Den fallna madonnan retar ryssar

augusti 15, 2012 at 10:47

Att ”The Material Girl”, MADONNA, har ett antal punkter på sin lista över styrkor är knappast något som behöver debatteras. Hon är en knivskarp affärskvinna som vet hur hon skall maximera sina framgångar, och hon besitter onekligen en fin fingertoppskänsla när det gäller att producera kommersiella hits. Därtill är det värt att lyfta på hatten för att hon under väldigt lång tid lyckats förbli aktuell, i en genre där skönhet och ungdom annars är närmast omistliga krav för gångbarhet.

Naturligtvis lär väl hon som alla andra även ha mindre charmiga sidor; de skildringar av henne som lyckats ta sig in på livet antyder en person som inte drar sig för att köra över personer i sin närhet för att få som hon vill.

Oavsett eventuella sådana minusposter vill jag nu ge henne ett ”bra jobbat” för att hon vågat ta ställning för mänskliga rättigheter på ett föredömligt sätt. Det jag avser är naturligtvis hennes nyligen genomförda konsert i Sankt Petersburg, där hon passade på att slå ett slag för HBT-rättigheter.

Madonna performing in Sankt PetersburgSankt Petersburg har som bekant nyligen instiftat en lag som gör det olagligt att i något som helst offentligt sammanhang yttra tolerans (eller än värre propagera) för homosexualitet. När MADONNA innan konserten lovade att stå upp emot lagen gick en av stadens styrande män, Vitaly Milonov, ut och sade att han personligen skulle vidta åtgärder om så blev fallet. Till och med vice premiärminister Dmitry Rogozin tog bladet från munnen och kallade på Twitter MADONNA för en ”föredetting” och ”tidigare hora”.

MADONNA backade dock inte ner, utan delade under sin konsert ut rosa armband som publiken ombads hålla upp för att visa sitt stöd för HBT-världen. Hon höll även ett kort tal på temat. Detta föll nu inte alla i smaken, och en av de grupperingar som satte sitt kvällste i vrångstrupen var organisationen Föräldrars Kontroll. Efter att de anmält sångerskan utreds hon nu av polis för ”homopropaganda”.

Nu finns det visserligen de som menar att det hela kan vara ett spel för gallerierna, att hon bara gör det för positiv press och för pengar fast hon egentligen inte bär på de värderingar hon säger sig promota. Andra pekar även på hennes medlemskap i Kabbala-rörelsen, och menar att det knappast kan rimma med HBT-tolerans.

Kanske ligger det något i det, kanske inte. Jag kan personligen tycka att det oavsett vilket är bra att hon står upp mot den urbota korkade ryska lagstiftningen. Hennes skäl och motiv må vara aldrig så altruistiska eller aldrig så egoistiska, men folk ser likafullt hur lagen ifrågasätts och kritiseras av en person med stort mediagenomslag; gott så.

En sista avslutande kommentar, delvis off topic, är väl att det återigen är lustigt att se hur religion och medmänsklighet verkligen inte går hand i hand. En av de starkast verkande krafterna bakom dagens homofobiska ryska samhällsklimat är den ortodoxa kyrkan. De arbetar envetet på så svetten lackar för spridandet av hat och förakt, och inte (som man kanske skulle hoppas på?) för att så många människor som möjligt skall mötas av tolerans…

Annonser

Entry filed under: Hat & Fördomar, Kultur & Media, Politik & Juridik. Tags: , , , , , .

Feministikon v2.0 Faderskärlek!


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

  • 85,861

%d bloggare gillar detta: