Mansfrågor, finns de?

december 14, 2011 at 23:12 4 kommentarer

Beklagar min långa frånvaro i etern; det är inte min avsikt att lämna er ensamma och övergivna, det är bara det att tiden av diverse orsaker är knapp just nu. Denna blåsiga onsdagkväll i regniga december tar jag mig dock tid, för sällan har det väl skrivits så flitigt om mansfrågor på Newsmill som just  nu. Eller ja, det är väl kanske halva diskussionen som handlar om mansfrågorna i sig – andra halvan går mest ut på att ifrågasätta i vilken utsträckning det är befogat att bry sig om dem över huvud taget.

Ett gott exempel (vilket kanske är ett olyckligt ordval, men strunt samma) på den senare kategorin är Gunilla Jarlbro, som konstaterar att männens underläge är bra betalt. Hon skriver att vi män trots att vi har sämre hälsa, är mer våldsutsatta, har större missbruksproblem och har svårare i skolan är vinnarna. Det är ju trots allt vi män som är professorer, chefer i näringslivet och i politiken.

Homeless men

Ledsen, kompis, men du räknas tydligen inte...

Vilket hån mot de män som lever i den andra änden av skalan; den som Jarlbro först omnämner. Detta kan möjligen vara något slags rekord i ”apex fallacy”, om det nu är så att Jarlbro verkligen tror att det är samma män som trots sin sämre hälsa, sina missbruksproblem och sina inlärningssvårigheter också blir VD. Antingen det, eller så är hon direkt bedräglig.

Faktum är ju nämligen att män är överrepresenterade inte bara i toppskiktet, utan även på samhällets botten. Var tror ni överrepresentationen är störst? Just det – det är inte i styrelserummen. Trots det tvekar alltså Jarlbro inte att (med lätt syrlig ton) konstatera att män som kollektiv är de stora vinnarna. Känns ju balanserat och rättvist…

En som har bättre koll på att det faktiskt finns mansfrågor värda att ta upp är naturligtvis Pelle Billing, som sin vana trogen håller fanan högt i det avseendet. Nu genom att skriva en artikel betitlad ”Mansfrågor behöver erkännas som begrepp”, där han förutom att peka på konkreta problemområden (bitvis samma som Jarlbro lättvindigt gör narr av) som vanligt är noga med att påpeka att det inte handlar om män vs kvinnor – det går bra att bry sig om båda könen.

Ytterligare en person som tar bladet från munnen är f.d. polisen och genusvetaren Anders Brandt, som svär i kyrkan genom att tala klarspråk om partnervåld i artikeln ”Kvinnors våld mot män synliggörs inte”. Att han kommer att bli hårt åtgången och ifrågasatt hyser jag föga tvivel om, för det han säger strider markant mot den etablerade svart-vita bilden av partnervåld som enkelriktat med kvinnliga offer. Det som gör mig nyfiken är hur hans kritiker skall försöka avfärda honom, eftersom han nu råkar vara både polis med över tjugo års erfarenhet och genusvetare…

Nåväl, även om jag gissar att det krävs ännu fler som faktiskt vågar påpeka att kejsaren här är naken innan den allmänna opinionen svänger på allvar , är det i alla fall skönt att se att det inte längre bara är Mansnätverket som vågar presentera en balanserad verklighetsbild.

Att det behövs fler som vågar föra männens talan bevisas inte minst av sådana som Lars Einar Engström, som gör gemensam sak med Gunilla Jarlbro när han konstaterar att ”Nej, det är inte synd om männen”.

En liten utvikning om rubrikvalet: Nu anknyter den förvisso till en planerad paneldebatt i Lund imorgon 15/12 med temat ”Är det synd om mannen”, vilket gör ordvalet acceptabelt. Trots det är det kanske på sin plats att påpeka att varken Pelle Billing, Mansnätverket eller flertalet andra bloggare som avhandlar mansfrågor (jag inkluderad) brukar anföra att det skulle vara synd om män – bara att det faktiskt finns problemområden där män drabbas mer eller mindre exklusivt.

Åter till saken. Engström hinner i sin artikel bland annat med att konstatera att det väl inte finns något farligare än män i grupp, vilket väl i sig kanske är sant – men sett till mänsklighetens historia finns det väl heller inget tryggare sällskap än en grupp män, om målet är överlevnad? Vidare anför han att kvinnor som tar plats åker ut, vilket verkar underligt eftersom jag gissar att de flesta kvinnor som faktiskt nått toppositioner inom näringsliv eller politik tagit plats, samt antyder att män inte fattar att de kan lära av kvinnor. Där får han gärna tala i egen sak, om det är så det ligger till, men själv har jag aldrig tvivlat…

Han rider vidare på sin vita springare, och konstaterar att det är ”riktiga män” som startar nätverk mot kvinnomisshandel. Jag håller naturligtvis med om att det är berömvärt agerat av de som tar sådana initiativ, men undrar om de som startar nätverk för att stötta utsatta män följaktligen inte är att se som riktiga män?

Han avhandlar även klassikern att män (tydligen som ensam folkgrupp) har ett kollektivt ansvar för vad alla andra inom gruppen gör; ett uttalande han knappast hade vågat eller velat göra om t.ex. invandrare. Jag som individ har ansvar för de handlingar jag utför, samt för de värderingar jag hjälper till att sprida eller upprätthålla – punkt.

Nu skulle man kanske kunna tro att han borde börja bli färdig? Icke. Nästa punkt på agendan är att konstatera att eftersom vissa män ibland skämtar nedsättande om kvinnor, bevisar detta ett manligt maktövertag. Nu tycker jag för all del att de flesta typer av könsbaserad humor är påtagligt icke-rolig (ibland även direkt smaklös), men kan samtidigt inte låta bli att tänka att Engström kanske aldrig har jobbat på ett kontor med påtaglig andel kvinnor bland personalen? Om han hade gjort det, och sett de mail av typen ”Män är som…” som där brukar florera, kanske han inte skulle dra så förhastade slutsatser?

Avslutningen på sin artikel skall Engström i alla fall ha cred för. Där konstaterar han nämligen att ”styrkan ligger i samarbete och lyhördhet, inte motarbete och polarisering”. Detta slår mig som stor komik, med tanke på att hela hans artikel gått ut på att bajsa på män som grupp. Var det någon som sade motarbetande och polarisering…?

Mansfrågor finns, och de behöver diskuteras – precis som kvinnofrågor. Om sådana som Pelle Billing tillåts utgöra en bärande del av diskussionen, snarare än sådana som Lars Einar Engström, finns det hopp för framtiden.

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , , , , , .

Bildillustration av ”nya SD” Hitchens has left the building

4 kommentarer

 • 1. Sanjo  |  december 15, 2011 kl. 10:01

  Fantastiskt bra sammanfattat!

 • 2. trollan  |  december 15, 2011 kl. 12:23

  Apropå skämt om könen. När sambon var hos läkaren för sjukintyg för ”lämpet” och de kollat hörseln så sa (den kvinnliga) läkaren att det inte var något fel på hörsel men lade skämtsamt till ”Men du har väl selektiv hörsel som alla män”.

  Inte något han tog illa upp av men samtidigt är det faktiskt ett ganska vanligt förekommande förklening av män. Selektiv hörsel, simultankapacitet. Många som har fått höra det (eller använder som försvar tidvis kan erkännas).

  • 3. AV  |  december 16, 2011 kl. 22:11

   Trollan, i det läget får man svara tillbaka: Ja, jag väljer att inte höra när kvinnor pratar i telefon hela tiden och mal på om än det ena än det andra tills öronen blöder. Den berömda kvinnliga simultankapaciteten att alltid kunna prata i telefon samtidigt. Eller var det några fler fördomar du ville diskutera?

   Hade några kvinnliga kollegor som i personalrummet körde paradgrenen: Sympatiklaga på våra män. Om deras oförmåga att städa mm efter deras standard. Jag frågade om de då givetvis tog hand om däckbyte på bilen nu i hösttider. ”Nä, nått ska han väl ha för sig själv” blev svaret. Då borde man ha selektiv hörsel.

 • […] Avslutningvis så har Mats Olsson på Tysta Tankar kommenterat kvällens debatt och Certatio ställer frågan: Mansfrågor, finns de? […]


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: