Vart skall vi utvisa oss själva?

oktober 10, 2011 at 14:51 9 kommentarer

Jag läser Emilia Bjuggrens artikel på Newsmill, ”Rösta ner Reepalus förslag och stå upp för antirasismen”, med tillhörande kommentarer. Jag fascineras av hur svårt vissa verkar ha att greppa skillnaden mellan olika begrepp.

Som det här med skillnaden mellan ”medborgarskap” och ”uppehållstillstånd”. Andan i majoriteten av kommentarerna till Bjuggrens artikel kan sammanfattas med fraser som ”vi skall minsann inte härbärgera en massa brottslingar”, och ”det är väl klart att man skall utvisas om man begår brott”.

Passport & mapJa, det kan man kanske tycka, men då kanske man skall ta och läsa texten en gång till, och fundera över den ovan nämnda begreppsskillnaden. Observera att Reepalu alltså talar om att utvisa personer som redan beviljats svenskt medborgarskap, och inte bara personer som uppehåller sig i landet.

För det första innebär ett beviljande av svenskt medborgarskap oftast att det tidigare medborgarskapet annulleras, vilket rent praktiskt ställer till det lite grann när land att utvisa till i så fall skall fastslås. Vart skickar vi ”hem” en brottsling vars juridiska hemvist är Sverige…?

Här kommer också anknytningen till min inläggsrubrik. En person född utanför Sveriges gränser, som beviljats svenskt medborgarskap, är till fullo att likställa med en person född i landet. När en infödd svensk begår grova brott, skall vi då utvisa denne – och i så fall vart?

Norge? Uzbekistan? Flen?

Låt oss för all del skippa putslustigheterna för en stund. Jag kan absolut hålla med om tanken att grova brott kan (förmodligen även bör) utgöra grund för annullation av ett uppehållstillstånd. Det är alltså inte helt orimligt att flyktingar / invandrare som vistas i landet utan att ännu ha blivit svenska medborgare, kan utvisas om de begår grova brott.

Det innebär dock inte att vi godtyckligt skall kunna upphäva beviljade medborgarskap i efterhand – åtminstone inte om vi vill att Sverige skall ses som en civiliserad, modern demokrati…

Entry filed under: Hat & Fördomar, Politik & Juridik. Tags: , , , , .

Tråkigt, det där med Birro Utan Gud blir etiken… etisk

9 kommentarer

 • 1. Emma  |  oktober 10, 2011 kl. 16:18

  Nja, så var det väl inte riktigt. Frågan gällde väl om vi bör ha kvar gällande lagstiftning där man får vänta längre med att bli svensk medborgare men sedan direkt får sedvanligt medborgarskap. Eller som Reepalu föreslår, ge möjlighet att snabbare få svenskt medborgarskap men i en variant som först är på prov och som sedan efter en fastställd prövotid blir permanent för alla som avhåller sig ifrån att begå grova brott under prövotiden. Lite som med dagens körkort du först får på prov. Rimligen borde då inte det tidigare medborgarskapet påverkas innan fullvärdigt medlemskap i annat land trätt i kraft.

  • 2. certatio  |  oktober 11, 2011 kl. 09:49

   @ Emma

   You say tomato, osv…

   Det är frågan om precis samma dumheter, även om man blandar in en term som ”tillfälligt medborgarskap”. Har en person beviljats medborgarskap så har den, och då kan denne per definition inte utvisas. Om man nu tycker att en ”prövotid” är befogad – vad är det då för fel på dagens upplägg, där ett uppehållstillstånd (som kan upphävas) föregår medborgarskap?

   Reepalus förslag är med andra ord antingen A) en meningslös lek med termer, där det i faktiska konsekvenser räknat inte blir någon skillnad mot idag, eller B) ett konkret steg mot urholkandet av medborgerliga rättigheter i Sverige.

   Det enda som är lustigt med detta är det faktum att sossen Reepalu ägnar sig åt högerpopulism; i övrigt är det enbart trist.

 • 3. AV  |  oktober 11, 2011 kl. 09:56

  Hmm, det där med att utvisa egna oönskade medborgare har ju försökts ett par gånger genom historien. Resultatet är Australien, USA och Sydamerika. Det var ju sådär lyckat. Men nu när vi inte gärna kan starta några nya kolonier, blir det ännu knivigare. Vi kan kanske köpa Jan Mayen av norrbaggarna och göra vår egna variant av djävulsön. Då snackar vi utvisning! Därifrån lär ingen simma tillbaka på några säckar kokosnötter iaf.

  • 4. certatio  |  oktober 11, 2011 kl. 10:50

   🙂

 • 5. Emma  |  oktober 11, 2011 kl. 10:39

  @Certatio: Tolkar bara hur jag uppfattade diskussionen. Personligen skulle jag snarare kategorisera förslaget som ett desperat försök att komma på en lösning för att styra upp en havererad lokal situation.
  Kan förstå grundtanken att man tror att möjlighet till ett tidigare medborgarskap skulle verka inkluderande och stimulerande på de som kommer hit, jobbar och sköter sig (trots allt det stora flertalet) och att man genom att vilkora det en tid skulle kunna stävja de som bara är ute efter att begå brott. Tror dock att det är ett stort feltänk att börja blanda in medborgarskap i det hela det är ett absolut värde man inte bör devalvera eller riskera internationella missförstånd kring.

  Är man svensk medborgare ska man i mina ögon betraktas som vilken svensk som helst, förväntas kunna språket, lagen och kulturella koderna osv. Vill man på något sätt dela upp det hela är det väl smartare att vilkora uppehållstillståndet att automatiskt upphöra att gälla om personen i fråga ägnar sig åt grov kriminalitet, om man vill ha ett enklare förfarande. Sedan kan jag väl iofs hålla med om att andra sätt att premiera de som jobbar och sköter sig, kan vara värda att diskutera men utan att dra in medborgarskap i det hela.

  • 6. certatio  |  oktober 11, 2011 kl. 10:51

   Då var vi med andra ord mer överens än jag först trodde… Gott så!

 • 7. Emma  |  oktober 11, 2011 kl. 10:49

  @ Jan Mayen land? Strålande idé. Vi kan ju börja med att utvisa lite folk från trakterna av Sjöbo osv. Snart 400 år av medborgarskap och de har fortfarande inte lärt sig prata svenska..;)

  • 8. AV  |  oktober 11, 2011 kl. 21:04

   Ja, varför hålla oss till nyligen blivandes svenska medborgare. Alla med mer än 5 års fängelse skeppar vi ut dit. Slå upp lite baracker och lägg en korvett utanför. Stället har inte ens en vettig hamn. Dumpa ner lite mat och filtar ibland och låt isbjörnarna göra resten… Snacka om billig kriminalvård. Bodström, vi behöver inget superfängelse!

   Kriminellt korkade människor som vissa Sjöbopartister och annat löst folk är ett gränsfall, men nog kan de också behöva luftombyte. Halleuw, wuad sajs om ein treivlig öisemesterrr, einsligt veid hauvet? Grautis!

   Och våga f-n inte kasta dom över sundet. For dér vil vi sgu ikke ha dem!

   (Idag på mitt mindre humanistiska humör, efter att ha bråkat med korkade tonårsgrabbar som håller på med skadegörelse. Ibland får man ge Lars Ekborg rätt.)

 • 9. Emma  |  oktober 17, 2011 kl. 13:08

  @AV : Ha ha ok. Bråkat med tonårsgrabbar? Har du kvalat in som ”arga gubben” eller tillhör ordningshållande ditt ordinarie jobb? 🙂


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 87 197

%d bloggare gillar detta: