En obalanserad gungbräda

november 15, 2013 at 15:29 4 kommentarer

Så att det inte råder något tvivel: kvinnor drabbas värre än män av partnervåld i Sverige. Kring 75-80% av de som dödas är kvinnor, och kring 65-70% av de som skadas fysiskt är kvinnor. Kvinnor utsätts också oftare för upprepat, grovt våld.

Men:

Det är fortfarande cirka 20-25% av de som dödas som är män, och 30-35% av de som skadas fysiskt som är män. Antalet förövare (om man bara räknar huvuden, och inte ser till systematisk upprepning) är ungefär 50/50.

Ovanstående utgör en spännande fond till följande två observationer:

See-sawVÄNSTERPARTIET: Vi är för jämställdhet, och vill därför satsa ytterligare 200 miljoner om året på landets kvinnojourer!”

VERKLIGHETEN: Svenska staten satsar ett tresiffrigt antal miljoner per år på att förebygga partnervåld av alla typer utom en – det från kvinnor mot män. Det fanns 2012 cirka 160 kvinnojourer runt om i landet, som var anslutna till antingen Sveriges Kvinnojourers Riksförbund eller ROKS. Dessa fick (i varierande utsträckning) ta del av de satsade pengarna, t.ex. i form av bidrag från Socialstyrelsen. Det fanns 2012 exakt 7 mansjourer anslutna till Sveriges Mansjourers Riksförbund – och dessa fick inte ta del av Socialstyrelsens finansiering.

Så här då: två fel gör inte ett rätt. Om det är så att de kvinnojourer som idag finns inte räcker till, så står jag helt bakom tanken att ge dem bättre förutsättningar. Att en utsatt kvinna inte får hjälp, kommer garanterat inte att hjälpa den utsatte man som inte heller får hjälp.

Dock kan man fundera på i vilken utsträckning (V) verkligen kan göra anspråk på att vara för jämställdhet? I så fall borde de nog börja nysta i andra änden av tråden…

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , , .

Relativitetst(årt)eori Internationella Mansdagen

4 kommentarer

 • 1. Emma  |  november 17, 2013 kl. 10:24

  Jag börjar faktiskt luta åt att man ska se företeelser som drabbar könen olika som helt skiljda företeelser och låta bli att jämföra alls. Annars hamnar den som vill ta upp ett problem bara i en diskussionsmässig återvändsgränd istället för konstruktivt problemlösande.

  Den ena sidan kommer bara att tjata om att problem X drabbar deras kön i större utsträckning och således vara ovilliga att diskutera hur det ibland även drabbar det andra könet. Den andra sidan kommer bara vara interesserad av att komma dragandes med att något rent teoretiskt även kan drabba deras kön och således vara ointresserade av att diskutera hur det drabbar det kön som vanligen stöter på problem X.

  Visst kan det finnas gemensamma drag hos t ex våldsutsatta hos bägge könen. Men skillnader som t ex styrkeförhållande offer/förövare och omgivningens attityder skiljer sig åt. Det är därför jag tror att man skulle vinna på att se det som olika företeelser med delvis olika lösningar, vad tror du?

  • 2. Purre  |  november 19, 2013 kl. 02:13

   Jag håller i alla fall med. Tanken att både mäns våld mot kvinnor och kvinnors våld mot män (och mäns mot män och kvinnors mot kvinnor i homosexuella förhållanden) ska gå samman och kallas partnervåld kommer tyvärr den mest omtalade formen av partnervåld komma att representera hela grejen och de andra kategorierna glöms bort helt och vi är tillbaka till att enbart mäns våld mot kvinnor märks.

   Sen tror jag också att du underskattar skadan kvinnor gör mot män. Visst, mäns våld mot kvinnor orsakar värre fysiska skador och leder till fler direkta dödsfall men glöm inte att kvinnors våld mot män väldigt sällan blir anmält eller känt på något sätt på grund av hur samhället ser på manlighet. Mänska helt enkelt bara tåla det och hålla tyst och det är ju förfärligt! Tänk också sedan på hur många fler män än kvinnor begår självmord så är det inte så svårt att föreställa sig att i många av fallen har partnervåld bakom stängda dörrar stor betydelse. Kanske inte våld som orsakar brutna ben men ändå våld som skapar stor olycka och, på grund av mannens könsroll att aldrig få visa sig svag, blir han helt maktlös att hantera denna olycka.

   Blir tårögd av bara tanken på det.

   Ja, mer pengar till kvinnojourer är en bra idé.. Men att nästan inga resurser alls går till mansjourer är för fan oacceptabelt! Vi måste bli av med den här idiotiska regeln att män inte ska få behöva hjälp!

   Kram, och happy international mans day!

 • 3. certatio  |  november 19, 2013 kl. 08:45

  @Emma & Purre

  I en ideal värld hade så klart varje enskild instans av partnervåld kunnat bemötas precis just som det – en individuell händelse, med unika omständigheter och inblandade. Samtidigt är det (på samhällsnivå) kanske nödtvunget att ”bunta ihop” saker lite, men visst, även då är det möjligen klokt att anpassa insatserna på gruppnivå, även om jag fortfarande ser det som högst olyckligt om man börjar ”tävla” om titeln som ”mest utsatt”.

  När det gäller våld från män mot kvinnor är det primära kanske att försöka hitta sätt att säkerställa fysisk trygghet, dvs. minska möjligheten för förövare (framför allt f.d. partners, eftersom dessa oftare än nuvarande nyttjar grovt våld) att ÖHT ”komma åt” sina offer.

  När det gäller det omvända, våld från kvinnor mot män, är det absolut mest viktiga (som jag ser det) att skapa en allmän förståelse och acceptans för det faktum att det är mycket vanligare än vad folk tror. Det är ingen marginalföreteelse, ingen statistisk anomali, utan ett reellt problem som förtjänar uppmärksamhet. (Därmed inte sagt att det är lika vanligt som det omvända, men som sagt, låt oss undvika att tävla i lidande.)

  Vidare är det väldigt viktigt att jobba bort det social stigmat, eftersom det (precis som Purre skriver) är extremt tydligt idag. Män som tar stryk ”förtjänar” det, eftersom en ”riktig” man kan skydda sig själv…

 • 4. enstillaundran  |  november 30, 2013 kl. 09:36

  Tack för nyanserat inlägg och givande kommentarer! Jag önskar mer av den här typen av sansad och empatisk dialog på nätet.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: