Episk skurkroll

oktober 6, 2013 at 13:01 2 kommentarer

Var och såg Epic i 3D som barnmatiné nu i helgen. Hade faktiskt inte sett den innan, och är på det hela taget rätt nöjd. Både lite spänning, lite tragik, och en hel del putslustigheter. Dessutom var nyttjandet av 3D väl genomtänkt; istället för ett par scener där det är uppenbart att man lagt upp det för att få en ”Oooh!”-effekt, var det genomgående ett snyggt användande av tekniken.

Passade, ämnesskadad som jag är, även på att göra en snabb genusanalys av filmen. Det är ju annars en populär sysselsättning ur ett kvinnligt perspektiv, för att lyfta fram hur kvinnliga huvudkaraktärer ofta framställs som bimbofierade eller som handlingsförlamade våp. Inget ont i det; kan man sätta fingret på okonstruktiva stereotyper är det bra.

Epic ur ett manligt genusperspektiv, då? Några snabba observationer (med spoiler-alert!) som egentligen säger det mesta som behöver sägas:

EPIC Mandrake1. Alla kvinnliga karaktärer i filmen återfinns, utan undantag, på den goda sidan. ”Skogens liv” utgörs därtill av en drottning, som heller inte har någon kung som hjälper henne; hon drar det lasset själv.

2. Samtliga karaktärer på den onda sidan är, av allt att döma, män. Inte en enda ond rollkaraktär har ens ett avlägset kvinnligt drag. Det är Mandrake (namnet är lustigt i sammanhanget) och hans anhang som står för förödelse, missunnsamhet och död. Noterbart är också att ondskan går i arv från Mandrake till hans son, även om den senare dör relativt tidigt i handlingen.

3. Det är bara män som frivilligt riskerar livet för att rädda skogen. Sant är att såväl drottningen som filmens huvudperson, Mary Katherine, båda uppvisar hjältemod, men båda två hamnar ofrivilligt i situationer där det krävs av dem. Drottningen genom att ha blivit utsedd, och Mary Katherine genom att ofrivilligen förvandlas till ”pyssling”. Det är bara de två manliga huvudkaraktärerna, Nod och Ronin, som helt av egen fri vilja utsätter sig för fara.

Så, vad säger detta oss? En förenklad genusanalys vore förmodligen att kvinnor representerar liv, omtanke och godhet, medan män representerar död och förödelse. Endast genom att visa offervilja för det allmännas bästa erhåller män ett positivt värde.

…men jag antar att det är okej. För det där med genusanalys av framställningar i media är väl förbehållet ett kvinnligt perspektiv, medan män faktiskt borde veta bättre än att gnälla – eller?

Entry filed under: Jämställdhet & Genus, Kultur & Media. Tags: , , , .

Efterlysning: Billing v2.0 Gränslös jurisdiktion?

2 kommentarer

 • 1. Ekvalist  |  oktober 6, 2013 kl. 13:39

  Bra skrivet! Det finns nog många Hollywoodfilmer där alla kvinnor är goda och där alla onda är män, skulle jag gissa. Som reproducerar stereotypen.

  Det har nog inte så mycket med feminism att göra utan speglar snarare en traditionell svårighet hos det västerländska samhället att förknippa kvinnor med onda gärningar.

  • 2. bittergubben  |  oktober 6, 2013 kl. 19:50

   @Ekvalist
   Du säger att det inte har så mycket med feminism att göra, och mitt intryck är att även feminister skulle hävda det; säga att feminismen är ju emot stereotypa representationer. Men den feministiska diskursen är full av ”kvinnor goda offer som borde slå tillbaks” och ”män onda förövare”; och feminismen reagerar också emot andra stereotyper – t.ex. om det är manliga ledare på den goda sidan, kan det klagas. Alltså, könen på ledarna på den goda sidan kan vara mixade, eller kvinnor, men det får inte vara män. När vissa representationer förkastas blir det en större andel som använder de andra representationerna. Feminismen har en hel del med sådant här att göra.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 88 211

%d bloggare gillar detta: