You Godwin some, you lose some…

augusti 28, 2011 at 22:40 9 kommentarer

Natalia Kazmierska skriver en krönika med titeln ”Mansgranskning, någon?” på Aftonbladet. Jag har lite spridda skurar av tankar kring denna:

Hon stör sig på titeln på ett aktuellt radioprogram, ”Vem älskar en feminist?”. Jag förstår henne; den känns aningen mer provokativ än nödvändigt. Feminister finns av alla de sorter, både högst älskvärda och mindre så. Nästan som folk i allmänhet, go figure!

Woman holding a magnifying glassVidare tycker hon att feminismen nagelfars mer än lovligt, och menar att det vore bättre att granska den framväxande mansrörelsen då den  enligt henne har radikaliserats under de senaste åren. Jag är kluven. Visst, om hon med ”radikaliserats” avser att den faktiskt vågat ta sig ton nog att bestrida radikalfeminismens teser om män och mansrollen som roten till allt ont, så antar jag att hon har rätt. Annars kan man tycka att parollen ”lika rättigheter och skyldigheter” (vilket är det jag förknippar med samma rörelse) inte borde framstå som särskilt radikal.

Fast för all del, visst får och bör även mansrörelsen granskas och ifrågasättas. Antingen har de individer som är delaktiga i mansrörelsen hållbara argument och sunda åsikter, och då förtjänar dessa att lyftas fram, eller så har de tvivelaktiga diton vilka i så fall i samma utsträckning förtjänar att avslöjas och sållas bort.

Kazmierska går vidare till att namedroppa Pär Ström och Pelle Billing, och orerar om hur de enligt henne får sitta i morgonsoffor i TV och lansera ”skrangliga teoribyggen om genusfascism”. För det första finner jag det underhållande att hon nämner de två som om de vore likvärdiga; Ström med hans emellanåt fyndiga men lika ofta enkelspåriga populism och Billing med hans välgrundade, faktaorienterade och ofta djuplodande analyser. Äpplen och päron, och så vidare… För det andra så får någon gärna delge mig ett specifikt citat från någon av nämnda herrar, där just ordet ”genusfascism” ingår. Jag vill naturligtvis inte antyda att Kazmierska nyttjar ohederliga journalistiska metoder, men det kan väl vara lika bra att hålla på formalian?

Hon avslutar med att konstatera att Anders Behring Breivik (enligt henne) i lika stor utsträckning kan beskrivas som anti-feminist som anti-muslim, och verkar mena att han är en lämplig referenspunkt för diskussioner kring mansrörelsen. Låt oss se hur väl det stämmer:

BILLING) Skriver på sin blogg: Svensk jämställdhetspolitik ska handla om både mans- och kvinnofrågor. Diskussioner om könsfrågor ska bygga på forskning och fakta. Medfödda könsskillnader ska varken överdrivas eller förnekas.

BREIVIK) Mördade ett sjuttiotal människor, främst ungdomar, för att få uppmärksamhet för sitt missnöje med norsk invandringspolitik.

Slående likheter?

Jag lutar nog – förvånansvärt nog, kanske – åt ett nej som svar på den frågan. Faktum är att jag till och med tror att man kan åberopa Godwins lag här, och därmed se Kazmierska som förlorare i den här intellektuella sparringen…

Entry filed under: Jämställdhet & Genus. Tags: , , , , , .

Sanning eller konsekvens? Pelle FTW!

9 kommentarer

 • 1. AV  |  augusti 28, 2011 kl. 23:01

  Godwins law har numera en underparagraf, den sk Lex Breivik.
  NK föll på eget grepp.

 • 2. Access  |  augusti 28, 2011 kl. 23:54

  Granska gärna ”mansrörelsen”, men gör det sakligt. Publicera sen resultaten och prata om det i media.

  ”Rörelsen” kommer att klara en saklig granskning och dessutom få publicitet på köpet.

 • 3. Fredrick  |  augusti 29, 2011 kl. 14:29

  Med sådana skribenter som Natalia K och Unni Drougge har AB Kultur tappat många manliga läsare..(även kvinnliga..).

 • 4. Ullis  |  augusti 29, 2011 kl. 20:28

  Problemet är att män som vill bli tagna på allvar och föra en seriös debatt inte tar avstånd från knäppgökar som Ström och Billing. Jag läser deras bloggar där de bara vräker ut kvinnohat flera gånger per dag. Hur du kan skriva något positivt om dessa personer är obegripligt. Tyvärr handlar det nog om något annat: Populism, ego-kick, och smart ihopsamlande av osäkra i utanförskap.

  Att kalla dessa herrar för fyndiga eller logiska är inte begripligt.

  När det gäller Breivik så finns det intressanta kopplingar mellan högerextremism och unga mäns vilsenhet och utanförskap. Dessa kopplingar måste tas på allvar. Det är inte Kazmierska hittat på. Se inlägg från maskulinitetsforskaren Michael Kimmel

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/jakten-pa-maskulinitet-forenar-hogerextrema

  • 5. certatio  |  augusti 30, 2011 kl. 10:27

   För det första skriver jag i min text att jag inte tycker att Ström och Billing spelar på samma nivå, så att du fortsätter att bunta ihop dem försvårar en god dialog.

   Ström lyfter visserligen fram exempel på hur media kommer med negativa vinklingar mot män som med rätta skulle uppröra alla om de gjordes mot kvinnor, men som idag är märkligt PK att göra mot män. På det viset gör han viss nytta. Å andra sidan tycker jag hans ofta förekommande ”Titta, kvinnor kan också vara dumma!”-retorik är väl enkelspårig. Risken är stor att det bidrar till polemik, varför jag är en smula skeptisk till metodiken på GenusNytt.

   Billing däremot är en helt annan femma; saklig, nyanserad och alltid väldigt påläst. När han förespråkar:

   – Lika rättigheter och skyldigheter, men inte per tvång lika utfall.
   – Jämställdhetspolitik inkluderar både mans- och kvinnofrågor.
   – Diskussioner om könsfrågor ska bygga på forskning och fakta.
   – Medfödda könsskillnader ska varken överdrivas eller förnekas.

   …framstör det som lika absurt att kalla honom för ”kvinnofientlig” som det vore att kalla den genomsnittlige socialdemokraten ”stalinist” eller den genomsnittlige moderaten ”nazist”.

   Vi går vidare. Du skriver:

   ”När det gäller Breivik så finns det intressanta kopplingar mellan högerextremism och unga mäns vilsenhet och utanförskap.”

   Absolut. Män som känner sig marginaliserade löper större risk att attraheras av extrema filosofier och grupperingar. Det har dock ingenting med mansrörelsens berättigande att göra, men det inser du kanske? Om något är det väl snarare ett belägg FÖR att mansrörelsen behövs! Om män ständigt skuldbeläggs och utmålas som ”problemet”, är det fler som kommer att känna sig marginaliserade, och därmed fler som söker sig till extremism.

   Trots den uppenbarligen bristande logiken verkar du villig att godta Kazmierskas horribla guilt by association, vilket både skrämmer och upprör mig. För egen del skulle det aldrig falla mig in att jämföra alla som kallar sig (ens radikal-)feminister med den psyksjuka, hatiskt våldsamma Valerie Solanas.

   Hade Kazmierskas och din inställning varit representativ för jämställdhetsdebatten hade könskriget tett sig ofrånkomligt. Som tur är finns det mer sansade debattörer – som t.ex. Pelle Billing… 😉

 • 6. Pelle Billing  |  augusti 30, 2011 kl. 11:44

  Ullis,

  ”Problemet är att män som vill bli tagna på allvar och föra en seriös debatt inte tar avstånd från knäppgökar som Ström och Billing. Jag läser deras bloggar där de bara vräker ut kvinnohat flera gånger per dag.”

  Jag skulle vilja hävda att det är du som inte för en seriös debatt när du kallar mig för knäppgök 😉

  Sedan det här med att jag vräker ur mig kvinnohat. Det känns som en ganska allvarlig anklagelse. Vill du ge ett citat på detta? Om du bara ger ett bra citat så kan vi fortsätta den diskussionen…

  • 7. Ullis  |  augusti 30, 2011 kl. 22:39

   OK herr Billing.. Jag som ensamstående flerbarnsmamma 24/7 har inte tid att sitt och finslipa på formuleringar
   så det frå räcka med några exempel på ditt senaste inlägg: Extremism och manlighet

   Där kräver du att unga män ska ha företräde till arbete. Inte unga kvinnor. Enbart drastiska åtgärder för unga män för annars så
   ska dessa män ha sönder samhället.

   De flesta lärare är numera kvinnor men här vill du vill se kvotering? Eller vad menar du egentligen? Redan idag så prioriteras
   alltid män framför kvinnor med likvärdiga meriter. Det räcker inte enligt dig? Men du är absolut emot kvotering av kvinnor till
   manliga yrken, eller hur?

   ”Mansföraktet i samhället måste bort. Sparkar du på en hund nog många gånger så bits den till slut.” Hotar du? Kvinnor har varit förtryckta i århundraden!
   Och vad händer när vi börjar prata om det på allvar i samhället? Jo män som du hotar! Av princip är det viktigt att samhället aldrig! faller för den typen av hot.
   Ni kräver stopp för mansförakt men pratar dessutom tyst om den kvinnoförnedrande våldsporren. Det är som om män förväntar sig att våldsporr är så
   naturligt att vi kvinnor ska acceptera en hel bransch som lever på att kvinnoförnedrande sex, våldtäcker, el, piskning avföring osv. Googla lite på tex.
   homemadesextube.com…../bdsm1.php så får du se. VARFÖR ska vi kvinnor behöva stå ut med den här sex-industrin samtidigt som ni kräver att allt mansförakt måste bort?

   Uppgradera synen på pappor? Då borde mansrörelsen, om den vill bli tagen på allvar, börja med att upplysa män som pappors skyldigheter i 1:a hand. Bara kräva rättigheter
   vid just separationer är inte trovärdigt. Idag skriver ca 80% av papporna frivilligt över sina föräldradagar på mamman. Det verkar vara helt ok enligt dig Det är
   tydligen bara vid separationstillfället det ska vara lika till bägge föräldrar. Sen är det väldigt vanligt att just pappor lämnar över ansvaret för hem och barn till
   sin nya partner efter en separation. (Massor med styvmammor, skolor och soc kan vittna om det) Om du menade allvar med att pappor behövs borde du genast kräva ett stopp för det. Barn får inte tillgång till sina pappor
   bara för att mammor och styvmammor har varannan vecka. Att unga kvinnor också behöver manliga förebilder verkar du också helt strunta i. Unga kvinnor mår extremt dåligt idag även om de bara skadar sig själva inte blir
   bränner bilar. Det är uppenbart bara männen du bryr dig om.

   Ok du har rätt i att du Billing utrycker dig mer akademisk än Ström men budskapet är samma gamla kvinnoförakt dvs fokus på manliga frågor på kvinnors bekostnad.

   En sak till: Ni må påstå att ni utrycker er bättre än tex herr Ström men egentligen så tror jag ni samarbetar. Ingen av er tar avstånd
   från någon manlig debattör men ni kräver att alla kvinnor ska ta avstånd från ROKS uttalande om att ”män är djur”.
   (Ursäkta men är det verkligen någon som inte har fattat att människan är ett deggdjur än?)

   Det stora allvarliga problemet är att män som du Billing och herr Ström mfl göder mitt mansförakt. Jag älskade män innan jag började läsa dessa mansbloggar. DIna bloggar får helt motsatt effekt på mig speciellt om du
   fortsätter med dina förtäckta hot om våld.

 • 8. certatio  |  augusti 31, 2011 kl. 08:39

  @ ULLIS

  Menar inte att svara i Pelles ställe, men har en del kommentarer jag inte kan låta bli att fälla:

  Du får gärna presentera belägg för att alla (eller ens i närheten av en majoritet, för den delen) män uppskattar pornografi med inslag av ”våldtäkter, piskning och avföring”. Känns lite som ett magstarkt antagande. För övrigt har jag lite svårt att se varför Pelle skall klä skott för frånstötande nätsidor, om det inte är så att det är han som driver dem.

  Du är antingen inte fullt läskunnig eller så ljuger du med flit, när du anklagar Pelle för att i sitt senaste inlägg ha begärt förtur till arbete för män. Han skriver: ”Våga göra drastiska åtgärder på arbetsmarknaden så unga män kan få jobb”. Kan du tala om för mig var i den meningen du ser att det skall ske på bekostnad av kvinnors arbeten?

  Vidare är det lustigt att du anklagar Pelle för att hota dig. Du har själv i kommentarer här på bloggen sagt dig vilja uppmärksamma kopplingarna mellan mäns utanförskap och dragning till extremism. Pelle konstaterar att om en grupp marginaliseras tillräckligt länge kommer till slut vissa individer i gruppen att löpa stor risk för våldsamma beteenden. Han håller alltså med dig – vilket får dig att anklaga honom för hot. Pinsamt.

  Nästa punkt: när män skriver över föräldradagar på sina kvinnliga livskamrater, förutsätter du hands down att det beror på att de själva egentligen skiter i sin avkomma. Huruvida nämnda kvinnliga partner har uttryckt önskemål om att få dessa dagar överlåtna skänker du tydligen inte en tanke. Kanske en reflektion värd att göra? (Annars är vi rätt överens på just den här punkten; män borde definitivt bli mycket bättre på att ta ut föräldraledighet!)

  Du säger att ingen av oss ”mansbloggare” tar avstånd från någon annan oavsett vad de skulle skriva, vilket är rena (och grundlösa) spekulationer. Nu kommer jag på rak arm inte på någon motsvarighet till ROKS (utsatta män fick ju som bekant 0 av de 800 000 000 kr staten satsade på att förebygga partnervåld under förra mandatperioden), men om vi säger att en företrädare för t.ex. Moderatmännen gick ut offentligt och sade ”kvinnor är djur”, kan du ge dig fanken på att jag skulle fördöma det klart, tydligt och omgående.

  Avslutningsvis är det bra att du åtminstone erkänner att du hyser mansförakt. Det förklarar en hel del av ditt beteende, och dina uppenbart skeva aversioner mot t.ex. Pelle – man dömer ju trots allt andra utifrån sig själv.

  Skall du fortsätta kommentera här förväntar jag mig fortsättningsvis mer hyfs och en artigare ton. Jag vill ha högt i tak och kommer i det längsta att dra mig för att blocka kommentarer, men att utan fog anklaga andra för hot om våld är ett allvarligt övertramp. Skärpning.

 • 9. Pelle Billing  |  augusti 31, 2011 kl. 11:08

  Ullis,

  Det är lite svårt att bemöta det du säger eftersom du målar upp en bild av mig som inte stämmer med verkligheten. Ibland kallas detta för halmgubbe.

  Om du däremot börjar debattera med mig, utifrån vad jag verkligen säger, så lovar jag att ge dig åtminstone ett (1) svar.

  Jag vill också säga att jag har förståelse för att det är svårt att ha tid och debattera när man är ensamstående flerbarnsmamma. Det sista jag vill göra är att ta tid från dina barn, så om du känner att du inte har tid så respekterar jag det.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 87 197

%d bloggare gillar detta: