Porrstorm i vattenglas?

april 16, 2012 at 11:34 2 kommentarer

Johanna Andersson och Annika Borg på Newsmill:

Regeringen har en handlingsplan mot prostitution och människohandel. I den ingår att kompetenssatsa för att motverka att statstjänstemän köper sex och konsumerar porr i tjänsten. Som ett led i denna satsning utkom nyligen antologin ”Privat på jobbet? En antologi om etik, lag och normer kring sexköp och porrkonsumtion kopplat till statlig tjänst”. […] Men den nyutkomna antologi som ska vägleda dem har blivit en arena för lobbying mot vår gällande lagstiftning. Där normaliseras, bagatelliseras och trivialiseras såväl porrindustrin som prostitution.

Så inleds deras artikel betitlad ”Lobbyister mot sexköplagen får vägleda statstjänstemän”. Själva artikeln är väääldigt lång, och verkar utmynna i ett försvar av sexköplagen. När det gäller just den specifika frågan lämnar jag det åt var och en att bilda sig en egen uppfattning, då jag fortfarande inte är 100% på det klara med min egen.

Med det sagt kan jag inte låta bli att förundras över hur det kan behövas en så här lång artikel på temat, och än mindre hur det kan behövas en statlig utredning för att vägleda statstjänstemän inom detta område. Som en vetenskapligt lagd herre föredrar jag förvisso tydliga kravspecifikationer och överenskommelser snarare än tal om ”sunt förnuft”, men ändå – räcker det inte med följande enkla konstateranden?

1. Sexköp är olagligt i Sverige. Oavsett om man tycker att det borde vara det eller ej, är det ett faktum. Statstjänstemän bör således avhålla sig från sexköp även utomlands i länder där det är lagligt, förutsatt att de är där som officiell företrädare för svenska staten.

Surfing the internet2. Pornografi är (åtminstone i sina mer allmänna former) inte olagligt. Följaktligen får även statstjänstemän konsumera porr i parti och minut om de så önskar. Staten skall hålla sig borta från folks sovrum, även om folket i fråga råkar arbeta åt staten.

3. Att konsumera porr på skattebetalarnas räkning, t.ex. i form av betalfilm på statligt betalda hotellvistelser, är inte okej. Står de för notan själva, fine, då är deras fritid ärligt talat deras ensak – men skattepengar har andra och bättre användningsområden.

4. Att porrsurfa på arbetstid är rimligtvis inte okej, lika lite som det egentligen är okej att hänga på Facebook eller andra icke-arbetsrelaterade sidor i sådan omfattning att det går ut över arbetsinsatsen. Det handlar alltså mindre om moraliska ställningstaganden än om vad man egentligen får lön för…

5. Att likt artikelförfattarna säga att människosynen inom ”porrindustrin” inte är förenlig med jämlikhet mellan könen, är moralistiskt nonsens. Självklart finns det porr som kan och bör klassas som kvinnofientlig, men att hävda att all kommersiellt producerad erotik är av samma skrot och korn är nog ett vågat påstående.

Dessutom bör det väl rimligen vara upp till var och en (kvinna som man) att definiera sin egen syn på vad som är acceptabelt – eller menar Andersson och Borg att det finns ”rätt” slags sexuella preferenser och ”fel” slags? Jag menar, gammelkristlig sexualmoralism är väl inte direkt punkt 1A på agendan för kvinnlig frigörelse, eller…?

Nåväl, det sistnämnda var en parentes. Poängen jag ville åt var väl mest att hela denna cirkus egentligen borde vara betydligt mer av en icke-fråga, om vi på allvar skall göra anspråk på att vara ett liberalt, frisinnat och sekulärt land. Så länge folks sexualvanor inte bryter mot lagen är det rimligtvis inte statens sak att lägga sig i.

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus, Politik & Juridik. Tags: , , , .

Gud behöver bättre PR-folk Våld – en social eller biologisk konstruktion?

2 kommentarer

 • 1. Sara  |  april 16, 2012 kl. 15:46

  Gör en jämförelse med arbetsmarknaden: Om det nu finns asiater som är villiga att plocka bär för 10kr/tim varför ska då staten blanda sig i? Självklart ska staten blanda sig i därför att det är fel att utnyttja dessa personers utsatthet.

  Det finns en aspekt till på det hela. Det är skattebetalarna som sen får stå för terapinotan när alla prostituerade vaknar upp och behöver hjälp att ta sig ur den skit de hamnat i.

  Det finns fler aspekter på frågan. Pronografi är lagligt… och man blir av med A-kassan om man tackar nej till jobb… Ska man tvingas in i possindustrin bara för att man är arbetslös? Om inte vilka andra jobb ska man kunna tacka nej till med bibehållen A-kassa? Ska vegetarianer kunna vägra jobba i korvkiosk? Så, nej, nej, nej porrindustrin är inte som vilket jobb som helst.

  Redan under punkt 1 är du helt ute och cyklar faktiskt. Om nu prostitution är lagligt i det land en tjänsteman råkar befinna sig i och personen råkar vara ledig varför ska hen då inte få köpa tjänster? Anledningen är förstås moraliska.

  Det är lite komiskt att män så ofta vill se sig själva som så vetenskapliga medan de avfärdar kvinnor som så känslomässiga när det i bevisligen är vi människor som skriver alla våra lagar utifrån moraliska utgångspunkter.

  • 2. certatio  |  april 16, 2012 kl. 16:16

   Tja, om det nu finns någon som på riktigt är villig att plocka bär för 10 kr/tim, och inte bara ser sig tvingad till det i brist på andra alternativ, varför skall då staten lägga sig i? Utan att föregå svaret, är det i sanning en berättigad fråga…

   Jag har inte sagt att porrindustrin är ”vilket jobb som helst”. Jag argumenterar gärna med dig, men i så fall utifrån saker jag faktiskt har skrivit.

   Vidare är porr och prostitution faktiskt inte samma sak, och det känns som om du pratar om det första men egentligen menar det senare.

   Min faktiska syn på prostitution? Jag är kluven inför sexköpslagen. Jag menar som princip att alla människor bör ha rätt att råda över sin kropp, vilket innefattar rätten att sälja den om de så önskar. Samtidigt är jag lite orolig för vilka effekter en legalisering skulle ha på t.ex. trafficking, vilket är en företeelse jag ser som fullständigt förkastlig och viktig att bekämpa. Därför har jag i skrivande stund ingen riktigt distinkt åsikt i frågan, som är svår.

   Apropå min punkt ett: om sagda tjänsteman vistas utomlands privat, och sexköp är lagligt i det landet, så fine – visst får de shoppa loss (jag tycker personligen inte att det är överdrivet sympatiskt, men tänker inte komma med moraliska pekpinnar). Om de däremot ÄR på resan som uttalad representant för svenska staten, tycker jag att de – som ett tecken på yrkesmässig professionalism – bör agera i enlighet med lagstiftningen i det land de företräder.

   Avslutningsvis kan jag väl konstatera att jag har svårt att hitta passagen där jag avfärdar kvinnor som känslomässigt styrda. Om du nu är lika vetenskapligt lagd som jag, kan du säkert presentera var i min text du hittar grunder för ett sådant påstående…? 😉


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: