Barn gillar artister av ”fel” kön…

april 25, 2013 at 11:44 4 kommentarer

Metro skriver om hur bara vart sjunde barn har en kvinnlig ”idol” när det gäller pop- och rockartister, medan 6/7 istället har en manlig artist som främsta objekt för beundran.

Följaktligen anser Metro det befogat att svänga sig med citationstecken kring ”jämställdhetens” Sverige, för det ser vi ju här att vi inte alls är jämställda, nudge, nudge… Uppenbarligen borde barnen ha en 50/50-könsfördelning av sina idoler, annars är det ett samhällsproblem.

Att utbudet inte är 50/50 spelar tydligen ingen roll. Studiefrämjandet konstaterar:

Trots det råder en kraftig underrepresentation av tjejer/kvinnor i replokalerna. Endast cirka 18 000 av de 76 000 deltagarna i musikverksamheten är tjejer/kvinnor.

Lägg därtill att knappa 20% av STIM:s 71 291 medlemmar är kvinnor, och drygt 80% är män. Då framstår det inte längre som lika underligt med en övervikt manliga idoler (särskilt inte om man väger in evolutionspsykologins påverkan, vilket jag skall återkomma till). Hanna Rothelius, sponsoransvarig på jämställdhetsarbetande Popkollo, har dock ett alternativt svar på varför barnen tycker ”fel”:

– I allmänhet så är de manliga egenskaperna värda mer än de kvinnliga. Det förklarar varför inte killar har tjejer som idoler, det anses inte vara lika tufft. Jag tror också att det kan vara så att det åläggs på tjejer att de ska dyrka killar, säger hon.

Den första meningen i sig skulle vara värd ett lååångt inlägg i sig bara den, givet bevisbördan för att göra ett sådant påstående, men det tar vi inte här och nu.

Mening nummer två har förmodligen en viss sanningshalt, för jag misstänker att det som 12-årig kille ger mer cred bland killkompisarna att gilla Slipknot än Anna Ternheim. Samtidigt handlar det kanske inte så mycket om kön som om allmän framtoning – ett Slipknot bestående av lika arga, lika teatraliska tjejer hade nog klarat sig rätt bra i ungdomsopinionen de med…

Den avslutande meningen är tillbaka på nonsensrutan, eftersom det inte ”åläggs” tjejer någonting alls i detta avseende. Jag säger inte att könsrollerna på det evolutionspsykologiska planet är 100% biologiskt definierade, utan visst spelar säkert socialisering en viss roll. Det faktum att män/killar generellt är mer intresserade av estetiskt tilltalande individer av motsatt kön, medan kvinnor/tjejer generellt är mer intresserade av högpresterande individer av motsatt kön, är dock inte något som ”åläggs” vare sig män eller kvinnor.

The Runaways - frickin' good rock 'n' roll!

The Runaways – frickin’ good rock ‘n’ roll!

Det kan absolut finnas mycket att vinna för båda könen på att luckra upp dessa preferenser, så kvinnor slipper känna lika stor utseendepress, och män lika stor prestationsbörda, men det finns ingen underliggande, mäktig och mystisk konspiration. Det är evolutionspsykologi, punkt.

Följaktligen är det heller inte konstigt att fler killar än tjejer harvar i replokalen, och att fler tjejer än killar modebloggar. Att bli rockstjärna är helt enkelt mer förenligt med framgång i det naturliga urvalet för män än för kvinnor. För att formulera det lite vasst: Fula men världsberömda manliga musiker får fler kvinnliga groupies, än fula men världsberömda kvinnliga musiker får manliga groupies.

För egen del tror jag att kvinnor kan vara precis lika duktiga musiker eller uppseendeväckande rockstjärnor som män. Janis Joplin, Joan Jett, Suzi Quatro, Debbie Harry, Skin, Courtney Love, Doro och Pink är bara några få lysande exempel på det.

Inte heller har jag något emot festivaler, musiksamfund eller andra som vill bedriva sin privata verksamhet utifrån perspektivet att 50/50 är prio 1. Om det finns ekonomisk bärkraft i det, så varsågoda. Det är helt okej att vilja boka en festival med hälften kvinnliga artister.

Grejen är bara den att det även är (lika) okej att boka en majoritet artister av ett givet kön, särskilt om utbudet av artister av det ena könet är klart större än det andra. Det är inte ”fel” att ha manliga idoler, lika lite som det vore ”fel” att ha kvinnliga. Barnen i Metro-artikeln borde få gilla vilka idoler de vill.

Jag håller med om att det vore positivt med bredare könsroller, och mindre krav på pojkar att leva upp till ”machoförväntingar”, så att tröskeln för att gilla (upplevt) ”tjejiga” artister vore lägre. Samtidigt är den enskilt viktigaste faktorn för de som verkligen vill få till stånd en förändring inte social ingenjörskonst, utan att fler tjejer faktiskt börjar repa, kompa, turnera och kämpa för sina musikkarriärer. Emma Finnkvist, tidigare ansvarig för (nu konkursförsatta) Arvikafestivalen, har nämligen fel när hon konstaterar:

För det första bor det 50 procent män och 50 procent kvinnor på den här jorden. För mig är det självklart att vi alla ska få chansen att synas och höras exakt lika mycket. 

Hur mycket man får synas och höras står nämligen i korrelation till hur mycket man engagerar sig i – och hur mycket man offrar för – området där man vill få synas. När lika många kvinnor som män väljer att verka som musiker, löser sig nog mycket av idolbiten med…

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus, Kultur & Media. Tags: , , , , , , , .

Svar från Malin Holm Maurice Williamson FTW!

4 kommentarer

 • 1. bashflak  |  april 25, 2013 kl. 11:59

  Det första man måste lära sig om man vill hålla på med musik är att BÄRA TUNGA GREJER. Det grundkravet avskräcker nog en och annan tjej, även om det kanske inte förklarar hela snedfördelning.

 • 2. Emma  |  april 25, 2013 kl. 12:58

  ”Att bli rockstjärna är helt enkelt mer förenligt med framgång i det naturliga urvalet för män än för kvinnor. ”

  Precis samma sak som att det på gruppnivå finns fler ”inneboende belöningar” för en man att kämpa sig till den där posten som VD med långa arbetsdagar och hög lön än vad det gör för en kvinna. Eller omvänt en betydligt mindre nackdel för en kvinna i relation till det motsatta könet att jobba deltid som barnskötare/uska eller något annat lågbetalt kvinnodominerat yrke. Självfallet ska den individ som vill välja ett för sitt kön mindre vanligt val ha alla möjligheter att göra det. Felet är när man börjar tala om kvotering på gruppnivå. Kvotering kan bara vara okej i de fall könet faktiskt är en del av kompetensen och inte ens då brukar man behöva någon 50/50 fördelning. Sen håller jag med dig om att fler borde få chansen att spela oavsett kön.

 • 3. Kristian  |  april 26, 2013 kl. 13:06

  ”att vi alla ska få chansen att synas och höras exakt lika mycket.”
  Oj, ”exakt lika mycket” – nu känner jag igen mig i Sverige!

  Alla _har_ den chansen. Däremot lägger inte alla ner lika mycket energi på det.

 • 4. DN Fe… igen och igen | Susanna's Crowbar  |  april 26, 2013 kl. 22:46

  […] Certatio på samma […]


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,839

%d bloggare gillar detta: