Hur många tusenlappar kostar DIN landsflykt?

augusti 5, 2011 at 12:22

Frida Metso, Angela Beausang och Amineh Kakabaveh skriver på Newsmill om hur Sverige måste bli bättre på att skydda hedersflyktingar. De berättar och exemplifierar hur kvinnor och HTB-personer utvisats trots att de bevisligen hotats till livet, och menar att våra migrationsmyndigheter är för dåliga att leva upp till den rätt till skydd på grund av kön eller sexuell läggning som 2006 skrevs in i lagen.

Om artikeln i sig borde det egentligen inte finnas så mycket intressant att säga. Det är ett sympatiskt ändamål som författartrion driver, och deras anspråk känns både rimligt och långt från politiskt radikalt. Likaväl uppstår det en intressant kommentarstråd till inlägget, där ett par vinklingar och frågeställningar kan vara värda att kommentera.

Några av dem känns onekligen rättfärdigt befogade, som när flertalet frågar sig varför de många män som trots allt också drabbas av hederskulturer inte omnämns ens med ett ord. Förtjänar inte de samma skydd som kvinnor som måste fly, om nu skälet för båda är att undkomma hedershandlingar (oavsett om det är som tilltänkt offer eller ofrivillig gärningsperson)?

En annan är hur det kan vara okej att kalla vissa SD-anhängare för rasister enbart för att de kritiserar islams hederskultur, medan det plötsligt är för ett gott syfte när dessa tre damer gör det? Nu gillar jag verkligen inte SD, och de flesta diskussioner jag haft med deras sympatisörer stödjer snarare än förkastar tesen att partiet samlar många personer med fobier, misstro och hat mot ”de andra”. Trots det går det inte att blunda för frågans relevans.

GränskontrollFlertalet andra kommentarer uppvisar däremot en skrämmande brist på empati och/eller analysförmåga. Som när en tyckare menar att en oansvarig politik kring ekonomiska flyktingar under 20 års tid nu gör det omöjligt att ta in ens ”riktiga” flyktingar utan att detta skulle resultera i inbördeskrig.

Eller som när Bo T drar slutsatsen att om vi låter bli att utvisa de som kommer hit som flyktingar undan hederskultur, så släpper vi in och accepterar hederskulturen här i Sverige. Hur de som flyr för sitt liv från sagda kultur skulle vara benägna att sedan själva utöva den här, övergår i alla fall mitt förstånd…

Eller som när samme Bo T konstaterar att vi genom att acceptera dessa flyktingar inte ger de totalitära regimer de flyr ifrån någon morot att förändras. Enligt honom är det tydligen så att vi cementerar hederskulturen i dessa länder genom att acceptera flyktingar därifrån, och att regimerna skulle bli mer förändringsbenägna av att vi skickar hem flyktingarna och därmed säger ”nej, det är okej, mörda dem ni, det är lugnt”.

Eller som när flertalet pekar på att vissa flyktingar ljuger om sin bakgrund, och försöker få uppehållstillstånd på falska grunder. Jag antar att dessa tyckare också menar att eftersom vissa här i Sverige (säkert även ”etniska svenskar”, detta makalöst spännande begrepp) fuskar med socialbidrag, a-kassa och föräldrapenning, skall sådant stöd inte betalas ut till någon.

Mest underhållande är nog kommentaren där en dam med det fornnordiskt klingande efternamnet Sekiyama tycker att vi borde lösa våra egna problem först, innan vi släpper in någon mer. [Insert irony of choice here]

Exemplen på avoga kommentarer är som ni ser många, vilket skrämmer mig en smula. Självklart finns det de som ljuger för att få komma hit, och självklart är det viktigt att ha en plan för hur vi hanterar de som kommer hit när de väl är här.

Samtidigt bygger vårt samhälle på den moderna rättstatens premiss ”oskyldig till motsatsen bevisats”, ett synsätt som kanske kunde äga giltighet även här? Jag undrar t.ex. var de som fnyser åt flyktingarna själva drar gränsen för när det lockar att bli ”ekonomisk flykting”? När skulle de se det som värt att lämna hem, släkt och vänner och bege sig till ett främmande land där de inte kan språket och saknar sociala kontakter? Hur många tusenlappar netto plus per månad skulle de behöva gå för att ta steget – är det verkligen lika lockande som de ger sken av…?

Sann humanism och omtanke om sina medmänniskor kräver uppoffringar. Om vi skall hjälpa människor från andra länder och kulturer måste vi avstå från saker för egen del. Självklart finns det en smärtgräns, en brytpunkt när ett samhälle inte kan flytta fler resurser från sina nuvarande medborgare utan att skada sig självt. Att påstå att Sverige anno 2011 – där ett genomsnittligt barn äger över 500 leksaker, där de flesta hushåll har mer än en TV och där julhandeln slår rekord år efter år – har nått den smärtgränsen, vore struntprat.

Ekonomiskt har vi råd med medmänsklighet. Känslomässigt verkar det, tyvärr, vara en mer öppen fråga.

Annonser

Entry filed under: Hat & Fördomar, Politik & Juridik. Tags: , , , , , , .

”…men det är deras fel också!” Gode Gud!


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

  • 85,861

%d bloggare gillar detta: