Björnssons orimliga tolkningsfrihet

augusti 25, 2011 at 11:29 3 kommentarer

Anders Björnsson skriver en artikel på Newsmill med titeln ”Nyateisterna riskerar att förknippas med antimuslimerna”, och gör sig på kuppen skyldig till ett antal högst tveksamma retoriska grepp.

Det första och mest uppenbara är väl att han genom sin rubriksättning utför just den ”guilt by association” han låtsas varna för. Antar att han trodde att vi som läser skulle vara för korkade för att inse det…

Atheism jokeVidare är det lustigt att vi ateister (förlåt, nyateister, vad nu distinktionen består av) tydligen har som uppgift i tillvaron att hetsa mot troende. För det första skulle jag nog säga att jag har andra plikter som äger företräde, t.ex. i mina roller som far och yrkesman. För det andra skulle det aldrig falla mig in att hetsa mot en troende individ – även om det för all del är en helt annan femma med att kritisera religioner. Undrar om Björnsson inser skillnaden mellan att angripa ett åsiktssystem och en specifik företrädare för det?

Nästa makalösa yttrande är när han påstår att ateister inte bryr sig om sekulära mord. Om han visste hur många gånger jag brustit i gråt framför TV:n när jag hört om barn som mördas eller utnyttjas, kanske han skulle ha svårt att se mig i ögonen och upprepa sin tes.

Björnssons anekdot om hur en skribent provocerar en muslimsk kvinna för att sedan uppröras över hennes upprördhet, påvisar naturligtvis en viss nivå av dumhet från skribentens sida. Provokation har inget egenvärde. Samtidigt är användandet av anekdotisk bevisföring (särskilt som här där det utgör hans primära ”bevis”) väldigt vanskligt.

En sak har Björnsson förvisso helt rätt i, och det är att ateism och sekularism inte utgör någon garant för fördomsfrihet. Det är fullt möjligt att vara ateist och samtidigt vara en rabiat rasist, kvinnohatare, homofob eller bara otrevlig i allmänhet på andra sätt. Dock kanske den gode Björnsson skulle ta och fundera på ifall religion verkligen minskar risken för sådana strömningar, eller om det kanske till och med kan vara tvärtom…?

”Samtidigt vet vi att religiös tro har varit en mäktig kraft mot politiskt förtryck”, skriver han. Kanske det – men det har även varit en mäktig kraft FÖR religiöst förtryck. Syntax error, Anders.

Entry filed under: Hat & Fördomar, Vetenskap & Vidskepelse.

Särintresse, sa Bull H&M – Greenpeace: 2-0

3 kommentarer

 • 1. Access  |  augusti 25, 2011 kl. 12:13

  Vad är ett ”sekulärt mord”?

  Ett mord i sekularismens namn?

  Eller ett mord om inte är ”andligt” eller ”kyrkligt”? (vad nu det är)

  Eller avses mord som inte är religiöst betingade? I så fall har det inget med sekularism att göra.

 • 2. certatio  |  augusti 25, 2011 kl. 15:42

  @ ACCESS

  Tja, sekulära mord – nu spekulerar jag lite – är förmodligen alla mord som inte har religion som underliggande drivkraft, vilket innebär att alla vi gudlösa, hetsande icke-teister bör känna en kollektiv skuld över detta vårt mordiska, okristliga beteende.

  Eller något sådant, fast med spår av logik (även om jag gissar att det blir svårt att hitta sådana i den argumentationslinjen).

  Björnssons artikel är en källa till underhållning som tydligen bara fortsätter att ge och ge… [Insert pun on being a good Christian here]

 • 3. Access  |  augusti 25, 2011 kl. 17:30

  Som icke religiös har jag naturligtvis även dåligt samvete för alla ickereligiöst betingade bedrägerier, stölder och inbrott som sker.
  Fy på mig!


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 87 197

%d bloggare gillar detta: