Livsfarlig bebismage?

oktober 19, 2011 at 08:55 2 kommentarer

Maria Abrahamsson rör upp känslor med sin artikel på Newsmill, om hur hon anser att Moderaterna inte längre skall motarbeta surrogatmödraskap. Denna inställning får en bunt kommentatorer att gå i taket, och uppvisa en mängd mer eller mindre verklighetsförankrade motargument.

Gravidmage i presentNågon tycker att frågan är för oviktig för att hanteras, då mer pressande ämnen som arbetslöshet och bidragsregler borde få exklusiv uppmärksamhet.

Den typen av argumentation innebär i så fall att det vore helt meningslöst att satsa pengar på all medicinsk forskning som inte rör den allra vanligaste sjukdomen / dödsorsaken. Dessutom är sagda tyckare förmodligen inte ofrivilligt barnlös själv; jag gissar att frågans vikt känns annorlunda då…

Ett annat vanligt grepp är att framhäva kvinnors rätt till sin egen kropp. Med jämna mellanrum framhävs risken att kvinnor i fattiga U-länder (eller till och med här) skulle utnyttjas som ”bebisfabriker” om surrogatmödraskap vore tillåtet.

Detta är ett i mitt tycke mycket lustigt argument, för kvinnors självklara rätt till kroppslig autonomi borde väl innefatta även rätten att ställa upp som surrogatmamma? Visst, självklart finns risken att fattiga och utsatta kvinnor utnyttjas, och det är en risk som bör tas på allvar. Dock är det fullt möjligt att motverka den typen av avarter och ändå tillåta rent altruistiska gärningar här på hemmaplan.

Ytterligare ett spår är det att barn inte är en rättighet, och att de som nu är inkapabla att få barn utan hjälp av en surrogatmamma helt enkelt får bita i det sura äpplet. Lustigt nog är det många av den linjens anförare som inte ser några problem med insemination; det är tydligen okej för barnlösa kvinnor att få hjälp att bli föräldrar, men inte för män.

Detta är en jämställdhetsfråga som faktiskt borde drivas hårdare och av fler, åtminstone om man skall förbehålla sig rätten att utmåla sig själv som ”för jämställdhet”. Jag har i olika nätforum stött på förvånansvärt många personer som kallar sig feminister, och som säger att feminism handlar om att jobba för båda könen, som ändå distinkt motsätter sig surrogatmödraskap. Rimmar illa, eller hur?

Läs nu inte detta som SD läser Koranen. Jag menar inte att alla feminister är emot surrogatmödraskap, eller att alla feminister enbart arbetar för att förbättra kvinnors villkor; bara att det borde vara fler som kallar sig feminister som ser detta som en viktig fråga.

Avslutningsvis finns det de som är emot både surrogatmödraskap och insemination, och som grundar sitt ställningstagande i ”onaturligt”-kortet. Antingen skall vi bli gravida på det gamla hederliga, rätta, naturliga sättet, eller inte alls. Detta är om möjligt det mest imbecilla motargumentet av dem alla – eller menar dessa personer att vi därmed även borde skita i att nyttja alla övriga moderna medicinska framsteg…?

Skippa det där med röntgen, bromsmediciner mot HIV, penicillin, pacemakers, CTG-dosor, p-piller, proteser, hörselapparater och titthålskirurgi. Vi skall minsann bli gravida, födas, helas och dö på naturlig väg. Inget fusk här inte!

Jag inledde detta inlägg med att konstatera att Abrahamsson rör upp mycket känslor, och betoningen verkar onekligen ligga just på ordet ”känslor”. Läser man kommentarerna till hennes inlägg är det mycket av den varan, men mindre av faktiskt resonerande.

Det är sällan konstruktivt att döma ut sina meningsmotståndare, men när man som signaturen ”Reema” väljer att skriva ”Tycker inte att den som väljer den vägen för att skaffa barn är en bra förälder” är man inte många steg från att greppa högaffeln och facklan…

Varför är folk så rädda för en bebismage?

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus, Moral & Etik. Tags: , , , .

Det handlar inte om tro Jaktlycka för Schyman: träffar egna foten!

2 kommentarer

 • 1. Emma  |  oktober 19, 2011 kl. 12:20

  Spermadonation och surrogatmödraskap är inte en speciellt bra jämnförelse varken arbetsinsatsen eller riskerna är jämförbara. Äggdonation och spermadonation är närmare även om det sistnämda kräver mindre insats/risk av donatorn.

  Det är inte heller en man/kvinnofråga. Det finns män som för att bli biologisk pappa söker en surrogatmamma. Det finns kvinnor vars kropp inte klarar av en graviditet som också söker en surrogatmamma.

  Om det tycker jag ungefär som vid organdonation (den typen som kan göras med levande donator.) Dvs jag stöder tanken på att vi i Sverige inte tillåter komersiell organhandel men tillåter t ex vänner o släktingar att donera organ för att hjälpa någon. Således kan jag absolut tänka mig att vi tillåter surrogatmödraskap på dispans eller liknande. En sak som jag tycker borde tas fram är i så fall någon riktad typ av försäkring för surrogatmamman som faller ut om hon dör eller allvarligt skadas till följd av graviditet/förlossning. Både surrogatmamman och mannen/kvinnan som anlitat henne bör också erbjudas någon form av standardavtal där det juridiskt görs upp vad som händer om barnet dör eller föds allvarligt skadat, hur fosterdiagnostik bör användas osv. Allt för att förebygga framtida tvister. Dessutom vet man erfarenhetsmässigt att det oftast är en fördel om barnet surogatmamman bär på inte är hennes biologiska utan om äggen kommer ifrån en donator.

  När det gäller surrogatmödraskap (och även organdonation) i u-länderna håller jag med dig, risken finns alltid att fattiga människor utnyttjas och sedan dessutom antagligen står där utan adekvat sjukvård om komplikationer tillstöter efteråt. Kanske en form av internationell certifiering och olagligförklaring av icke certifierad verksamhet kunde rensa upp bland de värsta avvarterna där åtminstone, men det är som sagt lite en annan fråga.

  Varför folk är så rädda för en bebismage? Ingen aning men just skaffa barn diskussioner öht tycks locka fram det absolut värsta, mest fördomsfulla ur människor är min erfarenhet.

  • 2. certatio  |  oktober 19, 2011 kl. 13:18

   Jag har inte sagt att insatserna och riskerna är jämförbara för spermadonation och surrogatmödraskap. Däremot är utfallet, att kunna få bli förälder, jämförbart – vilket enligt mig gör parallellen befogad.

   Samma sak med könsvinklingen. Absolut att det finns kvinnor som behöver och efterfrågar hjälp från surrogatmödrar, men framför allt inom HBT-världen hamnar man i en uppdelning i kvinnor som kan få hjälp (insemination är tillåtet och stöttat) och män som inte kan få hjälp (surrogatmödraskap är inte tillåtet).

   Med detta sagt är vi (som vanligt?) nog mer överens än oense… Dina tankar kring det här med försäkring och andra avtalsmässiga aspekter låter inte bara vettiga, utan framför allt konstruktiva. Det är fokuserat på eventuellt fungerande lösningar, och inte – som huvuddelen av dagens debatt – på moralpanik och känsloargument. Gillas! 🙂


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,839

%d bloggare gillar detta: