Kyäni, det gudomliga bäret

december 18, 2011 at 13:26 2 kommentarer

”I det stränga klimatet i Alaskas vildmark, med extrema temperaturväxlingar och längre perioder av såväl solljus som mörker, växer detta anmärkningsvärda och ännu okända bär.”

Kyäni Nitro ExtremeSpännande, eller hur? Åtminstone tills man inser att det den pyramidspelsliknande organisationen Kyäni pratar om är ett vanligt blåbär. Jag snubblade via en artikel i nätupplagan av BT över Kyäni och deras närmast mirakulöst hälsosamma produkter, som enligt säljinstruktionerna förebygger cancer, högt blodtryck, åderförkalkning, hjärtinfarkt, stroke, diabetes, urinvägsinfektioner, yrsel, erektionsproblem och mycket annat.

En tumregel: när saker och ting låter för bra för att vara sanna, är det oftast lönt att fråga sig om de verkligen är det…

Eftersom Kyäni på ställen med offentlig insyn, som på diverse nationella eller internationella hemsidor på nätet, inte uttryckligen säger sig kunna bota alla dessa sjukdomar, utan bara högst sannolikt kunna motverka dem, har Konsumentverket inte öppnat något ärende mot dem trots att ett par anmälningar kommit in. Frågan är väl då vilket fog det finns för anmälningarna?

”Good sleep, proper food and physical activity are necessary to keep us healthy and alert.”

Så skriver Kyäni på sin internationella hemsida, och det är väl bara att instämma. Vetenskapligen finns det stöd för att det är hälsosamt att äta antioxidanter och omega 3-fetter, vilket båda återfinns i Kyänis produkter. Innebär det att företagets påståenden är underbyggda?

Nja, knappast. På sin svenska hemsida kör man primärt med anekdotisk bevisföring (scrolla ner till ”Vad andra säger”) vilket som bekant är det sedvanliga substitutet för faktiskt stöd grundat på forskning och vetenskap. T.ex. är det första som möter en på sidan en video med en kvinna som konstaterar att hennes oroliga mage blev bättre av Kyänis produkter. Tänka sig vilken slump, med tanke på att blåbär är ett av de mest förstoppande och stabiliserande livsmedel som finns…

Dessutom säger man sig ha en ORAC-faktor på 36 000, vilket alltså skulle vara 8 000 mer bara än tvåan på listan (obehandlade kakaobönor) och ungefär fyra gånger så mycket som vanliga blåbär! Can anyone smell something fishy?

Och så var det ju det här med prissättning och affärsmodell. Varken på den svenska eller den internationella hemsidan går det att beställa utan att registrera en profil där man måste ange ”Sponsor ID” – dvs. identiteten på den som värvat en. Hur mycket tydligare indikation på att man har med en pyramidverksamhet att göra går det att få?

Sedan går det även att  ifrågasätta ifall en 56 ml flaska mineralberikad blåbärssaft verkligen är värd prislappen på 80 dollar, cirka 520 kronor enligt dagens växelkurs?  Detta är dessutom en av de billigaste produkterna, vilket säger en del om hur prisbilden ser ut.

Vi återvänder till Kyänis reminder om vikten av en hälsosam livsstil. Absolut, kör på det: motionera regelbundet, se till att stressa av emellanåt, få frisk luft, sov regelbundet, och inte minst – ät mycket frukt och grönt, bär och fet fisk. Vad du däremot inte skall göra är att sponsra en ovetenskaplig, ohederlig och girig organisation som Kyäni.

För du är väl inget intellektuellt blåbär, eller hur?

Annonser

Entry filed under: Vetenskap & Vidskepelse. Tags: , , , , , , .

Hitchens has left the building Var är nyttoanalysen, Rudin?

2 kommentarer

 • 1. Peter  |  januari 8, 2012 kl. 10:56

  Det är fel att säga att:

  ”Sedan går det även att ifrågasätta ifall en 56 ml flaska mineralberikad blåbärssaft verkligen är värd prislappen på 80 dollar, cirka 520 kronor enligt dagens växelkurs? Detta är dessutom en av de billigaste produkterna, vilket säger en del om hur prisbilden ser ut.”

  när det faktiskt är den dyraste av dom 3 produkterna Kyani har i sitt sortemang.

  De andra 2 produkterna ligger på runt 40 dollar vilket är ett rimligt pris om du jämför med likvärdiga produkter ute i handeln.

  Den flaskan du pratar om och dess innehåll er dessutom ingen mineralberikad blåbärssaft.Effekten av den bygger på forskningen runt ”Nitric Oxide” och dennes effekt på produktionen av detsamma. Denna forskning har det blivit utdelat nobelpris på i 1998.

  • 2. certatio  |  januari 9, 2012 kl. 08:22

   Peter, jag får ge dig ett halvt rätt – och ett par hela fel:

   HÄR hittar du prislistan från Kyänis svenska hemsida. Det finns sex billigare produkter (varav två mindre ”prova på”-paket) och sex dyrare, vilket gör att det kanske var vanskligt att säga att Nitro Extreme är en av deras billigaste produkter. My bad, men å andra sidan är det knappast heller rimligt att hävda att det är en av deras dyraste…

   Så till den vetenskapliga grunden. Ja, det är bevisat att antioxidanter är bra för hälsan, och ja, blåbär är ett livsmedel med skapligt mycket antioxidanter i. Dock verkar det högst osannolikt att just dessa speciella blåbär skulle ha ett ORAC-värde på tre gånger vanliga blåbär, och 25-30% högre än det livsmedel (obehandlade kakaobönor) som generellt anses ha högst ORAC-värde av alla livsmedel.

   Vidare är det där med nobelpris en sjukt underhållande ”honor by association”, eller en omvänd halmgubbe om du så vill. Ja, det har delats ut Nobelpris för forskning kring antioxidanter, men det är sannerligen inte Kyäni som fått det. Att andra har sysslat med riktig vetenskap innebär inte att Kyäni har fog för sina ”mirakelpåståenden”.

   Därför står jag fast vid att det förmodligen är klokare att köpa de cirka 7 kilo vanliga blåbär du i dagsläget får för samma peng som 5,6 cl (ett snapsglas) Kyänis Nitro Extreme. Dessutom är pyramidspel fortfarande sällan en lyckad affär för slutkunden, eller hur?

   …vilket för oss till 10 000-kronorsfrågan: Säljer du själv månne Kyäni-produkter?


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,839

%d bloggare gillar detta: