Klassisk groda från Metro

april 12, 2013 at 14:40 3 kommentarer

Hur står det egentligen till med skolkunskaperna, Metro?

Anledningen till att jag undrar är att det antingen är grava fel på en av två saker: deras matematiska förmåga, eller deras ordkunskap. I min värld är nämligen betydelsen av termen ”jämlikt” just att något är lika. (Sedan tvista de lärde inom vissa områden ifall detta ”lika” skall förstås som villkor eller utfall, men det är en separat fråga.) Vidare hävdar jag med gott samvete att ”lika” avseende utfall rent matematiskt innebär ”så liten skillnad som möjligt mellan separata värden”.

Det bör vi väl kunna vara överens om, eller hur? Gott.

ExecutivesÅter till dagens Metro. Där återfinns en artikel om chefsskap och hur de olika könen uppfattas / efterfrågas som ledare. Metro kunde ha valt att fokusera på att en majoritet anser att kvinnor utgör bättre chefer, men att majoriteten också säger sig hellre vilja ha en manlig chef på just sitt eget jobb. Här finns det rimligen något slags genusstruktur värd att undersöka; inkonsekvensen väcker åtminstone min nyfikenhet…

Det Metro istället gör är en klassisk groda. De skriver:

Föreställningen att Sverige ligger i frontlinjen för jämställdheten får sig en törn av svarsresultaten från flera andra länder. I till exempel Sydamerika har kvinnligt ledarskap långt högre status än i Europa.

Here’s the twist: skillnaden i uppfattning om könens lämplighet som chef är nämligen minst just för Sverige! Följande siffror redovisas av Metro:

 • I Sverige anser 31 procent att kvinnor är mer lämpade att leda ett företag. 23 procent tycker att män är bättre. 
 • I Brasilien tror 55 procent att kvinnor har bättre förutsättningar för att leda ett företag och bara 28 procent att män är bättre. I Chile är motsvarande siffra 57 respektive 23 procent.

Skillnaden är störst i Chile, med en differens på 57-23=34 procentenheter. I Brasilien är differensen 55-28=27 procentenheter, medan den i Sverige är blygsamma 31-23=8 procentenheter. Noterbart för Sverige är för övrigt att hela 46% antingen verkar tycka att könen är lika väl lämpade, eller åtminstone saknar distinkt uppfattning om vilket kön som är ”bättre”.

Hade du frågat mig innebär detta att Sverige alltså är det mest jämställda landet, eftersom kvinnor och män här i högst grad bedöms som likvärdiga.

Metros inställning (om vi nu antar att de trots allt kan räkna) kan dock enbart förstås som att ”jämställt” = största möjliga skillnad i uppskattning av könen, och till kvinnors fördel.

Well done, Metro, well done…

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , , .

Är det okej om jag säger emot, även om jag inte känner mig kränkt? Twitter

3 kommentarer

 • 1. oldman94  |  april 12, 2013 kl. 15:10

  Jag skrattar och ler….så bra att de redovisade mätningarna verkligen visar att vi är långt efter de andra länderna……lite freudianskt kanske….man vill redovisa en viss slutsats och struntar i argumentationen…..men i min vy så är detta inte det enda…..minns på den gamla goda tiden då de personalmänniskor som fanns i mitt företag verkligen argumenterade att vi skulle anställa hälften/hälften…..det lilla dilemmat var att i min yrkesgrupp och i den kohorten (nu gamlingar) hade vi 4på200 dvs 2% antagna till denna utbildning……men en anställning på säg 80/år så skulle vi få anställa bara 8/år i stället för 80 OCH då skulle de andra arbetsgivarna bli utan arbetskraft iaf i ett kvoteringsperspektiv…..faktiskt efter en debatt så medgav man motvilligt att problemet inte var vid rekrytering utan långt mycket tidigare i utbildning/yrkesval……..

  Men slipper man arbumentera utan kan ha rätt i vilket fall så är världen god!

  • 2. oldman94  |  april 12, 2013 kl. 15:12

   Rephrase: Men slipper man argumentera utan kan ha rätt i vilket fall så är världen god!

 • 3. kimhzabremersbodega  |  april 12, 2013 kl. 16:34

  Bra spaning!


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,839

%d bloggare gillar detta: