Trendbrott?

oktober 27, 2011 at 22:51 4 kommentarer

F.d. utvecklingsdirektören vid Rikspolisstyrelsen Kjell Elefalk skriver på Newsmill om hur brottsligheten i Sverige av allt att döma minskar. Under 2000-talet visar flertalet enkäter där svenska folket själva får uppge om de utsatts för s.k. mängdbrott (typexempel misshandel, rån, inbrott, sexuellt våld osv) en distinkt och landsomfattande minskning i utsatthet.

Sant är att antalet anmälda brott har ökat, men detta behöver inte betyda att den faktiska brottsligheten har ökat. Naturligtvis kan så vara fallet, och enkäterna Elefalk refererar till vara felaktiga, men det kan faktiskt även bero på en ökad benägenhet att anmäla begångna brott.

Enligt BRÅ verkar det som om det faktiskt finns en minskning, om än inte lika tydlig som Elefalk gör gällande. Vilken uppfattning som ligger närmast sanningen är jag inte i position att avgöra, men det hindrar inte att det går att göra intressanta observationer kring det som händer i kölvattnet av kommentarer till Elefalks artikel.

Föga förvånande dyker vargflocken med SD-anhängare upp och gör sitt bästa för att misskreditera och ifrågasätta Elefalk och hans påståenden. Det har ju under de senaste åren varit en av deras favoritsysslor, att konstatera hur Sverige blivit otryggt och brottsbelastat på grund av alla dessa kriminella invandrare. Särskilt gäller detta de skånska storstäderna med Malmö som främsta exempel – en av de städer där svenska folket själva alltså konstaterar att utsattheten nu minskar ganska tydligt.

Värt att kommentera här är måhända att Elefalk verkar ha lite svårt att skilja på procent och procentenheter, men det förändrar inte enkäternas faktiska utfall.

Det är naturligtvis inte konstigt att de främlingsfientliga elementen slåss med näbbar och klor för att motsäga Elefalk, eftersom mycket av deras argumentation mot invandring (eller, om vi skall vara mer krassa, mot invandrare) faller om myten om den kriminelle blatten inte kan upprätthållas. Detta kan nu vara på väg att ske, särskilt som BRÅ:s statistik visar att det är en väldigt liten del av befolkningen som utsätts för en väldigt stor del av brottsligheten – gemene man är alltså inte särskilt otrygg över huvud taget…

Som jag redan tidigare konstaterade är jag inte i position att avgöra om brottsligheten verkligen har minskat lika mycket som Elefalk säger, eller ens om den har minskat över huvud taget (även om det alltså finns mycket som tyder på det). Trots det har jag två frågor som känns relevanta att ställa med adress till de som vägrar tro att brottsligheten kan ha minskat:

1. Kan ni presentera en enda trovärdig anledning till varför svenska folket skulle ljuga om i vilken utsträckning de varit utsatta för brott? En enda lite futtig anledning, det är allt jag begär.

2. Jag antar att ni om dessa – enligt er högst opålitliga – enkäter hade påvisat en ökad brottsutsatthet, särskilt i invandrartäta städer som Malmö, hade varit lika villiga att avfärda dem som ovetenskapliga? Jag menar, ni hade väl inte då använt dem som ett bevis för invandrarnas brottsliga natur…?

Något säger mig att svaren kan dröja.

Annonser

Entry filed under: Hat & Fördomar. Tags: , , , , .

Sticks and stones may break my bones Häxbrännare och hedersmördare

4 kommentarer

 • 1. Ullis  |  oktober 28, 2011 kl. 23:28

  Nu är jag definitivt INTE någon SD anhängare, inte med deras hatkampanjer mot tex feminism osv, men känner ändå att jag vill svara på dina två frågor.

  1 Frågan är felställd. Självklart kan statistik vinklas pga hur man ställer frågorna. Jag tror inte svenska folket ljuger men frågan är hur man definierar brott. Många är så vana att känna sig hotade, kallad för hora på skolgården, bli tafsade på bussar, ficktjyvar, utsättas för källarinbrott att dom knappt tänker på att det är ett brott längre. Ringer man polisen får man sällan någon hjälp. Butiksägare som själva hittar en snattare uppmanas bara flylla i en blankett. Polisen orkar inte ens komma. (eller har inte tid) Jag har själv blivit attakerad på en gata i Stockholm city när jag drog mitt barn i barnvagn. En grupp på tre gubbar började knuffa omkring min barnvagn och hotade att aska på min baby. Polisens ända kommentar var: ”Ja, men gå inte på den gatan då.” Polisen tog inte ens upp min anmälan.

  2 Nej, jag tycker verkligen inte att enkäter ska användas för något seriöst över huvudtaget. Enkäter blir som sagt väldigt missvisande beroende på hur man ställer frågorna. OBS!!!!! Invandrare är inte heller någon enhetlig grupp! Det måste bli ett slut på att drar tex högutbildade aktademiker och analfabeter ”över en kam”. Det måste vara slut på att erbjuda alla nyanlända samma stöd utan anpassa stödet efter olika gruppers behov. Däremot måste man seriöst diskutera problemet med olika kulturkrockar. Jag som kvinna måste tex. få påpeka problemet med hederskulturer utan att bli anklagad för att vara rasist.

  Ta tex. Kjell E’s eget typfall och sexuellt våld: I hederskulturer anmäls sällan detta tex dels för att offren inte vågar anmäla, när det väl anmäls tas det inte på allva, om det tas på allvar lyckas inte svenska samhället få stopp på det, så det ända val många kvinnor från hederskulturer har är att göra som familjen säger, avstå sin frihet och ev stå ut med misshandel samt ta tillbaka sib ev anmälan.
  Man undrar ju också om Kjell E tagit med alla de brott då tex. unga ivandrarflickor luras utomlands och blir bortgifta där, eller blir agade, eller tvingas till omskärelse där, som ett brott i Sverige? Jag anar lite att skrämmande många inte bryr sig om dessa brott bara för att det i första hand drabbar invandrarflickor….

  • 2. certatio  |  oktober 29, 2011 kl. 17:42

   Ullis, självklart kan man hysa en annan åsikt än min i frågan utan att behöva känna sig utpekad som SD-sympatisatör. Hamnade min framställning snett i det avseendet får jag beklaga; bara för att många SD-anhängare vill tro att kriminaliteten ökar, innebär det inte att alla som tror att kriminaliteten ökar är SD-anhängare.

   Med det sagt tror jag faktiskt inte att den första frågan är felställd. Du själv till exempel, hade väl antagligen på frågan om du blivit utsatt när de tre killarna hotade ditt barn, svarat ja? På samma sätt tror jag nog att Allan Medelsvensson om han blir utsatt för källarinbrott ser det som att ett brott har begåtts. Ergo: om svenska folket självt säger sig mindre utsatta för brott nu än tidigare, är det sannolikt så…

   Självklart får man påpeka att hederskulturer inte borde få inskränka på några individers livskvalité, fri- och rättigheter över huvud taget; särskilt så här i Sverige. Det är inte ett dugg rasistiskt; det som ÄR rasistiskt är när diverse nötter (inte du) gör gällande att A) alla muslimska invandrare agerar enligt en hederskultur, samt att B) de som i dagsläget gör det aldrig kan byta inställning, utan att hedersvåld och -förtryck är allt de är kapabla till.

 • 3. Roger Svensson  |  oktober 29, 2011 kl. 15:00

  Nu finns det ingen direkt korrelation mellan upplevd otrygghet /utsatthet och det faktiska antalet anmälda brott. Snarare kan det vara så att i ett samhälle där den upplevda otryggheten/utsattheten ökar så minskar det faktiska antalet anmälda brott eftersom människor hela tiden är på sin vakt, inte litar på okända, undviker att vistas ute på vissa platser och inte går ut efter mörkrets inbrott och det i sig minskar ju antalet anmälda brott. Man kan därför inte hävda att samhället blivit tryggare enbart utgående från brottsstatisktik utan man måste även undersöka upplevd trygghet/utsatthet. Om man tar Malmö som exempel så finns det mycket som tyder på att staden numer upplevs som mer otrygg när t.ex. kriminella gäng har etablerat sig i staden, bilar bränns upp, polis och räddningstjänst utsätts för stenkastning osv. …

  • 4. certatio  |  oktober 29, 2011 kl. 17:48

   ”Man kan därför inte hävda att samhället blivit tryggare enbart utgående från brottsstatisktik utan man måste även undersöka upplevd trygghet/utsatthet.”

   Jag tycker självklart att man bör visa respekt för folks upplevelser av trygghet och utsatthet, och att vissa krafttag ibland kan vara befogade enbart av psykologiska skäl.

   Samtidigt är det faktiskt visst möjligt att hävda att samhället blivit tryggare om de medborgare som utgör samhället själva anser sig mindre utsatta. Det kanske inte KÄNNS tryggare för vissa, men det ÄR det likafullt för de flesta.

   (Kom ihåg att siffrorna från BRÅ visar att det är en väldigt liten del av befolkningen – ofta de som själva är kriminellt belastade i någon form – som utsätts för en väldigt stor andel av mängdbrotten.)

   Här kan vän av ordning också fråga sig vilka som i så fall mest bidrar till känslan av otrygghet: invandrarna i sig, eller alla de främlingsfientliga individer som skriker högt om hur våldet från dessa ondskefulla islamister lurar överallt, hela tiden, och riktat mot oss alla…?


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: