Sandlådekrig och sakfrågor

september 24, 2013 at 21:53 9 kommentarer

Hej på er. Nej, jag är inte död, och bloggen är inte begraven. Den har bara varit på en väldigt lång spa-weekend, så här i höstmörkret…

Skämt åsido, så har jag i alla fall varit något mer aktiv på Twitter än här på bloggen. Under den senaste veckan har jag till och från hängett mig åt lite verbal tennis med kontot @FeminismSverige, vilket jag mer och mer blivit övertygad om att är ett trollkonto, och inte en riktig/person grupp. Sista stenen i den vågskålen var när jag bad @FeminismSverige att lista de 3-5 viktigaste jämställdhetsfrågorna hen såg i Sverige av idag, vilket ledde till tystnad. Trots att kontot fortsatte att mangla ut ett tvåsiffrigt antal tämligen floskelaktiga, misandriska menlösheter dygnet efter att frågan ställdes, fanns det tydligen ingen tid/lust att svara på min fråga.

Jag tvivlar på att jag kommer att få något svar framledes heller.

”Än se’n då?”, kanske någon undrar, och menar att jag ju själv i samma utsträckning hängett mig åt futtigt sandlådekrig, istället för att snacka sakfrågor av vikt. Jag får väl medge att det ligger något i det, och hänvisa till att det är rätt befriande att få slumma någon gång emellanåt… Samtidigt vill jag naturligtvis inte lägga ribban lika lågt som @FeminismSverige, varför jag här lite kort tänkte föreslå några områden värda att fokusera på.

"Tar upp viktiga könsfrågor". Var då, i det Twitter-flödet...?

”Tar upp viktiga könsfrågor”. Var då, i det Twitter-flödet…?

Det är naturligtvis svårt att rangordna sådana här frågor, och peka ut vilka som är absolut viktigast. Yttrar jag mig en vecka från nu kanske någon punkt har bytts ut. Samtliga är dock goda exempel på jämställdhetsfrågor jag tycker att bör erhålla ett visst fokus:

Könsneutrala satsningar kring partnervåld
Det är visserligen fler kvinnor än män som far illa av partnervåld. 75-80% av de som dödas av en partner är kvinnor, och 65-70% av de som skadas fysiskt (ju värre skador, desto större andel kvinnor). Dock är andelen manliga offer i rent antal huvuden räknat fortfarande kring 40-50%, och det är som sagt cirka en tredjedel av de fysiskt skadade som är män. Att staten då satsar flera hundratals MSEK på att förebygga alla typer av partnervåld förutom sådant med manliga offer och kvinnliga förövare, kan aldrig vara rimligt. Stödet och skyddet för utsatta män bör stå i proportion till den verkliga utsattheten.

Förbättrat pensionssystem i samband med föräldraledigt
Dagens system ger ett sämre utfall för den förälder som är hemma mest med barnen. Visst kan information och politiska styrmedel jämna ut andelen dagar respektive kön tar ut, och jag skulle absolut vilja se män ta ut mer föräldraledigt, men i ett fritt samhälle bör varje familj få välja själva hur de vill lägga upp det. Då tror jag fortfarande att kvinnor kommer att vilja vara hemma i större utsträckning än män. För att detta inte skall skada dem ekonomiskt, vore det rimligt att föräldrar med gemensam vårdnad om barnet ledigheten tas ut för, också delar solidariskt på de pensionspoäng som deras gemensamma inkomst under föräldraledigheten motsvarar.

Förbättrade rättigheter till pappor
Pappor ses fortfarande som andra gradens föräldrar i flera avseenden, vilket inte är acceptabelt. Barnbidraget bör naturligtvis inte per automatik tillfalla mamman, utan vara delat lika som utgångsläge. Utpekade faderskandidater bör ha rätt att kräva faderskapstest, och inte kunna bli underhållsskyldiga utan positivt testresultat. Genom test bevisade pappor bör automatiskt få gemensam vårdnad om barnet, även om föräldrarna inte är gifta. Utredningar i vårdnadstvister bör (om möjligt) utföras av tvåkönade utredarteam, för bredare perspektiv.

Blinda ansökningshandlingar
Även om privatägda företag rimligen bör få utforma sina rekryteringsprocesser som de själva önskar (så länge de inte diskriminerar någon enligt rådande lagstiftning) verkar det rimligt att offentliga institutioner skall åläggas att nyttja blinda ansökningshandlingar. Med detta avses alltså att ansökningar ”tvättas”, så att den sökandes kön och etnicitet (samt möjligen även ålder) inte är känt för den/de som fattar det slutliga rekryteringsbeslutet. På så viss har två likvärdigt meriterande sökande samma utgångsläge, oavsett om de heter Johan Larsson eller Amina Mahmoud.

Förbättrad screening för prostatacancer
Trots att prostatacancer dödar betydligt fler svenska medborgare varje år än vad bröstcancer gör, har sjukvården en välfungerande och omfattande apparatur för att upptäcka den senare, men klart bristfälliga rutiner för att upptäcka den förra. Om samhället har råd att ge kvinnor det skyddet, bör väl män (som i det här fallet är en mer utsatt grupp) också kunna få samma omsorg?

Subventionering av endometrios-behandling
Endometrios är en ofta väldigt smärtsam folksjukdom, som uppemot 200 000 svenska kvinnor lider av. Det finns förhållandevis effektiva behandlingar och läkemedel att tillgå, men eftersom staten inte vill subventionera dessa är kostnaden hög vilket gör behandlingen otillgänglig för många. Givet det höga antalet drabbade borde en omvärdering av statens hållning här vara rimlig.

Tja, det var alltså ett par punkter. Närmare bestämt sex till antalet, och om man nu vill ägna sig åt ”jämlikhetssträvande” även i sitt jämlikhetssträvande, tre stycken vardera som kan sägas vara riktade mot män respektive kvinnor. Känns kanske lite mesigt för att komma från en patriarkatets fanbärare som jag (vilket jag i egenskap av frispråkig icke-feminist förmodligen ses som av vissa) men icke desto mindre en ärlig bild av frågor jag ser som viktiga.

Undrar vilka ”mansfokuserade” punkter @FeminismSverige (eller valfri radikalfeminist som faktiskt finns på riktigt) skulle ha på sin lista…?

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Ett omvänt Bechdel-test Poetry slam

9 kommentarer

 • 1. kimhzabremersbodega  |  september 24, 2013 kl. 22:18

  Hen?

  • 2. certatio  |  september 24, 2013 kl. 23:02

   Tja, är det ett trollkonto kan ju personen bakom tangenterna vara av vilket kön som helst.

   Om du undrar över det faktum att jag ÖHT använder ordet, så tycker jag det är rätt smidigt som substitut för ”han/hon”. Därmed inte sagt att jag vill eliminera könsskillnader, eller tycker att det rimliga är att kalla alla man möter för ”hen” istället för ”han” eller ”hon”.

   Skulle någon be mig om att bli omnämnd som ”hen” skulle jag respektera det, men grundläget är att referera till personer av ett tillsynes uppenbart biologiskt kön utifrån detta, dvs. nyttja han eller hon.

   Ordet som sådant har dock ingen viktig symbolisk laddning för mig, och jag har inga problem att använda det när det underlättar och gör en text smidigare.

 • 3. Claes-Peter  |  september 25, 2013 kl. 01:03

  Ja, blinda ansökningshandlingar? Ska den sökande inte själv skriva texten, utan låta ett ”skrivproffs” sköta den saken? Visserligen så har den nya svenska okunskapsskolan gjort ett jättearbete för att få infödda svenska barn att skriva lika dålig svenska som nyinflyttade från utlandet, men man kan ändå genom analys av språkfelen avgöra etnicitet vad gäller ‘svenska rötter’ versus ‘utländska rötter’.

  Hur dålig svenska en svensk än skriver, så gör ‘hen’ inte fel av typen ‘han ropa den hund’. I min egen släkt har jag en ung kvinna, intelligent och tuff till tusen – varit befäl på stora segelfartyg, tävlat i hästhoppning etc – men när hon och en kompis skrev en ansökan om projektbidrag till ett stort företag, så var det ändå nästan parodiskt av typen ‘inte ska väl lilla jag’ osv. Det var meningen att jag bara skulle kolla stavning och meningsbyggnad – men jag skrev om det från scratch med rollen som en självsäker ung man skulle ha skrivit. Och tjejerna fick projektet…

  Det är konstigt, att samtidigt som man försöker propagera för tolerans och förståelse för olikheter, så försöker man samtidigt förneka att de finns! Det bäddar ju för realitetskrascher, när folk möter saker de fått inpräntat inte finns!

  Det dyker plötsligt upp en minnesbild från det kära, illröda 70-talet – en grupp svenska ungdomar från ytterska bokstavs- eller avgrundsvänstern besökte det arbetande folkets socialistiska paradis Folkrepubliken Albanien. På hemväg fick en av killarna ett psykiskt sammanbrott och gick bärsärkagång i planet. Han klarade inte av det som i George Orwells ‘1984’ kallades ‘dubbeltänk’.

  Dubbeltänk betyder förmågan att hysa två motstridiga åsikter på samma gång och godta dem båda som sanna.

  Wiki: ”Doublethink is the act of ordinary people simultaneously accepting two mutually contradictory beliefs as correct, often in distinct social contexts”

  • 4. certatio  |  september 25, 2013 kl. 08:42

   Vet inte riktigt om du missförstår mig oavsiktligen eller med flit, Claes-Peter, men jag menar naturligtvis inte att de sökande inte skulle skriva sina egna ansökningar. Givetvis är språklig färdighet, samt hur man väljer att presentera sig själv, av relevans vid gallringen. Det jag menade var bara att man bör ”tvätta” bort faktorer som egentligen är irrelevanta för att bedöma kompetens, så som då t.ex. kön och etnicitet.

   Just inställningar likt den jag anar hos dig får mig att tycka att det kan vara en bra idé, för det är väl ev. kvalitetsbrister avseende det svenska språket i en ansökan som isf är relevanta, och inte huruvida skribenten har ”utländska” eller ”svenska” rötter?

   • 5. Claes-Peter  |  september 26, 2013 kl. 00:55

    Då och då dyker det upp en Theodor Kallifatides, som behärskar svenska språket i skrift bättre än de flesta svenskspråkiga. Men jag har försökt konversera med invandrare som kom till vårt land exv 1985, och tvingats inse att jag bara förstår hälften av vad de säger. Och förmodligen vice versa. Tyvärr verkar det som om många slutar att putsa på språkkunskaperna när de kan sköta exv sitt jobb, eller kan prata fotboll på kafferasten. Men tyvärr innebär det ju, att inga finare nyanser finns med, och då det kommer till att tala om känslor blir det ju väldigt platt. Den enda metoden är nog Kallifatides – att läsa mycket av god svensk skönlitteratur. Några genvägar eller ‘quick fix’ finns inte.

    Men dåliga kunskaper i det egna språket är inte bara ett svenskt fenomen – på debattsidor i USA märker jag ibland till min förvåning, att jag kan amerikansk engelska bättre än infödda. Visserligen ger det ju (orättvisa) fördelar i en debatt, men samtidigt är det mycket tråkigt. Och just språkliga brister kan kanske förklara många underliga åsikter?

 • 6. Stefan  |  september 30, 2013 kl. 09:08

  Dina förslag matchar väldigt dåligt till de förslag en av våra kända extremfeminister lägger fram på sin blogg. Detta förslag går ut på.

  ”Jag vill också mena att samhället på alla sätt, skulle tjäna på att införa modersrätten och avskaffa fadersrätten helt och hållet.”

  Därefter lägger hon upp massa ”fördelar” med detta som hon ser det och avslutar sedan med:

  ”Vilka nackdelar finns, med det här förslaget? Jag kan inte komma på en enda nackdel – inte för barnen, inte för deras mammor och inte för samhället.”

  Vad hände med papporna då? Visst ja jag glömde helt. De är ju en andra klassens medborgare. Så dum jag var.

  • 7. certatio  |  oktober 1, 2013 kl. 10:19

   Stefan, det där låter som intressant (om än sorglig) läsning. Har du månne en länk? Tack på förhand!

  • 8. Claes-Peter  |  oktober 3, 2013 kl. 00:01

   Skulle det isf innebära att fäderna skulle slippa att betala för barnen, och att mödrarna försörjer dem ensamma?

 • 9. Stefan  |  oktober 1, 2013 kl. 21:27

  Noboytoy


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 86 772

%d bloggare gillar detta: