Gubbplogat vs kärringskottat

december 12, 2012 at 08:51 3 kommentarer

Enligt den ledare Arbetarbladets Jenny Wennberg skrev igår är Karlskoga att se som ett jämställdhetens föredöme, eftersom de inte längre kör ”gubbplogat”. Tydligen är det ett tecken på kvinnoförtryck att man som regel annars plogar/skottar tyngre trafikerade stråk före gångbanor och busshållplatser.

Nu tycker jag förvisso att det Wennberg skriver om att fler sjukhus gjorts tillgängliga låter som något positivt, men i övrigt finns det kanske ett par relevanta frågor att ställa?

– I vanliga fall brukar samhällskritiska funktioner som ambulans, brandkår och polis ses som värda att prioritera. Med all respekt för föräldrar som (likt jag själv) tar bussen för att lämna på dagis, är det väl ändå så att dessa funktioner behöver skottade vägar snarare än förskoleparkeringar för att kunna verka?

– Det verkar rimligt att applicera något slags utilitarism på snöröjningen, dvs. att det mest eftersträvansvärda är mesta möjliga nytta åt så många som möjligt. Skottade cykelbanor i all ära, men är det verkligen fler som cyklar till jobbet än som tar bilen så här i december?

Snöskottning

– Hur mycket kostade den omnämnda utredningen Karlskoga kommun, och hur många timmar snöröjning hade man kunnat köpa för samma peng?

– Även om vi antar att det faktiskt fanns en skevhet att rätta till, undrar jag om ”gubbplogat” verkligen är en juste term? Om den gamla prioriteringen var gubbplogat, innebär det i så fall att den nya ordningen är okej att referera till som ”kärringskottat”?

– Avslutningsvis har vi den uppenbara observation som folk här i verkligheten (du får gärna kika förbi på en kopp Gevalia någon gång, Wennberg) förmodligen gör: vilka är det som primärt plogar och skottar, som går upp okristligt tidigt och ger sig ut i kylan för att snöröja, som – i ett par fall varje år – dör på grund av olyckor eller ansträngningsorsakade hjärtfel i samband med detta?

Kom igen, genuseliten, ge mig en gissning! Är det månne …*trumvirvel*… män?

Nu säger könsfördelningen på de som röjer snö egentligen inget om huruvida prioriteringen maximerar samhällsnyttan eller inte, och visst kan det vara lönt att reflektera över var man bör röja först. Dock kanske Wennberg skulle försöka framställa sig som lite mindre förtryckt? Oavsett om hon tar sig fram meddelst bil, på cykel eller till fots, är det förmodligen en man som flyttat på snön för att hon skall kunna göra så.

Kanske är ”gubbplogat” inte så tokigt som ordval trots allt…?

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , .

Normativa barnkläder kontra föräldraansvar Lutar pingvinberget?

3 kommentarer

 • 1. AV  |  december 12, 2012 kl. 11:36

  Man kanske skulle göra en undersökning i en stad där man frågar vilka resvanor folk har. Varifrån, varthän, hur och när. På det sätt skulle man kunna effektivisera vilka stråk som ska skottas när. Oavsett kön på de resande.
  Gissar att svaret blir:
  Före 5: Huvudstråk för samhällsfunktioner.
  Före 6: Buss- och bilvägar för de som ska stämpla in före 7. Oftast inte de som lämnar på dagis. Långa huvudcykelstråk.
  Före 7: Cykel- och gångleder mellan bostadsområden och skola/barnomsorg.
  Vid 8-tiden: Mindre stråk, trottoarer, innergårdar.
  FM: Bortkörning av högar och efterarbete.

  Men det är klart, kan man slänga inn ett ”gubb” och klaga lite så får man bonuspoäng.

 • 2. Ridderlig snöröjning | Bashflak  |  december 13, 2012 kl. 01:28

  […] Blogglänkar: Certatio, […]

 • 3. John Nilsson  |  januari 2, 2013 kl. 11:33

  Tycker om din resonerande ton i inlägget och din föreslagna term, ”kärringskottat”, i motsats till ”gubbplogat”. Är det okej att skriva det ena, borde det ju vara okej att skriva det andra, eller hur?

  I varierande grad har jag lyckats med att hålla en liknande resonerande ton i ämnet, som du, i nedanstående kommentarer (det mindre lyckade exemplet först):

  http://genusdebatten.se/2012/12/31/sa-gar-det-till-nar-kvinnohat-ljugs-ihop-i-media/#comment-4323
  http://genusdebatten.se/2012/12/31/sa-gar-det-till-nar-kvinnohat-ljugs-ihop-i-media/#comment-4344


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,839

%d bloggare gillar detta: