Smörgåsbord

november 23, 2011 at 10:33 4 kommentarer

Här lite saxat ur etern senaste veckan eller så, samt några korta kommentarer kring detta:

Buffet tableJag noterar att Per Lindeberg gör sitt bästa för att göra sig impopulär, genom att på Newsmill ställa frågan ifall medier behandlar kända män hårdare än dito kvinnor i händelse av felsteg. Om han har rätt eller inte törs jag faktiskt inte uttala mig om (jag skulle personligen gissa att eventuella skillnader, om de finns, är rätt små) men han lär knappast undslippa kritik för sin fräckhet att inte rakt av köpa den etablerade ”sanningen” att kvinnor nagelfars hårdare.

För övrigt kan jag hålla med den kommentator som konstaterar att den viktigaste frågan kanske inte är den om könsskillnader, utan den om ifall skvallerjournalistiken inte kunde ge sig till tåls tills eventuella rättsliga konsekvenser fastslagits. Men det är klart, ett så konstruktivt samhällsklimat vill vi väl inte ha…?

Vi dröjer oss kvar vid Newsmill, och noterar att Noomi Berlinger-Stahl gör sitt bästa för att ingen skall behöva uppfatta henne som human. Hon kallar nämligen de som motsäger sig manlig omskärelse för ”gaphalsar”, och jämför könsstympning av barn som inte kan föra sin egen talan med frivilliga skönhetsoperationer i vuxen ålder.

Hon konstaterar vidare att ”så länge vi uppfattar vår historia som meningsfull, skall lagen låta oss ha vår sed ifred”, vilket då rimligtvis bör applicera även på – i olika historiska skeden – väletablerade religiösa företeelser så som hedersvåld, häxbränning, djuroffer, exorcismer och tvångsdop?

Du, Noomi? Medeltiden är slut; snap it up.

Unhate by BenettonNästa punkt handlar om klädföretaget Benetton och deras Unhate-kampanj. Kudos till dem för att de vågar utmana folks fobier, fördömanden och moralism, men tummen ner för att de vek sig och tog bort den här återgivna bilden när Vatikanen protesterade.

Pengarna tillbaka på det vadet, förresten. Vem hade väl kunnat tro att den kristna kyrkan tycker det är viktigare att fördöma homosexualitet än att lyfta fram och uppmuntra broderskap, kärlek och fred? Go figure…

Avslutningsvis noterar jag att ett lustigt ordkrig brutit ut mellan Affärsvärldens Johan Hakelius och Rodeo.nets Johan Wirfält. Den förre skriver om hur han uppfattar den svenska presskåren som feg, när den idealiserar den svenske journalisten Martin Schibbye som sitter fängslad i Etiopien. Hakelius påpekar att det vore ett tecken på sann liberal anda att våga uppmärksamma och ifrågasätta Schibbyes stalinistiska bakgrund, och ändå arbeta för hans mänskliga rättigheter.

Detta tolkar Wirfält som att Hakelius i princip skiter i mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och maktmissbruk, samt som att han anklagar inte bara Schibbye utan även resten av den svenska presskåren för att vara stalinister. Som ett bevis på den arsenal av sakargument han har som stöd för denna sin tes, passar han i sin text på att kalla Hakelius för ”lantadelsromantiker”. Åh, och så är det tydligen viktigt (och jätte, jättedåligt!) att Hakelius bär tweed. Varför det är ett tecken på inhumanitet övergår mitt förstånd, men Wirfält vet väl något jag har missat…

Förresten, stryk det. Det är nog bara så enkelt som att Wirfält inte riktigt har den läsförståelse och saklighet man kunde förvänta sig av en duktig journalist. Även om han nu inte råkar vara stalinist.

Annonser

Entry filed under: Hat & Fördomar, Jämställdhet & Genus, Kultur & Media, Moral & Etik. Tags: , , , , , , , , .

SCUM: skall intolerans tolereras? Det är ALLTID ovärdigt om våld inte tas på allvar!

4 kommentarer

 • 1. Ullis  |  november 25, 2011 kl. 09:38

  Patetiskt.

  Mona Salin drabbades mycetk hårdare för att hon glömt betala en chockladbit (Toblerone) än vad Juholt gör som lurat till sig tusentals kronor. Att många kvinnor också osynliggörs i debatten är inte samma sak som att de behandlas snällare.

  Flickor drabbas mycket hårdare av könsstympning eftersom det är ett mycket farligare ingrepp. Fast det struntar ni män i. Fast när det drabbar pojkar DÅ gapar ni på förbud. (Att ta bort lite av förhuden kan till och med vara ett helt medicinskt försvarbart ingrepp om förhuden är trång. Kvinlig könsstympning är aldrig medicinskt försvarbart.)

  Du verkar extremt okunnig om kristendom och speciellt den katolska kyrkan om du blev förvånad.

  • 2. certatio  |  november 25, 2011 kl. 14:51

   @ Ullis

   Nu var det ju inte riktigt som om Sahlin bara hade shoppat en Toblerone på kortet; totalnotan var väl ett par tiotusen kronor om jag inte minns fel. Dessutom lyckades hon trots det senare bli partiledare och statsministerkandidat. För det tredje sade jag inte att Lindeberg hade rätt i sin tes, bara att den skulle skapa reaktion (och att döma av din kommentar hade jag rätt).

   Ja, kvinnlig omskärelse (åtminstone i flertalet av de varianter som finns) är värre än manlig, helt klart. Precis som ”L-G” påpekar får du gärna tala om var jag någonsin sagt något annat…

   Sedan är åtminstone jag av uppfattningen att två fel inte gör ett rätt. kvinnlig omskärelse är tack och lov olagligt i Sverige – något som även manlig borde vara. Inte ens ”lindrig” könsstympning av värnlösa barn bör tillåtas. Kanske kan det vara därför ”vi män” ropar högst kring detta; just för att denna avart fortfarande är tillåten…?

   Avslutningsvis, när det gäller min ”förvåning” över katolska kyrkans reaktion i det här fallet, finns det en term du borde googla: IRONI. 😉

 • 3. Leif-Gudrun  |  november 25, 2011 kl. 10:26

  jag vet inte, jag kanske missade det, men var nånstans tyckte du att kvinnlig könsstympning var ok?
  personligen gillar jag både Sahlin och Juholt, oavsett vad de betalat eller inte. Jag tror gott om människor, det är en bra egenskap jag har 🙂

 • 4. Könsåtskiljande lagar: Könsstympning | Rutrutan  |  december 2, 2011 kl. 23:08

  […] Forskarfeministen, Cwejman, Certatio, Maukonen, FPSollentuna och SNOP skriver mer om könsstympning av […]


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,839

%d bloggare gillar detta: