Är inte det själva poängen med en intoleransutredare?

januari 27, 2012 at 20:31 4 kommentarer

Det har gått rätt lång tid sedan sist jag skrev här, men nu kan jag inte låta bli att lägga an på tangentbordet igen. Dumhet har nämligen en stimulerande effekt på min skrivarlusta; i det här fallet i form av Anna Ekström, som skriver på Newsmill om hur Bengt Westerberg enligt henne inte kan sitta kvar som intoleransutredare. Tillåt mig förtydliga:

Bengt Westerberg, ordförande för regeringens intoleransutredning, går i spetsen för en allt obehagligare kampanj mot judiskt liv i Sverige. Både manlig omskärelse och kosherimporten angrips.

Onekligen en otäck kampanj, det där. Utan tvivel mycket värre än att skära bort delar av spädbarns könsorgan.

Att Westerbergs kampanj inte bara är otäck, utan tydligen rent antisemitisk, hamras in ännu mer noga ett par rader senare, när Ekström hävdar att DEN HÄR artikeln i DN framställer judar som omoraliska barbarer. Jag har personligen lite svårt att hitta något att basera den bedömningen på; är det kanske nedanstående passage hon menar?

Vi har inte haft synpunkter på religiösa initiationsriter i allmänhet utan på ett specifikt ingrepp, omskärelse av småpojkar, som vi menar deras kränker barnets kroppsliga integritet och åsamkar dem smärta.

Att religiösa manifestationer har stöd i heliga texter, traditioner eller religiösa erfarenheter innebär inte att de med automatik är rimliga i exempelvis moral- eller rättighetshänseende. Denna diskussion är levande inom alla religioner och har i många fall också lett till att seder och religiösa påbud har omprövats.

Obehagliga ord, minsann. Ren förföljelse från Westerbergs sida, får man väl nästan lov att säga. Tur då att Ekström verkligen förmår sätta honom på plats:

Omskärelsen gör ont, påpekar Westerberg och andra förbudsivrare, utan att nämna den smärta som människor känner när deras identitet, historia och sätt att leva attackeras av framträdande medlemmar av majoritetssamhället. Ett omskärelseförbud skulle kunna slå så hårt att judar drivs ut ur landet.

Förbudsivrarna nämner inte heller att majoritetssamhällets socialiseringsåtgärder är smärtsamma. Hur många har inte negativa erfarenheter av skolan? Små barn som lämnas på dagis, gråter inte de av sorg varje dag? Gråter inte barn som döps? Kränks inte barn som av estetiska skäl tvingas ha tandställning? Är inte midsommarfylleriet skadligt för barn?

Nej, men allvarligt, nu förmår jag inte upprätthålla den ironiska charaden längre. Är Ekström bara full, eller är hon helt enkelt bindgalen på allvar?

Bengt WesterbergAtt jämställa ett kirurgiskt ingrepp som för alltid lämnar könsorganet på ett taleslöst barn stympat med att hälla kallvatten på dess hjässa är rent ut sagt löjligt, och jämförelsen med att lämna på dagis är rena rama farsen! Hade jag inte varit upptagen med att vara arg, hade jag nog skrattat åt eländet.

Så här då: ”Tolerans” innebär att vi försöker ha överseende med varandras olikheter, och att vi respekterar varandras grundlagsstadgade rättigheter. Det innebär däremot inte att vi tigande bör se på när oskyldiga barn utsätts för obefogade, smärtsamma och oåterkalleliga stympningar. Lika lite som kristendom bör utgöra en ursäkt för att få misshandla homosexuella på stan, bör judendom innebära en ursäkt för att få misshandla barn på en läkarmottagning.

För mig framstår Anna Ekströms kritik mot Westerberg som ett episkt självmål. Att försöka förhindra att individer (i det här fallet judiska barn barn till judiska föräldrar) utsätts för obehagligheter på grund av någon annans världsbild, måste väl ändå vara själva poängen med en intoleransutredare…?

Annonser

Entry filed under: Moral & Etik. Tags: , , , , , .

Hål i huvudet, Engelholm Pappadrevet?

4 kommentarer

 • 1. Backlash  |  januari 27, 2012 kl. 20:57

  Jag har inte statistiken, men jag trodde de flesta omskärningsoffer i Sverige var barn till muslimer?

  • 2. certatio  |  januari 27, 2012 kl. 21:54

   Det är möjligt, jag har inte heller exakt statistik att tillgå, men Ekströms artikel gick ju ut på att Westerbergs kritik mot omskärelse är att se som antisemitisk…

 • 3. Omskärelse – religiös rättighet? « Jerrys Ord  |  januari 28, 2012 kl. 12:19

  […] samma ämne Anna Karin Hammar – Teologifestivalens blogg – Rätten till identitet Certatio – Är det inte själva poängen med en intoleransutredare? Germunds blogg – Omskärelse på barn är övergrepp… Jan Sjöbergs blogg – Omskärelse […]

 • 4. Kinsey  |  januari 31, 2012 kl. 17:15

  Ekström har knappast muslimska chefer över sig, eller till medarbetare.
  Därför nonchaleras dom fullständigt i hennes artikel!
  Det sjukaste är att regeringen bekostar HBT grupper som består av svensk medelklass och hippies med ring i näsan å skit att åka ut till Rinkebyskolan och prata om sina intressen mm, men att diskutera omskärelse som verkligen berör dessa ungdomar ger lärarna blanka fan i!


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,839

%d bloggare gillar detta: