Självklart bör V ha en kvinnlig partiledare

augusti 13, 2011 at 09:43

Diskussionens vågor går höga kring vem som skall bli Lars Ohlys efterträdare som partiledare för vänsterpartiet. Vissa förespråkar delat ledarskap, några tycker det spelar mindre roll så länge den feministiska politiken stärks, och ytterligare andra  ser det som givet att det bör vara en kvinna.

Business woman silhouetteJust kring det sista kravet har många haft åsikter. Det verkar vara en populär ståndpunkt att kravet på en kvinna strider mot sann jämställdhet, och att delat ledarskap rimligtvis borde vara det mest jämställda. Vissa går till och med ändå längre, som en del GenusNytt-kommentatorer som spefullt antyder att V i sann jämlikhetsanda borde försöka hitta en kvinnlig lesbisk muslim till posten…

Jag har svårt att se vad allt väsen gäller, och håller inte med de som kritiserar kravbilden. Vänsterpartiet är ett radikalfeministiskt parti som bekänner sig till teorierna om könsmaktordningen, och som strävar efter utfallsbaserad jämlikhet snarare än rättighetsbaserad dito (dvs. att man premierar lika utfall snarare än lika möjligheter). I så fall är det väl helt naturligt att de nu vill ha en kvinna på posten som partiledare, eftersom den förra var en man? Det viktigaste enligt partiet är ju faktiskt att kvinnor har lika representation, inte att partiledaren är den mest kompetente.

…och läs mig nu inte som SD läser koranen, utan förstå att jag självklart inser att den bäst lämpade kandidaten mycket väl kan vara kvinna. Jag har inga anspråk alls på vem V väljer; jag diskuterar bara urvalsprinciperna här.

Följaktligen är det helt i enlighet med partiets inriktning att ställa krav på en kvinnlig partiledare, då det tydligt synliggör ambitionerna om minst varannan damernas. Att sedan Jonas Lundgrens Newsmill-artikel har uppenbara brister är en smula ovidkommande. Visst är det underhållande att han lanserar tesen att partiets feministiska arbete inte kan förbättras med en man vid rodret (undrar om Jonas anser att mansdominerade sfärer inte kan utvecklas med kvinnor vid rodret?) utan att presentera något bättre sakargument än att det vore en viktig symbolfråga. Det hade varit mer intressant att få höra om vilka konkreta fördelar ett visst kön på partiledaren ger.

PS. Den här texten berör ju kvotering, vilket jag även skrev om för en tid sedan. Då handlade det om styrelserepresentation. Min ambition var att försöka bena ut ifall 50/50-representation verkligen håller vatten, och om inte, finns det andra beräkningsgrunder som känns rimligare?

Eftersom min grundinställning är att kvotering är att premiera grupptillhörighet före individuella egenskaper, och den typen av illiberal kollektivism verkligen inte tilltalar mig, blev det inlägget onekligen en smula förvirrat. Jag bjuder på den underhållningen, men passar på att här understryka att jag ser kvotering som olyckligt – oavsett vilket position som skall fyllas. Må bäste kvinna (eller man) vinna!

Annonser

Entry filed under: Jämställdhet & Genus, Politik & Juridik. Tags: , , , , , .

Innebär moderskap diplomatisk immunitet? ”Blame it on the boogie”


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

  • 85,861

%d bloggare gillar detta: