En feministisk ikon värd namnet

juli 23, 2012 at 11:11 5 kommentarer

Det börjar på allvar dra ihop sig till OS, vilket även för de icke sportintresserade är ett evenemang som knappast lär passera obemärkt. London står värd för denna upplaga av spelen, något staden har gjort förut. Senast det begav sig var 1948 (man har även arrangerat OS 1908, och är därmed den enda staden som stått värd för spelen tre gånger) och den gången fanns en exceptionell idrottare bland deltagarna.

Fanny Blankers-KoenJag tänker naturligtvis på holländska Fanny Blankers-Koen, som 1999 valdes till 1900-talets främsta kvinnliga friidrottare. Under åren innan 1948 satte hon en rad världsrekord i grenar så som sprinterlöpning, häcklöpning och höjdhopp. Vid de olympiska spelen i London 1948 vann hon samtliga de tre individuella grenar hon deltog i: 100 meter, 200 meter samt 80 meter häck. De tre individuella segrarna toppades med ett lagguld på korta stafetten, 4×100 meter.

Även om det idrottsliga uppenbarligen flöt på rätt bra för Blankers-Koen, var hennes tillvaro inte helt utan prövningar. Hon fick en hel del kritik för det faktum att hon satsade på idrotten trots att hon var tvåbarnsmor; den samtida opinionen var i stor utsträckning den att mödrar skulle vara hemma och sköta om hem och familj, och inte ranta runt på löparbanor. Därtill var Blankers-Koen tidig med att tävla i kortbyxor, vilket naturligtvis var upprörande okvinnligt i mångas ögon.

…och när jag skriver ”mångas” är det förmodligen värt att påpeka att de allra flesta av den holländska mirakelkvinnans mest högljudda kritiker var andra kvinnor. Av någon anledning stack det mer i kvinnliga ögon än i manliga att denna småbarnsmor valde alternativa vägar – och därtill hade fräckheten att nå stor framgång i det hon företog sig.

Här är det inte utan att jag ser paralleller till dagens genusdebatt och feministiska sakframställningar, även om vi så att säga har gått varvet runt. Idag pratar politiska påläggskalvar om vikten av kvotering till börsbolagens styrelser, samtidigt som de rynkar på näsan åt kvinnor som väljer traditionella livsstilar. Vad som utgör ”rätt” beteende har skiftat, men det som är sig likt är den upplevda rätten att styra hur andra bör leva sina liv.

Notera här att jag inte lägger någon värdering i vilka val kvinnor gör. Jag har lika lite problem med att en kvinna satsar på karriären (så som Blankers-Koen på sätt och vis kan sägas ha gjort) som jag har med att hon satsar på familjen. Så länge som det är hennes val, och hon gör det för att det är vad hon vill och inte för att det är vad hon upplever förväntas av henne, så stöttar jag det val som görs.

Därför kan jag tycka att Fanny Blankers-Koen är en betydligt bättre feministisk ikon än flertalet av de svenska (om uttrycket ursäktas) ”mediafeminister” som idag regelbundet skriver sina medsystrar på näsan. Kvinnor som vågar (och har rätt att) göra sina egna livsval, står upp för dem, och som når framgång i de liv de valt – är inte det precis vad feminism borde handla om…?

Entry filed under: Allmänna betraktelser, Jämställdhet & Genus. Tags: , .

Floskeltoppen á la Bernström The 50/50 Blues

5 kommentarer

 • 1. Matte Matik  |  juli 23, 2012 kl. 12:24

  Hear, hear!

 • 2. calandrella  |  juli 23, 2012 kl. 18:04

  ”Så länge som det är hennes val, och hon gör det för att det är vad hon vill och inte för att det är vad hon upplever förväntas av henne, så stöttar jag det val som görs.”
  Ja. Men kritiken mot hemmafruar är väl att det snarare är andra som förväntar sig att de ska bete sig som just hemmafruar; det är något deras partners förutsätter; det är något de skolas till under sin uppväxt; det är något de får för sig grundat på samhällets värderingar om att kvinnor ska vara hemma och sköta barn. Jodå, sådana finns fortfarande!

  Men givetvis har du rätt i att människors egna val måste respekteras.

  • 3. certatio  |  juli 24, 2012 kl. 10:18

   Självklart finns det på vissa (nåja, kanske ganska många) håll kvar förväntningar om hur mammor/kvinnor – samt så klart även pappor/män – skall bete sig, och hur de borde leva sina liv.

   Dock menar jag i sanning egna val, och inte sådana som görs för att en ev. partner tycker att de är lämpliga. I så fall tycker jag faktiskt att det är okej att vara hemmaförälder (oavsett kön), om det verkligen är vad man själv vill.

   Där tycker jag den vanligen förekommande radikalfeministiska pekpinnen om att ”du vill det inte egentligen, det är bara för att du blivit indoktrinerad som du tror det” är unken och nedvärderande. Att brista i respekt för andra kvinnors livsval, och istället anse sig veta bäst, känns liksom inte så systerligt…

   • 4. calandrella  |  juli 24, 2012 kl. 10:20

    Instämmer (åtminstone någorlunda). 🙂

 • 5. Feministikon v2.0 « Certatio  |  augusti 8, 2012 kl. 13:55

  […] en tid skrev jag om den holländska 40-tals-friidrottaren Fanny Blankers-Koen. Jag antydde (nåja) att hon måhända var att se som en lämpligare feministisk ikon än någon ur […]


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 87 197

%d bloggare gillar detta: