Symbolfrågor vs folksjukdomar

februari 1, 2012 at 13:24 5 kommentarer

Jag läser i diverse medier om den pågående kvoteringsdebatten, och funderar stillsamt för mig själv om de föreslagna åtgärderna verkligen ger Sveriges kvinnor bästa möjliga valuta för pengarna?

Visst, för all del, man behöver inte alltid rädda världen på bara ett sätt. Det är ju inte som om det vore fel att skänka pengar till Rosa Bandet bara för att Mustaschkampanjen behöver dem bättre; goda gärningar är goda även om det finns ”goda+” att välja på. Trots det undrar jag…

Visanne pillsJag läser hur Bonnie Bernström (ordförande Liberala Kvinnor), Gunilla Hjelm (ordförande Centerkvinnorna) samt Maria Fälth (ordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet) vill införa skattefinansierade jämställdhetsbonusar på 100 000 kr till varje företag som når 40/60 i styrelsesammansättningen, utreda förutsättningar för ett mer jämställt finansiellt ägande, inrätta nya stödfunktioner för VD:s samt införa utbildningar i styrelsearbete på högskolor och universitet.

Styrelseledamoten i KD:s kvinnoförbund, Emma Blomdahl, vill därtill lägga resurser på att jämställdhetsintegrera styrorgan inom EU, eftersom den aktuella ekonomiska krisen i Europa enligt henne förmodligen kunnat undvikas med fler kvinnor vid rodret.

Den nödvändiga disclaimern: kan orättvisor mellan könen påvisas bör de självfallet rättas till, och jag säger inte att det helt saknas behov av att se över hur könsroller påverkar tillsättningar av höga positioner.

Med det sagt undrar jag om kvoteringsfrågan verkligen är så viktig för svenska kvinnor i allmänhet att den förtjänar allt detta fokus och alla de föreslagna åtgärderna / kostnaderna?

Hur många kvinnor kommer över huvud taget att vara intresserade av en styrelsepost, än mindre påtänkta för en? (Något som i samma utsträckning gäller 99,99% av alla män, btw…) Hur många kvinnor kommer under sin yrkeskarriär att vara i behov av stödåtgärder i sin roll som VD – ens om vi skulle börja kvotera in dem på sådana positioner? Hur många personer oavsett kön kommer någonsin att vara aktuella som medlemmar av EU:s ekonomiska styrorgan?

En försvinnande liten bråkdel, naturligtvis. Det handlar således om en symbolfråga, och ur ett strikt politiskt perspektiv kanske det är en viktig sådan för vissa. För Lotta Medelsvensson finns det dock förmodligen mer brännande frågor, varför jag vill anknyta till inledningen på detta inlägg genom att vända blicken mot något som kanske vore en vettigare investering i Sveriges kvinnor:

Att motverka endometrios.

Över 200 000, eller mellan 5-10%, av Sveriges kvinnor lider av denna smärtsamma och delvis tabubelagda åkomma. Förutom det personliga lidandet orsakar sjukdomen därtill ekonomiskt bortfall för samhället på väldigt stora belopp varje år.

Det finns dock hopp om bättring framöver – förutsatt att staten skjuter till pengar:

­Tyvärr har staten i stället nyligen tagit ett steg i fel riktning, genom att nyligen avslå subvention för Visanne, ett nytt läkemedel mot endometrios.

Hittills har behandling mot svår endometrios skett med ­läkemedel som stänger av ägglossningen och försätter ­kvinnan i ett förtida, kemiskt klimakterium. Det dämpar smärtorna men ger ofta svåra biverkningar i form av vallningar, sömn­problem och depression. Den nya behandlingen är effektiv, men är mer skonsam – de allra­ flesta slipper biverkningar. För många kvinnor med ­kraftiga ­besvär skulle den innebära en väsentligt höjd livskvalitet.

Behandling finns alltså, men staten vägrar betala och därför skriver inte läkarna ut läke­medlet till de kvinnor som det skulle kunna hjälpa.

En stillsam undran: hur många tusen kvinnor skulle kunna få effektiv hjälp mot sin endometrios subventionerad för samma summa pengar som det kostar att hjälpa en handfull redan välsituerade karriärkvinnor in i styrelserummen?

Vad Sveriges mediefeminister svarar är måhända en smula oklart, men mitt svar är givet: tillräckligt många…

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , , , , , , .

Pappadrevet? Utökat bibliotek!

5 kommentarer

 • 1. AV  |  februari 1, 2012 kl. 21:30

  Om 200000 kvinnor ska ha en hormontablett om dagen kommer det kosta en knapp miljard per år.

  Om 200000 kvinnor är sjuka 10 dagar utöver karensdagarna per år i genomsnitt och kostar arbetsgivaren 1000 kr/dag blir det en kostnad på 2 miljarder. Om bara hälften av dessa kvinnor jobbar i den offentliga sektorn går det på ett ut i offentlig budget! Till det kommer vinsterna i det privata näringslivet och därmed skatteintäkter.

  Att mediafeminismen bryr sig mera om ett hundratal styrelseplatser än 200000 kvinnor, kan bero på att de själva befinner sig inom den maktsfär där sådana styrelseplatser kan komma på fråga. De talar i egen sak. Det samma gäller t ex kvoterad föräldraförsäkring. Själva är de mitt i karriären och mer än 6 månader borta betyder ett rejält avbräck och minskade möjligheter. Men för en undersköterska betyder föräldrapenning att hon byter 3 små blöjor på 8 h istället för 30 vuxenblöjor. För 1000 kr mindre i månaden. Klart hon propsar på att han skriver över sina dagar till henne. Mediafeminister lever i en ganska begränsad Södermiljö där de träffar likasinnade. De verkar ha svårt att inse andra kvinnor kan göra andra livsval än dem och vara nöjda med det, utifrån en annan situation.

 • 2. d3mocritus (@d3mocritus)  |  februari 1, 2012 kl. 21:30

  Din text fick mig att tänka på ett inlägg jag precis läste på Harvard Business Review, (HBR) Blog Network

  Empowering Women Doesn’t Help Them

  http://blogs.hbr.org/cs/2012/01/empowering_women_doesnt_help_t.html

  ”Tyvärr har staten i stället nyligen tagit ett steg i fel riktning, genom att nyligen avslå subvention för Visanne, ett nytt läkemedel mot endometrios.”

  Något vi nog tyvärr kommer få se mycket mycket mera av, men lika sorgligt varje gång man blir påmind om det.

 • 3. Emma  |  februari 1, 2012 kl. 21:37

  Instämmer med dig och AV! Sen kan man undra varför jag hör om en sån nyhet som Visanne och endometrios hos en manlig bloggare och varför det inte är Feministernas hjärtefråga istället för tvångskvotering av föräldraledighet..

 • 4. C  |  februari 2, 2012 kl. 07:32

  Som själv drabbad av denna sällan omtalade sjukdom,så uppskattar jag verkligen inlägget! Vill även påpeka att det förutom det uppenbara lidandet dvs smärtan, även innebär en försämrad tillvaro för den sjuke och dennes familj: man har ont- blir grinig-oengagerad pga ständig smärta- inget intresse för ett sexliv eftersom det mest gör ont – minskade chanser till graviditet ( vilket inte bara är kopplat till minskat sexliv) och depression. Barn, sambos o övriga anhöriga påverkas mer än man tror!
  Hoppas på att beslutsfattarna ändrar sig snart!!!

 • 5. certatio  |  februari 2, 2012 kl. 13:03

  @ AV
  ”Att mediafeminismen bryr sig mera om ett hundratal styrelseplatser än 200000 kvinnor, kan bero på att de själva befinner sig inom den maktsfär där sådana styrelseplatser kan komma på fråga.”

  Precis; jag försökte bara vara subtil nog att låta läsarna själva komma fram till det… 😉

  @ Emma
  Se citatet från AV; tyvärr är nog en stor del av förklaringen till att du läser detta hos en manlig jämställdhetsförespråkare just att många ledande feminister sysslar mer med att plocka politiska och ideologiska poäng än att maximera praktisk nytta av jämställdhetspolitiken.

  @ C
  Glad to be of service. Hoppas precis som du på bot och bättring (pun not intended).


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 87 197

%d bloggare gillar detta: