Hjälper och stjälper är inte samma sak

november 3, 2011 at 10:27 3 kommentarer

Först skrev Humanisternas Christer Sturmark på Newsmill om hur han anser att homeopati är trolldom som kan döda. Nu kontrar redaktören för tidskriften Dagens Homeopati, Marina Szöges, med att homeopati enligt henne hjälper sjuka människor att bli friska.

Egentligen har jag väl sagt allt som behöver sägas om homeopati, men jag kan ändå inte låta bli att kommentera en del av det Szöges skriver:

Det finns inga exempel på patientfall, där en person har dött av ett homeopatiskt läkemedel.

Purified waterNej, tacka fanken för det! Med tanke på att homeopatiska ”läkemedel” i princip är vanligt kranvatten, bör det vara svårt att behandla ihjäl någon med det. Grejen är bara den att det finns gott om fall där folk faktiskt har dött, efter att deras homeopat försäkrat dem om att de inte behöver söka konventionell medicinsk hjälp. Som i det diskuterade fallet, typ.

Jag noterar visserligen att Szöges påpekar att homeopatin inte kan lastas för detta, men det betyder i så fall alltså att vad homeopater säger och gör  inte har med homeopati att göra. Syntax error där, med andra ord.

Homeopatiska läkemedel tillverkas med en metod som kallas potentiering, som innebär att medlet skakas och späds i olika steg till önskad styrka.

Här kan man tro att medlet späds ner till önskad styrka, men så är det alltså inte. Homeopatin gör gällande att medicinens potens blir större ju mer utspädd den är – vilket alltså innebär att den starkaste formen av ett homeopatiskt läkemedel är ett som spätts ut tills inga molekyler av den påstått verksamma substansen finns kvar. Går det att hitta en bättre ordboksdefinition av ”humbug”…?

Det verkar som om både italienska och svenska tidningar samt Christer Sturmark inte vet vad homeopati är. Den som tror att ett örtte är homeopati vet ingenting om homeopati.

Det är möjligt. Dock kvarstår det faktum att det inte finns några som helst vetenskapliga belägg för att homeopati skulle fungera. Denna retoriska fint hjälper alltså inte Szöges – de som faktiskt vet något om homeopati kan fortfarande enkelt avfärda det hela som ovetenskapligt skojeri.

Sturmark hittade ett enstaka medicinskt dödsfall med en skenbar koppling till homeopati och han tog impulsivt chansen att förkasta en hel läkekonst.

Ett fall, säger du? Ett? Den som vill (Szöges gör det knappast) kan väl börja med att läsa den här listan, så kanske vi kan basera fortsatta diskussioner på en mer korrekt uppfattning om verkligheten…

Annonser

Entry filed under: Vetenskap & Vidskepelse. Tags: , , , .

En bild säger mer än tusen ord Ett Städat Yttre rocks!

3 kommentarer

 • 1. AV  |  november 3, 2011 kl. 15:02

  Homeopater har synnerligen dåliga kemikunskaper. För det första betvivlar jag att de i sitt ”labb” i källaren kan hålla så rent att de har koll på varenda molekyl av det verksamma ämnet. Bara de öppnat burken och stoppat ner en sked eller haft en lösning i en bägare är ämnet närvarande i lokalen. De har ingen koll på hur mycket av ämnet som förs över från en använd men diskad bägare. Tror knappast de syradiskar allt. Och inte ens då får man bort allt.

  Sen har vi utspädningsvätskan, vatten. Jag utgår från att de inte använder destillerat vatten eller ens avjoniserat. Det är nämligen inte nyttigt alls. Utan de får hållas med ”rent” vatten. Vatten är inte rent. I en liter rent vatten finns det redan massor av molekyler och joner i så små koncentrationer att vi inte kan mäta dem. Men de finns där.

  Ett litet exempel: Vi antar att en homeopat i Karlstad blandar till och späder en medicin. Han använder 20g av en medicin med en molmassa på 200g/mol. Det blir 0,1 mol. Han späder och späder. Allt det som inte används kastas i avloppet som rinner ut i Vänern. Och blandas om. Det ger 6,022×10^22 molekyler i en volym av 1,53×10^14 liter vilket ger ca 400.000.000 molekyler i varje liter vatten som rinner ut i Göta älv. Där tar Göteborg sitt vatten. Även efter rening och nedbrytning lär det finnas ett antal miljoner molekyler av ämnet i det vatten en homeopat i Göteborg använder som spädningsvätska. Han kan späda bäst han vill om vätskan redan innehåller en försvarlig mängd av ämnet!

  Eller för att prata spädning på jorden: I det andetag du just tog finns sannolikt minst en kvävemolekyl från Julius Caesars sista andetag. Och en hel del av vattenmolekylerna i din kaffekopp har du redan pissat ut i ditt liv.

  • 2. certatio  |  november 3, 2011 kl. 15:27

   🙂

 • 3. Anders  |  november 11, 2011 kl. 03:21

  Det känns lite konstigt att Marina Szöges får hålla på att sprida sina lögner överallt. Hon försöker ju lura på folk sockerpiller. Det borde kassas som falsk marknadsföring.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: