Varför skall jag ”svika manligheten”?

mars 18, 2013 at 12:15 7 kommentarer

Daniel Swedin skriver på Aftonbladet om våldtäktskultur, och om varför vi män bör skända patriarkatet och svika manligheten. Jag vägrar. Inte för att jag på något vis ursäktar eller accepterar sexuellt våld, utan enbart för att jag inte ser hur det är rimligt att likställa ”manlighet” med ”våldtäktskultur”. Om Swedin vill basha sig själv och sin egenupplevda mansroll, så varsågod, men kom inte här och säg att jag måste se min manlighet som något negativt, något ont.

Masked man

En typisk man…?

I min värld är det inte typiskt manligt att våldta. Visst, en klar majoritet av förövarna är män, men eftersom en otroligt liten minoritet av alla män utövar sexuellt våld, är det fortfarande inte ett rimligt påstående att våldtäkt är ett typinslag i manlighet. I så fall är det ett typinslag i kvinnlighet att misshandla barn, eftersom det är fler mammor än pappor som förekommer i den statistiken. Någon som köper den – lika korkade – vinklingen…?

I min värld är det däremot typiskt manligt att stå upp för sig själv, inte ta skit, och inte böja sig för grupptryck och/eller skuldbeläggning. Följaktligen ser jag detta som ett utmärkt tillfälle att tvärtom omfamna min manlighet, genom att säga ifrån när Swedin utmålar alla män som bärare av en våldtäktskultur.

Våldtäktskultur brukar det kallas. Termen används för ett beskriva ett samhällsklimat där kvinnor tvingas anpassa sin vardag på grund av rädslan eller ­insikten om att de när som helst kan bli våldtagna.

Överfallsvåldtäkter är (tack och lov) nästan lika ovanliga som de är vidriga. Följaktligen är det mer rädsla än faktiska risker som hämmar kvinnor. Inte desto mindre något värt att bekämpa – men då är frågan om det är ett bra sätt att motverka denna hämmande rädsla, att på ledarplats skriva om ”insikten om att [kvinnor] när som helst kan bli våldtagna”?

Kännetecknande för våldtäktskulturen är också att kvinnor skuldbeläggs när de blir våldtagna och om de inte skyddat sig ”tillräckligt bra”. Drick inte för mycket, flirta inte, tänk på hur du klär dig!

Denna kvarleva av religiöst grundad sexualmoralism är onekligen strikt förkastlig, och alla som luftar detta synsätt har inte bara Swedins ogillande, utan även mitt. Och, vilket liksom är centralt här, ogillandet även från de allra flesta andra män! Eller tror Swedin att det är en slump att till och med kriminella (rimligen känslomässigt förhärdade) män ser ner på sexualbrottslingar, som tillskrivs lägst status av alla i våra fängelser?

I våldtäktskulturen beskrivs mäns sexualitet som okontrollerbar. Och där alla kvinnor är potentiella offer, där är alla män potentiella våldtäktsmän.

Tja, om det är definitionen av ”våldtäktskultur” så har jag i alla fall identifierat en tydlig bärare av den. Swedin själv, genom sin ledare, eftersom han hävdar att det finns en ”insikt om att alla kvinnor när som helst kan bli våldtagna”. Bra jobbat, där…

Det är svårt att inte se våldtäkten som del i ett nät av under- och överordning, av maktrelationer och könshierarkier. I vartenda krig eller väpnad konflikt används våldtäkten som ett vapen.

Nu finns det i och för sig en hel del forskning som motsäger det där med att våldtäkt enbart handlar om makt, och som menar att den rena sexualdriften (delvis av evolutionära skäl) faktiskt spelar en rätt stor roll. Oavsett vilket är våldtäkt när det används som ”terrorvapen”, så som i krig, måhända än mer fruktansvärt än när det sker i enskilda fall.

Dock kanske det är värt att fungera över varför det är ett så hemskt (och därmed effektivt) terrorvapen? Kanske just för att kvinnor ses som mer värda att skydda, mer sårbara, mer dyrbara än män? Ett systematiskt brott mot kvinnor (våldtäkter som terrorvapen) ses som mer förkastligt än ett systematiskt brott mot män (krig, massavrättningar). Och detta är alltså ett bevis på mäns hierarkiska överordning?

För bara ett tiotal år sedan kunde man våldta sin fru utan att det sågs som en våldtäkt.

Onekligen både fruktansvärt och gränslöst korkat. Tur då att vi inte har det så längre, så att jag och andra män av idag inte behöver känna kollektiv skuld över en sådan idiotisk lagstiftning…

I dag är många av åsikten att det inte är våldtäkt att ha sex med en medvetslös kvinna.

Tja, utan att tycka att ovanstående scenario är ens avlägset okej, är det väl ändå så att det finns grader i helvetet? Att föra en diskussion kring var gränsen går mellan våldtäkt och sexuellt utnyttjande (vilket alltså inte är samma som att godta vare sig det ena eller det andra) kan väl inte vara moraliskt förkastligt i sig?

Eller menar Swedin kanske att han inte tycker att det bör vara skillnad i straffskala för någon som utnyttjar grav berusning och någon som under utövande av fysiskt våld, mot någons uttalade vilja och fysiska motstånd, förgriper sig på någon? Det får han naturligtvis tycka i så fall, men då får vi nog ha ett gentlemen’s agreement to disagree.

Som män är vi ansvariga att förhålla oss till hur de maktrelation­er och maskulinitetsideal som bygger våldtäktskulturen reproduceras. Det är ju inte bara kvinnorna som drabbas i en våldtäktskultur. Rädslan och misstänksamheten ­sliter oss isär.

Nej, som man (i singular) är jag ansvarig för hur jag reproducerar manlighet, och hur jag väljer att agera i mitt förhållningssätt till kvinnor och sexualitet. Jag har däremot inget kollektivt ansvar för vad andra män gör, om jag inte uttryckligen har uppmuntrat dem till, eller undlåtit att förhindra dem från att utöva, omoraliskt/olagligt beteende.

Vidare: om det nu är rädslan och misstänksamheten som sliter könen isär, varför väljer då Swedin att bidra till dem båda genom en ledare som denna? Varför skall det vara nödvändigt att likställa manlighet med sexualbrottslighet?

Tolerera inte och ursäkta ­inte sexuellt våld – inte ens om det kläs i en förment skämtsam skrud. Säg ifrån när kollegor och vänner drar sexistiska skämt eller gör ner kvinnor.

Helt riktigt. Här är jag, precis som de flesta andra män, fullständigt enig med Swedin. Ett tillägg som vore värt att göra kanske kan vara att ingen heller skall tolerera kollektiviserande, sexistiska nedsablingar av män och deras sexualitet? T.ex. i form av  påståenden (varför inte på ledarplats?) om att alla män är bärare av en våldtäktskultur, eller i form av skämtsamma kommentarer om hur ”män alltid bara tänker på en sak”?

Helt kort: Svik manligheten, skända patriarkatet.

”Patriarkatet” är tyvärr inställt tills vidare, och är därför inte tillgängligt för skändning. När det sedan gäller det där med att svika manligheten, så nej tack. Det lämnar jag åt Swedin att sköta, eftersom han gör det med den äran alldeles på egen hand.

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , .

Ledig tjänst: Gud söker ny personlig assistent Jag, högerextremisten?

7 kommentarer

 • 1. Joel Bergqvist  |  mars 18, 2013 kl. 15:44

  ”Säg ifrån när kollegor och vänner drar sexistiska skämt”

  Jag sa till slut ifrån till tanterna runt fikabordet, det enda det resulterade i var att chefen tog ett allvarligt snack med mig om mitt beteende.

 • 2. kimhzabremersbodega  |  mars 18, 2013 kl. 18:45

  Mycket bra inlägg!

 • 3. Catching up | Bashflak  |  mars 18, 2013 kl. 21:03

  […] Certatio har läst Daniel Swedins senaste alster på Aftonbladets ledarsida, som går ännu längre än förra veckans redan hemska text. En självklart bidrag på Misandri-listan. Swedin menar att det finns en våldtäktskultur. Och det stämmer förstås, men inte riktigt på det vis som han menar. Bland vanliga svenska män finns ingen våldtäktskultur. Våldtäktskulturen finns bland de kvinnor som låter rädslan för våldtäkt styra deras manssyn och bland de feministmän som likt Daniel Swedin vill skuldbelägga hela kollektivet. […]

 • 4. Claes-Peter  |  mars 18, 2013 kl. 22:22

  Vi måste i alla fall ge gamla nasse-blaskan Aftonbladet kredit för att man för länge sedan har svikit allt vad manlighet heter både rejält och grundligt. Man har nu en opportunistisk och hycklande syjunta som bara använder sanningen om man inte kan ta någon enda liten poäng genom att ljuga rakt ut. Just nu gråter man floder över att grymme Reinfeldt har föreslagit att yngre rånare, dråpare och våldtäktsmän ska få utegångsförbud från föräldrahemmet genom att tvingas bära fotboja. Ja, det inkräktar ju på deras livsstil att vara stora ‘gangstah’ och inverkar menligt på deras brottsliga karriär. Visst – men att på eget bevåg ändra svenska språket till att definiera det som ”fängelse” är väl lite prematurt – de betalda tyckarna kanske redan bestämmer vad vi ska tro, vad vi ska tänka, och vad vi får yttra – men de har ännu inte formellt ersatt både riksdagen och Svenska Akademin. Till sist ett beklagande till AB att man har så stora tekniska problem på webben – bara ibland har man kommentarsfält, de försvinner snabbt igen, och ”på grund av tekniska problem kan vi inte visa de tidigare kommentarerna, vilket vi beklagar”. Lars Johan Hierta har väl nu fått upp en bra rotationshastighet i sin grav, och det är synd att vi i våra tider inte har någon Molière som kan skriva ett appendix till pjäsen om hycklaren Tartuffe.

 • 5. Maxim  |  mars 20, 2013 kl. 16:01

  Här håller jag faktiskt med dig till skillnad från ditt förra inlägg. Det måste finnas en positiv manlighet bakom karikatyren.

 • 6. Claes-Peter  |  mars 20, 2013 kl. 18:18

  Take 2: Våldtäktskultur? Jag har nu vistats på planeten i 69 år, och hunnit träffa en hel del män ur vitt skilda grupperingar – utbildningsmässigt, samhällsklass, ekonomi – och jag har ALDRIG irl mött någon som urskuldar våldtäkt! De inavlade hjärnorna man möter på webben är ju rimligtvis inte så många vare sig i absoluta tal eller procentuellt. Finns det knappt 4 miljoner könsmogna män i vårt land, och en på tusen har shit for brains, så blir det ju fyra tusen näthatare. Före Internet hade de ju suttit isolerade, spridda över landet som residerande byidiot någon stans. Men nu fokuseras ju deras idioti i tid och (cyber-)rum.

  När något upprörande sexbrott kommit på tal på jobbet eller i lumpen, så har annars fridsamma och snälla män och småbarnsfäder uppvisat en enighet om att förövarna ska bestraffas så hårt som möjligt. Åsikterna brukar dela upp sig på yrkande om dödsstraff eller kastration. Eller både och. Vadå urskuldande?

  Det tillhör inte vår (enligt de som tänker åt oss mot betalning, så usla) kultur. Att det enligt andra kulturer är tillåtet att utan påföljd våldta ‘dåliga’ kvinnor är en helt annan sak – men enligt feministerna anses ju ALLA män vara ”ansvariga” för vad män från andra kulturer tycker och tänker och utför. Lika relevant som att påstå att alla kvinnor är ansvariga för att Irma Grese experimenterade fram nya tortyrmetoder som sitt speciella hobbyprojekt i koncentrationslägret där hon jobbade under WW2.

  Jag känner inte till ett enda fall av gruppvåldtäkt med, som feministerna uttrycker det, ”vita män” med svenska rötter. Eller att de skulle ha filmat brottet med sina mobiler och sedan visat upp filmerna för att skryta. Under gruppvåldtäkten av Lara Logan på Tahrirtorget i Kairo gjordes dussintals mobilinspelningar, som man försökte lägga upp på Youtube. De togs dock blixtsnabbt bort igen av teknikerna. Däremot ska de finnas kvar på många andra sajter enligt vad personer som behärskar arabiska har berättat. Om alla män har samma attityder – varför finns de då där och inte på Youtube osv.?

  En annan betänklig sak är, att dessa gäng som begår gruppvåldtäkter inte ens behöver vara närmare bekanta med varandra – de har ofta förts samman av en ren slump – ändå beslutar de sig helt improviserat att begå brottet, och utan att någon kommer med invändningar. Det måste ju tyda på, att våldtäktskultur är starkt kulturellt avgränsat. Har någon av oss, ens som ett dåligt skämt, någonsin föreslagit sina manliga kompisar i idrottsklubben eller på krogen att ”nu går vi ut och våldtar en kvinna”?

  Att alla vi män, genom störda kvinnors hatiska demagogi buntas ihop med sexualförbrytare, påminner starkt om det barbariska medeltida straffet att kedja fast en fånge med ett lik.

  P.S: Enligt extremfeminismens chefsideolog, Valerie Solanas, undgår inte ens män som är feminister eller homosexuella män att sorteras in i den grupp som omfattas av de skattefinansierade folkmordsfantasierna. Så, Aftonbladet (en gång Sveriges motsvarighet till der Sturmer och der Völkischer Beobachter) – vad ska vi män göra? Det räcker inte med att vara feminist, det räcker inte att aldrig ha haft sex med en kvinna – hur ska man kunna övertrumfa det i en strävan att ta avstånd från manligheten? Kan förstås inte utesluta att neutrum-personerna på AB har funnit en lösning – men berätta då hur ni har gjort!

  —————–
  [Jag har gigabytes med datafiler som referenser, på flera språk. Och juridiskt – har inte läst, att cheferna för exv. vålds- och sedlighetsroteln vid oslopolisen skulle stå under åtal ännu. Eller redaktionerna på norska rikstäckande media, inklusive NRK. Kriminaliseringen av verkligheten är ännu inte genomförd fullt ut, inte ens här i Sverige.]

  • 7. certatio  |  mars 21, 2013 kl. 20:56

   Finns det knappt 4 miljoner könsmogna män i vårt land, och en på tusen har shit for brains, så blir det ju fyra tusen näthatare. Före Internet hade de ju suttit isolerade, spridda över landet som residerande byidiot någonstans. Men nu fokuseras ju deras idioti i tid och (cyber)rum.

   Jag är väl beredd att hålla med, även om jag kanske inte hade lyckats formulera mig med lika effektfullt eftertryck. 🙂 Tyvärr verkar anonymiteten på nätet ta fram det sämsta ur alltför många.

   […] Enligt feministerna anses ju ALLA män vara ”ansvariga” för vad män från andra kulturer tycker och tänker och utför. Lika relevant som att påstå att alla kvinnor är ansvariga för att Irma Grese experimenterade fram nya tortyrmetoder som sitt speciella hobbyprojekt i koncentrationslägret där hon jobbade under WW2.

   Ja, det där med kollektiv skuldbeläggning kommer nog aldrig att bli charmigt; ånyo är vi överens.

   Att det enligt andra kulturer är tillåtet att utan påföljd våldta ”dåliga” kvinnor är en helt annan sak […]. Jag känner inte till ett enda fall av gruppvåldtäkt med, som feministerna uttrycker det, ”vita män” med svenska rötter.

   Lika vanskligt som det är att kollektivisera alla män avseende skuldbeläggande, lika vanskligt är det nog att kollektivisera alla icke-vita män. Tror jag att det finns andra (mindre sekulära) kulturer med sämre kvinnosyn än vår egen? Ja; ingen idé att hyckla om det. Tror jag därmed att de mest ruttna äggen från sådana kulturer är representativa för samtliga män av samma kultur, eller att våra egna mest ruttna ägg är bättre? Nej.

   Senast härom veckan var det ju ett par (vita) ”helyllegrabbar” i USA som gruppvåldtog en ung tjej upprepade gånger, och flera aktörer (till och med stora medier) har försvarat de killarna med att tjejen var redlöst berusad (=och därmed, förutsätter jag att de menar, en ”dålig” kvinna).

   Vi skall nog akta oss för att kollektivt såga andra, och/eller kollektivt höja oss själva till skyarna. Istället är det nog en god idé att även fortsatt konstatera att individer innehar individuellt ansvar för sina egna handlingar, och inte primärt utgör markörer för någon grupp de kan sägas tillhöra…


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 87 197

%d bloggare gillar detta: