Konsten att kasta sten i arbetsmarknadspolitiska glashus

september 19, 2011 at 14:29 1 kommentar

Håkan Juholt och Carin Jämtin skriver på DN.se om hur ”Alliansens könsblinda politik leder åt fel håll”. De presenterar i sin artikel Socialdemokraternas höga ambitioner avseende att hjälpa kvinnor och ungdomar in på arbetsmarknaden.

Young, female McDonalds employeeJag är helt överens med dem om det goda i att hjälpa marginaliserade grupper att få in en fot i yrkeslivet; särskilt de många driftiga ungdomar som väljs bort för att de ses som ”osäkra kort” jämfört med äldre, mer beprövade konkurrenter.

Vi är dock inte helt ense om medlet för att nå det målet, eller ens om förutsättningarna för det. De skriver:

Kvinnor och män ska ha samma frihet och självständighet, samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter och samma makt att forma sina liv.

Ja, självklart – vem skriver inte under på det? En given sådan frihet är att – utifrån sina ekonomiska förutsättningar – själv välja i vilken omfattning man vill arbeta. Vill man jobba heltid, fine, vill man jobba deltid, equally fine.

Problemet är enligt Juholt och Jämtin bara det att kvinnor inte kan välja – de tvingas genom diskriminerande bemötande på arbetsmarknaden att jobba deltid. Vän av ordning skulle här möjligen be de två att läsa Susan Pinkers ”The Sexual Paradox – Men, Women And The Real Gender Gap”. Det faktum att kvinnor visar en ökad tendens att vilja jobba deltid  ju mer inflytande de själva har (råd att ha) över sin livssituation är förmodligen relevant.

…men vi släpper det. Låt oss anta att (S) har rätt; att kvinnor behöver hjälpas in på arbetsmarknaden. Innebär det att deras förslag på hur de skall gå till väga är det rätta – bör vi lagstifta om rätt till heltid?

Jag är rädd att (S) kommer att skjuta inte bara kommer att skjuta sig själva rejält i foten om förslaget skulle gå igenom, utan även just de grupper de avser att hjälpa. Jag låter deras egna ord visa varför:

Kvinnor och ungdomar används dessutom alltför ofta som flexibilitetsbuffertar på arbetsplatser. De anlitas vid behov och vid arbetstoppar – men slås ut lika snabbt som de kommer in. 

Få se nu… Vid ”behov och arbetstoppar” är det alltså främst kvinnor och ungdomar som får chansen att komma in och jobba? Någon som vill gissa vad som kommer att hända med företagens vilja att ta in ny personal vid ”behov och arbetstoppar” om enda sättet att göra det är att fastanställa?

Företagen kommer – om de har sunt ledarskap och normal överlevnadsvilja – i så fall naturligtvis att så långt det är möjligt låta den befintliga personalen jobba övertid, snarare än att fastanställa en person de riskerar att snart inte vara i behov av och bli sittandes med lönekostnaden. (Särskilt sant lär detta bli för idag deltidstäta branscher som vården – och vilket kön dominerar där?)

Är det i så fall inte bättre att dessa kvinnor och ungdomar åtminstone får chansen att komma in och visa framfötterna, göra ett avtryck, även om det är tidsbegränsat och/eller deltid, snarare än att de stängs ute permanent?

(SM i retoriska frågor är därmed avgjort för i år.)

Nej, Juholt, tillbaka till ritbordet. I min föreställningsvärld står en liberal vänster fortfarande för mer empati och medmänsklighet än högerblocket, men vad hjälper det när de politiska förslagen inte håller vatten? Skall ni i oppositionen vara ett realistiskt alternativ behöver ni nog skippa den populistiska ytan och satsa på lite genomtänkt innehåll…

Annonser

Entry filed under: Politik & Juridik. Tags: , , , , , , .

Knug eller inte knug, det är frågan Ojämställd vård – fakta eller myt?

1 kommentar

  • 1. Emma  |  september 19, 2011 kl. 15:23

    Det som kommer att hända är precis som du antyder att tillsvidareanställning på deltid kommer att omvandlas till ett fåtal fasta heltidstjänster men dessto fler heltidsvick/delade skift och ”vid behov inkastade-extratimmar” via bemanningsföretag. Åtminstone inom offentlig sektor… Alliansen må vara en aning könsblind men då är Sossarna både blinda och stendöva för verkliga problem just nu. Tyvärr..


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

  • 85,861

%d bloggare gillar detta: