Ett omvänt Bechdel-test

augusti 12, 2013 at 15:30 7 kommentarer

Alltså, jag är faktiskt inget större fan av fördummande stereotyper, och jag föredrar en handlingskraftig hjältinna i huvtröja framför ett fnittrigt våp i bikini, som hjälplöst väntar på att (den manlige) hjälten skall rädda henne. Även om det rimligen bör finnas film som kan sägas hålla godtagbar kvalitet även helt utan kvinnor eller män i rollistan, har jag alltså inga principiella invändningar mot att film granskas medelst Bechdel-testet.

Dock vore det kanske på sin plats att även granska film – förslagsvis precis samma slags rullar som åker dit på det traditionella testet – utifrån ett omvänt Bechdel-test:

RamboFilmen skall innehålla 1) minst en namngiven man av ordinär fysik, som 2) inte riskerar hälsan för en kvinnas skull, och 3) som inte heller deltar (segrande) i någon form av fysisk kamp, men som ändå 4) vinner en kvinnas beundran och/eller åtrå. (Och, i den bästa av världar, även överlever.)

Whadda-U-think? Det är nog inte så många fler actionrullar / äventyrsfilmer / thrillers som klarar det testet, än det är som klarar originalet. Trots det verkar detta av någon anledning inte alls utgöra en likvärdig orsak att ta till brösttoner (pun intended) om ”sexistisk smörja”. Dubbelmoral, much…?

PS. För er som inte är bekanta med Bechdel-testet, och/eller för bekvämliga för att följa länken, presenteras originaldefinitionen av ”godkänt” här: 

Filmen ska innehålla 1. minst två namngivna kvinnor, som 2) som pratar med varandra, 3) om något annat än män.

Annons

Entry filed under: Jämställdhet & Genus, Kultur & Media. Tags: , , , , , , .

Trancendent Verklighet, 20p? Sandlådekrig och sakfrågor

7 kommentarer

 • 1. bittergubben  |  augusti 12, 2013 kl. 19:40

  Hmm, de flesta romantiska filmer uppfyller det mesta av de kraven, förutom att det bara är en man, inte två, och det är väl inte antalet som är problemet?

  Men jag håller med om mansstereotyper. Feminister klagar över att kvinnokaraktärer ofta presenteras på ett stereotypt sätt, trots att detsamma gäller de flesta manskaraktärer. Det är ungefär som när feminister klagar över att specifikt flickor får orealistiska ideal från barbiedockor, trots att pojkleksakerfigurer ofta är mycket mer överdrivna. Om de verkligen var emot stereotypa karaktärer och överdrivna leksaksfigurer, skulle de inte klaga så specifikt om ett kön. Var nyligen och såg ”Pacific Rim” – massvis med datoranimerad aktion och slagsmål, men karaktärerna, oavsett kön, är allihop så ihåliga stereotyper att det mest blir en halvdan komedi.

  • 2. certatio  |  augusti 13, 2013 kl. 13:22

   Tja, som sagt, det finns säkert gott om filmer ur flertalet genres (romantik, komedi, drama) som uppfyller de kriterierna – både för män och för kvinnor. Dessutom tror jag som sagt även att det går att hitta högkvalitativ film även bland alster med en könsmässigt (närapå) helt ensidig rollista.

   Grejen var den att de filmer som inte klarar det ursprungliga Bechdel-testet oftast heller inte klarar mitt alternativa. Där det finns stereotypa kvinnoklichéer, finns det oftast även minst lika stereotypa mansklichéer. Dock (vilket vi ju verkar överens om) är det bara den ena sorten som på allvar verkar uppröra den allmänna opinionen…

  • 3. certatio  |  augusti 13, 2013 kl. 14:48

   Funderade en stund till på det där med antalet, och du har rätt. Det räcker med EN man enligt specifikationen; testet är lika utslagsgivande ändå. Ändrar därför i inläggstexten från ”två män” till ”en man”.

 • 4. bashflak  |  augusti 13, 2013 kl. 13:22

  Jag tänkte först på Forrest Gump, men kom på att han bara är 1, samt att han trots allt har en extraordinär fysik, som ger honom både tapperhetsmedaljer och VM-guld.

  • 5. certatio  |  augusti 13, 2013 kl. 14:50

   Se svar till ”Bittergubben”: antalet borde inte spela någon roll. Just Forrest Gump är då enligt mig faktiskt ett undantag, dvs. en film(karaktär) som klarar mitt test. Visserligen utsätter han sig för fysiska prövningar/risker, men det är ju faktiskt inte primärt för en kvinnas skull… Bra spanat där, Bash!

   • 6. bashflak  |  augusti 13, 2013 kl. 15:28

    Nja, vid minst ett tillfälle spöar han faktiskt skiten ur något drägg som kränker hennes heder.

    • 7. certatio  |  augusti 13, 2013 kl. 15:43

     Åh fan… Tydligen för länge sedan jag såg den. Nå, det stärker ju bara min poäng.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 88 456

%d bloggare gillar detta: