Härskartekniker, hyfs och manlig kubbning

november 1, 2013 at 11:57 5 kommentarer

Hittar via Twitter till bloggen Din Vänsteruggla I Mossen, och inlägget ”Feminism för killar, del 2: Härskartekniker”.

Överlag ett bra inlägg, som på ett konkret och sakligt sätt redogör för ett par typiska härskartekniker av typen exkludering / nedtryckning, hur man upptäcker dem, samt hur man bör agera för att inte spela med i dem. En instruktion i den generella konsten att vara en hygglig människa och en god kollega, kanske man kan säga.

Den ”feministiska” vinkeln sägs ligga i att det är värre när män använder dessa härskartekniker mot kvinnor, än när kvinnor gör det mot varandra eller mot män. Ugglan, Erik Blohmé, skriver:

”Men kan inte tjejer använda härskartekniker mot killar då? Eller killar mot andra killar?” Men SJÄLVKLART, det är dock inte poängen här. Det handlar om att vissa beteenden i en viss kontext slår hårdare mot vissa grupper och i dessa fall förstärker könsmaktsordningen.

När vi pratar om härskartekniker så är kontexten att män använder dessa beteenden mot kvinnor. Det är generellt sett mer skadligt och effektivt än när män använder härskartekniker mot andra män eller när kvinnor använder härskartekniker mot män, på grund av att beteendena lutar sig mot det redan befintliga patriarkatet.

Här håller jag inte riktigt med. Jo, om observationen av utfallet, men inte om förklaringsmodellen.

Det är klart att en person tillhörande en minoritet i sammanhanget är mer utsatt för härskartekniker och dess följder, än en medlem av majoritetsgruppen. Som ensam kvinna i en mansdominerad grupp, som ensam homosexuell i en heterosexuell sammansättning, eller som ensam tillhörande en annan etnicitet än majoriteten, är det säkert tuffare än för övriga. (Sannolikt även som ensam man i en kvinnodominerad grupp; tror knappast att det skiljer sig radikalt mycket åt där.)

Däremot köper jag inte den avslutande frasen ”…på grund av att beteendena lutar sig mot det redan befintliga patriarkatet”. Det är fullt möjligt att det FINNS en skillnad i hur jobbig en härskarteknik i genomsnitt upplevs av män respektive kvinnor, det ser jag till och med som sannolikt. Dock tror jag inte att detta beror på något gudagivet manligt övertag, utan på en annan aspekt av de traditionella/stereotypa könsrollerna:

Den manliga kubbningen.

Redan från unga år lär sig pojkar/män (på gott och ont – en lååång separat diskussion) att ”tåla ett tjuvnyp”. Grabbhäng innebär som regel en konstant batalj av typen ”herre på täppan”, där stilpoäng utdelas för både skickligt utdelade och stoiskt uthärdade pikar, förödmjukelser och utmaningar. Denna process är (enligt mig) inte helt utan en viss charm, men innebär på sätt och vis också ett upprepat sårande av känslor.

Silent treatment

Det vore väl konstigt om denna livets hårda skola inte gav lite tjockare hud, och en större acceptans inför en tävlan om att göra det bästa intrycket? (Det sistnämnda något som förmodligen är rätt vanligt på många arbetsplatser, och en tungt bidragande anledning till att härskartekniker överhuvudtaget är vanligare där än i privatlivet.)

Möjligen gör denna kubbning också att män (av vana) i högre grad nyttjar dominanstekniker i yrkeslivet. Det som är viktigt att komma ihåg med detta (hypotetiskt) ”manliga” beteende, är att det inte handlar om att män som grupp söker dominans över kvinnor. Det handlar om att individuella män söker dominans över andra individer, oavsett kön. Primärt över andra män, skulle jag säga, då min tydliga upplevelse är att män betydligt oftare ”konkurrensutsätter” andra män än kvinnor på detta vis.

Slutanalys:

Vi bör alla, så gott vi kan, absolut avhålla oss från härskartekniker. Särskilt om vi kan förmoda att ”offret” redan är i en utsatt situation genom att tillhöra en minoritetsgrupp inom det större sammanhanget. Det handlar om vanligt hyfs och hederlighet.

Dock finns det ingen anledning att se nyttjandet av härskartekniker som mäns strävan att kontrollera kvinnor. Även om stereotypa könsroller (med allehanda negativa biverkningar för bägge könen) existerar, utgör dessa inget belägg för en ”könsmaktordning” där män på något outgrundligt sätt givits en gräddfil här i livet.

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , .

Öppet brev till Johan Ehrenberg Bra om rigida könsroller, sämre om patriarkatet

5 kommentarer

 • 1. Mia.  |  november 1, 2013 kl. 13:48

  Jag skulle nog tror att…

  …det handlar om att individuella män OCH kvinnor söker dominans över andra individer, oavsett kön.

  Och visst killar fostras kanske i att tåla tjuvnyp men det är väl känt att även tjejer får lära sig att ta tjuvnyp från andra tjejer som på ett mycket effektivt om än kanske mer subtilt sätt är riktiga mästare på att ”härska”. Vissa kvinnor i politiken, på arbetsplatser och i chefspositioner är lika goda kålsupare som vissa män när de får chansen i det offentliga sas.

 • 3. Claes-Peter  |  november 2, 2013 kl. 03:40

  • 4. certatio  |  november 2, 2013 kl. 10:13

   Varken bättre eller sämre än med manligt styre, alltså. Som förväntat, alltså, givet att könen må vara olika men ändå lika bra/kompetenta/bristfälliga/inkompetenta…

 • 5. Malte Skogsnäs  |  november 2, 2013 kl. 08:56

  Leken Herren på täppan antar jag att det är något som genuspedagogiken vill avskaffa.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: