Hägg visar selektiv syn på partnervåld

december 20, 2011 at 15:00 1 kommentar

Carina Hägg (S) skriver på Newsmill om ett angeläget ämne, vikten av att reducera partnervåld. Tyvärr faller hon likt så många före henne i fällan att vara alltför könsmässigt enkelspårig, vilket föranleder ett par kommentarer från min sida:

Det är lätt att hålla med statsministern om att våldet mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem.

Helping handAbsolut. Allt otillbörligt våld är problematiskt, och våld inom relationer är ett särskilt obehagligt fenomen. När cirka 50-60% av partnervåldet riktas mot kvinnor, cirka 60-70% av de som skadas och cirka 80-90% av de som dödas är kvinnor, håller jag därför självklart med om att det är ett samhällsproblem.

Sedan anser jag att även de resterande procent som rör manliga offer utgör ett problem, men det är tydligen inte av samma intresse för Hägg. Underligt, egentligen – varför inte bara sträva efter att motverka alla former av partnervåld?

Det räcker dock inte att skjuta till 11 miljoner till kvinnojourer och tjejjourer. 

Nej, i skenet av att knappt hälften av de drabbade och cirka en tredjedel av de fysiskt skadade är män, verkar det onekligen sant det Hägg säger: att bara skjuta till pengar till kvinnojourerna lär inte räcka…

De senaste tio åren har antalet anmälningar av misshandelsbrott mot kvinnor ökat med 34 procent. Ökningen beror dels på att kvinnors benägenhet att anmäla har ökat men det finns även mycket som tyder på att det faktiska våldet mot kvinnor ökar. 

Ja, så är det faktiskt. Att största delen av ökningen utgörs av ”allmänt” våld mot kvinnor, särskilt då från andra kvinnor t.ex. i form av klassiska krogbråk, glömmer Hägg lämpligt nog att klargöra. Om kvinnors utsatthet för våldsbrott ökar är det klart att det rättfärdigar större insatser, men eftersom Hägg diskuterar en specifik fråga kanske hon borde vara tydlig med att de siffror hon presenterar avser en något annan ämnesavgränsning?

Våldtäkt räknas som ett av de värsta brotten mot mänskliga rättigheter men trots detta tas uppemot 90 procent av alla anmälningar om våldtäkt inte ens upp för behandling i domstol.

Tyvärr är våldtäkt (som onekligen är ett hemskt brott) ett synnerligen svårbevisat brott. När fysiska bevis saknas och ord står mot ord, vilket ofta är fallet, är det dessvärre väldigt svårt att få en förmodad gärningsman fälld. Samtidigt beror problematiken på att vi faktiskt begagnar oss av oskyldighetsprincipen inom svenskt rättsväsende – och jag tror nog att även Hägg gärna behåller den principen…

Det har skett en ökning av antal anmälda sexualbrott, men endast tre av tio våldtäktsbrott klaras upp där den misstänkte gärningsmannen lagförs. Detta visar på ett allvarligt problem som måste uppmärksammas och åtgärdas. Våldtäkt ses i praktiken inte som ett värre brott än snatteri.

Som sagt: kan problematiken åtgärdas utan att rucka på oskyldighetsprincipen är jag den förste att skriva under lagförslaget! Att Hägg sedan påstår att samhället behandlar våldtäkt som likställt med snatteri är helt absurt; det kan hon inte ens tro på själv.

Regeringen bör även stödja Europaparlamentets uppmaning att inrätta ett europeiskt år för kampen mot mäns våld mot kvinnor.

En sant humanistisk approach (som ser människor som individer, och könen som likvärdiga) hade istället varit att uppmana till inrättandet av ett europeiskt år för kampen mot partnervåld.

Avslutningen på Häggs artikel handlar i stor utsträckning om Gender Gap-undersökningen. Där tänker jag inte kommentera så mycket här och nu. Lite om vad jag tycker hittar ni HÄR, och i övrigt har redan signaturen Fundamentus på Newsmill kastat gott ljus över ämnet.

Slutklämmen från Hägg är dock värd en kommentar:

Så om Reinfeldt menar allvar med att ta sig an utmaningen att utrota mäns våld mot kvinnors så återstår mycket för regeringen att bevisa. Kampen om de kvinnliga väljarna inför 2014 års allmänna val har startat.

Hon skall åtminstone ha cred för att hon är ärlig med sitt uppsåt: det är uppenbarligen röstvärvandet som är det primära, inte medmänskligheten i sig. Då passar det sig onekligen bra med politiska slagträn som ”mäns våld mot kvinnor”, som förutom att attrahera sympatier från kvinnor också vädjar till chevalereska män.

Nåväl, må det vara som det är med det. En sak (förutom det uppenbara i att våld mot kvinnor absolut bör bekämpas) har Hägg i alla fall helt rätt i:

Frågan om våld i nära relationer får aldrig reduceras till att bara vara en fråga för kvinnojourerna.

Så sant som det är sagt. Synd bara att Hägg inte lever som hon lär.

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus, Politik & Juridik. Tags: , , , .

Var är nyttoanalysen, Rudin? Det heter religionsfrihet, inte stympningsfrihet!

1 kommentar

 • 1. Backlash  |  december 20, 2011 kl. 16:12

  Ökade anslag till Kvinnojourer och/eller polisen, samt utbildning av diverse myndighetspersoner kanske lindrar smärtan för de som drabbas, men det tar ju inte bort grundproblemet. Om det verkliga relationsvåldet ska kunna minska måste man gå till källan: Vilka är det som slår sina partners? Nej, det är inte ‘män’. Det är män och kvinnor, ofta med ett eller flera av nedanstående problem:
  – Arbetslöshet och utslagning
  – Missbruk
  – Psykisk sjukdom
  – Tillfälliga hormonsvängningar (PMS eller graviditet)
  – Hederskultur
  – Etc…

  Vill man göra något åt problemet är det dessa problem man måste jobba med. Inte hyra in genuskonsulter som utbildar myndigheter och inte arrangera fackeltåg på gatorna.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: