ta de kvinnliga feministernas dagdrömmar om fantasimanenn på fullaste allvar.

 • 6. Mansdagen och feministisk människosyn | WTF?  |  november 19, 2013 kl. 11:43

  […] Certatio: ”Internationella Mansdagen” […]

 • 7. Sverre  |  november 19, 2013 kl. 11:48

  Precis som förra året så står det inget i tidningarna. Exvis DN väljer istället att uppmärksamma att det skulle vara ”Toalettstolens dag”:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/toaletterna-tar-for-mycket-skit/
  Varifrån kommer denna barnslighet?

 • 8. Rick  |  november 19, 2013 kl. 11:53

  Det är toalettstolens dag så att man ska kunna spola ner all skit feministerna öst ur sig.

 • 9. Rick  |  november 19, 2013 kl. 12:42

  @ Purre

  Jag håller med dig! Jag uppmanar nämligen andra att ta sig en titt på din blogg.

  Mest frapperande är kanske den ofattbart könskonservativa synen på kvinnor och män (du talar visserligen om roller, men det gör inte infallsvinkeln mindre konservativ).

  Sedan gillar jag också den genomgående parodin på kvinnors sätt att uttrycka sig. Jag skulle aldrig klara det, men inte heller särskilt många kvinnor klarar det där. Som klippt rakt ur ett amerikanskt familjedrama från 1950-talet.

  Nu anbelangar din könsliga tillhörighet mig det minsta (eller ska jag säga din rolltillhörighet?), men hur det än förhåller sig med den saken, så har jag sällan träffat på något lika burleskt – och faktiskt riktigt komiskt.

  Så titta in hos Purre, gott folk!

  • 10. Purre  |  november 19, 2013 kl. 12:53

   öhh.. tack… tror jag?

   Vet inte riktigt hur jag ska tolka att jag.. skriver som en parodi? Jag skriver som jag tänker och känner… Men okej, kul att du finner det underhållande. o.O

   … Är jag verkligen.. burlesk? Okej, jag försöker hålla det lite lustigt ibland men jag har nog aldrig siktat på burlesk…

   Men i alla fall, kul att du gillar min blogg.

   Kram.

   Tack för att du inte vill ”spola ner” det jag.. öst ur mig.

   • 11. Rick  |  november 19, 2013 kl. 15:03

    Och visst skrattade jag när du skrev om män som kränker kvinnodagen. Jag menar…hur ska jag säga det här….att kränka människor är möjligt, men dagar…?

    Fast vid närmare eftertanke vill jag förresten minnas att jag kränkt åtminstone 3 februari, 14 oktober samt möjligen 17 december.

    • 12. certatio  |  november 19, 2013 kl. 16:35

     Rick, jag tror säkert att Purre har koll på att det bara är fysiska personer som kan kränkas, och inte idéer/koncept/dagar.

     Tror hen enbart menar att om man har gjort narr av Internationella Kvinnodagen – ”vad fan skall den vara bra för?” – har man också förverkat sin rätt att (med trovärdighet) propagera för att Internationella Mansdagen behövs.

     Läge att tagga ner något lite…?

 • 13. Malte Skogsnäs  |  november 19, 2013 kl. 14:58

  Högst ansvarig för den svenska misandrin är jämställdhetsministern. Skulle hon aktivt säga ifrån skulle den också minska.

  • 14. bashflak  |  november 19, 2013 kl. 17:46

   Nej, det är inte hennes jobb, lika lite som det var Carl Bildts jobb att huta åt Åsa Linderborg när hon skrev om påstådda Israeliska organstölder. Vi måste ha yttrandefrihet och pressfrihet.

   Möjligen skulle lagen om hets mot folkgrupp kunna utökas till att även skydda svenska vita män, fast den skyddar ju inte heller svenska vita kvinnor idag, så jag tror mer på en självsanering i branschen. Tidningsdöden fixar nog en del.

   • 15. Malte Skogsnäs  |  november 19, 2013 kl. 17:57

    Att ta avstånd och att huta åt är inte riktigt samma sak. Att huta åt är att försöka tvinga eller förbjuda och det var inte det jag menade.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: