Högerspöket är högst levande

december 17, 2012 at 14:23

TCO och Expo skriver i en gemensam debattartikel på Aftonbladet om hur den framväxande högerextremismen i Europa tar allt större tuggor ur HBT-personers mänskliga rättigheter. Artikeln säger måhända inte så mycket om exakt hur TCO rent praktiskt jobbar för att värna HBT-rättigheter, men bättre att hålla frågan aktuell genom debattartiklar än att inte göra något alls. Följaktligen är jag glad över initiativet.

Det gäller nu inte alla, vilket framgår av FB-kommentarerna till artikeln. Vissa menar att det är selektivt att peka på Jobbik, det ungerska extremhöger-parti som utgör textens bärande exempel på aktuell europeisk högerextremism. Andra menar att det väl inte är konstigt om högerextrema krafter röner framgångar, när så många europeiska länder – Sverige inkluderat – har en så ”sinnessjuk invandringspolitik”? Notera att det inte är mitt ordval; jag citerar en kommentar. Ytterligare andra påpekar att de minsann inte är bekväma med homosexualitet.

Tillåt mig replikera:

1. Det handlar tyvärr inte bara om Jobbik. Visst, de är kanske det mest lysande (läs: makabert oroande) exemplet på sann högerextremism i Europa av idag, men de är tyvärr inte så ensamma som man skulle kunna tro.

Här rekommenderas Lisa Bjurwalds modiga djupdykning i det mänskliga sinnets kloaker, ”Europas skam: rasister på frammarsch”. Läs den, och försök sedan säga att Jobbik är ett isolerat exempel.

Jobbik

Jobbik – does the dress code ring any bells…?

2. Det är tillåtet att ha synpunkter på såväl Sveriges som andra länders invandringspolitik. Att vilja se inskränkningar i densamma behöver inte betyda att man är rasist (även om det sammanfaller nog så ofta) och det är faktiskt möjligt att anföra ekonomiska argument snarare än etnofobiska. Jag håller förmodligen inte med om de argumenten, men man har rätt att anföra dem utan att stigmatiseras.

Samtidigt tycker jag nog att man skall passa sig jäkligt noga för att med hänvisning till eventuell kritik mot olika former av invandringspolitik ursäkta organisationer som Jobbik. Det är rimligen svårt att hävda sin tolerans och människokärlek om man samtidigt menar att det är ”förklarligt” när HBT-personer misshandlas till döds, eller när olika former av räddningstjänst inte rycker ut när de som larmar är romer.

3. Det är okej att inte vara ”bekväm” med homosexualitet, så till vida att man inte måste omfamna vare sig livsstilen eller dess företrädare. Det är okej att inte vilja gå längst fram i Pride-tåget, eller ens överhuvudtaget. Däremot är det nu en gång för alla inte ”onaturligt” med homosexualitet, vilket alla med elementär insyn i hur djurlivet på denna planet ser ut inser, och bara för att man själv inte önskar ha kontakt med HBT-världen innebär det inte att man har rätt att degradera dess innevånare till andra gradens människor.

Återigen, att ta sin egen eventuella motvilja mot samkönade relationer som intäkt för att ursäkta högerextremism, antyder nog att man kanske inte är så mycket till filantrop trots allt…

Sammantaget visar kommentarer av de ovan nämnda typerna precis varför artikeln är välbehövlig år 2012. Det så kallade ”högerspöket” är inget spöke, utan europeisk högerextremism lever och frodas i allra högsta grad. Det är upp till dig och mig att sätta ner foten och markera allas lika värde, för gör vi inte det kommer Jobbik och deras vänner gladeligen att stampa ner sina stövelklackar istället. Idag är det på HBT-personer, romer och utomeuropéer – är du säker på att du vill vänta och se på vilka det blir imorgon…?

Entry filed under: Hat & Fördomar. Tags: , , , , .

Lutar pingvinberget? Två fel gör ett (nationalistiskt) rätt?


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

  • 87 197

%d bloggare gillar detta: