…and that’s why!

oktober 23, 2011 at 12:03 1 kommentar

Emellanåt händer det att religionskritiker bemöts av argumentet att yttrandefriheten att kritisera religion, faktiskt inte borde få övertrumfa troendes rätt att slippa känna sig smädade. Detta leder till något slags värderingsrelativism som vid en första anblick kan verka rimlig – men det är den inte. Varför?

Det här är varför.

Ett annat känsligt område att kritisera är alternativmedicin, särskilt homeopati. Många anhängare av homeopati brukar hävda att än se’n då, om det egentligen bara är placeboeffekten som får dem att känna sig bättre? Utgör det  verkligen ett problem i så fall? Svaret är att ja, det gör det. Varför?

Det här är varför.

Vad jag vill ha sagt är att heliga kor gör sig bäst med rostad potatis och en juste rödvinssås, varför jag hoppas att vi alla kan komma överens om att behålla köttknivarna vässade, okej…?

Holy cow

Annonser

Entry filed under: Moral & Etik, Vetenskap & Vidskepelse. Tags: , , , .

Jaktlycka för Schyman: träffar egna foten! Sticks and stones may break my bones

1 kommentar

  • 1. Emma  |  oktober 25, 2011 kl. 11:33

    Det är lite lustigt att det ofta är just de människor som skriker högst om religionsfrihet inte inser att religionsfriheten inte bara gäller dem utan alla människor. Att begreppet religionsfrihet just gäller alla människors rätt att tolka/byta/kritisera eller helt och fullt avstå ifrån vilken religion det nu månne vara för egen del så länge man inte bryter mot lagen. Att man däremot inte kan åberopa rätten att tvinga sin religion (eller dess konsekvenser) på någon annan. Gör man det har man lämnat allt vad religionsfrihet och demokrati heter därhän och är inne på teologisk diktatur.

    När det gäller homeopati tycker jag precis som du att det är sorgligt när sjuka människor/omdömmeslösa föräldrar använder sig av det på ett sätt som skadar människor. Ett av problemen är väl att den traditionella vården blivit så slimmat och inriktad på den fysiska biten att omhändertagande /omvårdnads/psykologiskt stöd blivit lidande. Femminuter-med-ännu-en-ny-stressad-stafettläkare-och-nytt-recept-handen kan väl få många att tappa framtidshoppet och i desperation söka sig till alternativmedicin där de upplever sig mer lyssnade på, att någon s e r dem (även om det är till ett pris av ett antal hundra kr i timmen. 😉

    Den offentligt finansierade vården kunde bli bättre på patientbemötande/psykologiska aspekterna på ohälsa. Dock kommer det alltid att finnas gränser för hur mycket som kan ingå i skattefinansierad vård. Kanske vore en av lösningarna att införa någon typ att licensierad, privatbekostad alternativvård som komplement till den offentliga vården för den som vill. En privat sektor med skyldighet och praxis att hänvisa de bitar som hör till traditionell vård till vanliga vården. Skulle väl iaf kunna rensa upp och slå undan benen för de värsta lycksökarna i branschen och göra det lite säkrare för de som alltid kommer att söka sig alternativa vägar?


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

  • 85,861

%d bloggare gillar detta: