Häxbrännare och hedersmördare

oktober 31, 2011 at 11:22 6 kommentarer

Både Bahareh Andersson och Farman Sediq skriver bra på Newsmill om vikten av att motverka hedersvåld, och vikten av att inte missta motstånd mot hederskulturers skadliga effekter för rasism. Även Axess intervju med Caroline Fourest på ungefär samma tema är klart läsvärd.

KoranenFör så är det ju: det går alldeles utmärkt att inse att hedersmord och -våld är fel, utan att för den skull tycka att alla former av islam (läs: alla muslimer) är ondskefulla.

Rättelse: det borde gå alldeles utmärkt, men sedan finns det ju de som antingen verkligen inte förstår detta, eller som grundat i egna dunkla agendor medvetet försöker få det att framstå som om det inte är möjligt.

Ett exempel är Tobbes kommentar till Anderssons artikel, där han konstaterar att ”antingen är man för stor invandring från Afrika och Mellanöstern och då även den problematik det medför, eller så är man realist och säger att dessa kulturer vill vi faktiskt inte ha här”. Tobbe verkar alltså mena att det inte går att vilja ta emot många flyktingar utan att samtidigt tycka att hedersvåld är acceptabelt. Anyone up for a straw man?

Ett annat exempel är Bo T:s kommentar till Sediqs artikel, där han framför åsikten att ”om ett hedersmord begås av flyktinginvandrare ska hela klanen utvisas”. För mig personligen verkar det en smula inhumant att utdela juridiska straff baserat på ”guilt by association”, utan att ta hänsyn till vem som faktiskt bevisligen begått något brott. Är det verkligen på den nivån vi vill att Sverige skall lägga sig?

Skall det verkligen vara så svårt att förstå följande: Ja, det är fullt möjligt att vara negativt inställd gentemot hederskulturer utan att vara rasist – precis som det är lika fullt möjligt att vara negativt inställd gentemot hederskulturer, utan att för den skull behöva utmåla alla muslimer som potentiella hedersmördare…

Jag uppmanar alla (särskilt de med instinktiva aversioner mot islam) att läsa Mohammad Fazlhashemis utmärkta bok ”Vems islam?”. Islam är inte en enda odelad filosofi, livsstil eller moralkodex, lika lite som kristendomen är det – något som kan vara bra att komma ihåg när man diskuterar den här typen av frågor.

Vissa kristna är häxbrännare och homofober, men långtifrån alla. Vissa muslimer är hedersmördare, men långt ifrån alla. Ergo: angrip gärna de företeelser du ogillar, men inte reflexmässigt individer du antar att att företräder dessa företeelser. Samhällsklimatet blir liksom lite mer konstruktivt då.

Annonser

Entry filed under: Hat & Fördomar, Moral & Etik. Tags: , , , , , .

Trendbrott? En bild säger mer än tusen ord

6 kommentarer

 • 1. Roger Svensson  |  oktober 31, 2011 kl. 14:23

  Islam är en religion som både kan och skall kritiseras och som det finns all anledning att ställa sig mycket tveksam till, men hedersproblematiken är främst ett kulturellt fenomen med djupa historiska rötter i det länder där det praktiseras och inte något som har sin grund i en specifik religion, det praktiseras ju även av hinduer, kristna m.fl. i dessa länder. Dock är ju hederskultur mer vanligt förekommande i länder där islam nu är den dominerande religionen och en mycket stor andel av utövarna är därför muslimer, men hederskultur är en tradition som fanns i dessa länder långt innan islam.

  • 2. certatio  |  oktober 31, 2011 kl. 15:30

   Alltså, visst, det vore lönlöst att låtsas som annat än att hederskultur oftast = islam. Misstaget vissa gör är att automatiskt därmed förutsätta att islam oftast = hederskultur.

   • 3. Roger Svensson  |  oktober 31, 2011 kl. 16:39

    Nja, möjligtvis kan man säga att hederskultur oftast = muslimer. Men religionen islam i sig är inte huvudproblemet här, det finns iofs vissa obskyra imamer som stödjer hederskultur, men det finns faktiskt väldigt lite stöd för just hedersvåld att hitta i islams heliga skrifter. Poängen är att man inte skall hantera detta som ett problem med islam utan som ett problem med kulturen i dessa länder.

    • 4. certatio  |  oktober 31, 2011 kl. 21:05

     Vi är med andra ord ganska överens; problemet är att folk överför sina (fullt logiska) aversioner mot hedersvåld till att gälla muslimer generellt, vilket – precis som du påpekar – knappast är rättvist.

 • 5. Ullis  |  november 25, 2011 kl. 11:15

  Ta dig tid och läs den här artikeln. Om du ska pressa ut en massa åsikter ta dig åtminsone tid att sätta dig in i fakta! Det handlar inte om några enskilda män. Det handlar inte om någon enskild religion. Det handlar om strukturer. Det handlar om dom strukturer du och andra etniska svenska män vägrar att se.

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/rosa-bankar-i-rinkeby_6238228.svd

  • 6. certatio  |  november 25, 2011 kl. 14:39

   @ Ullis

   Bra artikel; jag håller spontant med om det mesta. Självklart vore det vettigare för svenska politiker att fokusera på att få invandrare (eventuellt till och med primärt invandrarkvinnor) i arbete än att kvotera ett litet, redan välbeställt fåtal kvinnor till styrelserum högt ovanför Medelsvenssons verklighet.

   Apropå det här med att sätta sig in i fakta, och dina aversioner mot muslimer, föreslår jag att du tar dig tid att läsa följande utmärkta bok:

   Fazlhashemi, Mohammad (2009). Vems islam?. ISBN: 978-9-172-32142-7.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: