”…men det är deras fel också!”

augusti 4, 2011 at 13:11 2 kommentarer

När Erik Hellsborn, SD-politiker i Varberg, här i helgen skrev ett inlägg om sin syn på orsakerna till massakern i Norge, hamnade han omedelbart i blåsväder. Själv dementerar han naturligtvis alla påståenden om att han genom sina uttalanden skulle frånta Anders Behring Breivik något ansvar för det inträffade. På sin egen blogg konstaterar Hellsborn att…

1. Det som hänt i Norge är fruktansvärt
2. Breivik är en vedervärdig människa
3. Breivik bär det yttersta ansvaret för det som hänt
4. Den som menar att jag tycker något annat än det här ljuger

Eftersom det ursprungliga inlägget på begäran från Sverigedemokraternas partitopp tagits bort från Hellsborns blogg (måhända en indikation redan det på hur trovärdig han är i sin dementi?) kan jag inte återge hela hans originaltext. Genom t.ex. Expressen eller GP går det dock att ta del av valda passager:

Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde.

I ett norskt Norge, där 68-vänsterns befängda drömmar om ett mångkulturellt samhälle inte slagit rot hade denna tragedi aldrig hänt.

 Detta är vad mångkulturen gör, den skapar konflikter mellan människor, leder till hat, våld och en allmän brutalisering av samhället.

Samtliga dessa passager anknyter till Hellsborns tredje punkt i punktlistan på hans blogg. Breivik bär måhända bär det yttersta ansvaret för dådet, men hade det inte varit för mångkulturen hade han inte utfört det (det är åtminstone så jag tolkar Hellsborns syn på det hela).

Först och främst är det på sin plats att konstatera att vi i Sverige idag har en del issues att lösa med vår integrationspolitik. Utan att påstå att mångkultur är  ett ohållbart koncept, kan jag förstå hur många anser att dagens invandringspolitik  uppvisar brister.

För ett förtydligande av mitt förhållningssätt till det här med nationalism, kulturrelativism och främlingsfientlighet rekommenderas min text ”10 snabba om nationalism”.

MångkulturMed det sagt är det tämligen enkelt att demontera Hellsborns retorik. För det första borde han kanske ta och fundera på hans eget partis roll i det där med att skapa hat och brutalisering. ”Vi och dom”-tänk har, för att vara blygsam i ordvalet, väldigt sällan lett till positiva och vänliga samhällsklimat.

För det andra är spekulationer om vad som hade hänt ifall världen sett annorlunda ut helt meningslösa. Personer så skruvade som Breivik kunde mycket väl ha hittat sig andra fiender att hata: bögar, adeln, zigenare, folk från Lofoten, välj själv… Hellsborn har egentligen inga möjligheter att yttra sig i frågan, men drar sig naturligtvis ändå inte för att placera skuld.

För det tredje är hela argumentationslinjen med att massinvandring och islamisering bär skulden för dådet otroligt osmaklig, vilket syns alltför väl om man vänder på steken:

Hade det inte funnits västerländsk kapitalism, gudlösa ateister och kvinnorättigheter i världen hade inte 11/9-kaparna flugit in sina flygplan i tvillingtornen. Hade vi i väst inte envisats med att sprida våra tankar om demokratiskt styre, hade bomberna i Londons tunnelbana aldrig briserat.

Visst, det är naturligtvis terroristerna själva som bär det yttersta ansvaret för sina dåd, men hade inte vi i väst haft så uppenbart hedniska livsstilar och brustit så i respekt för Profeten, hade vi inte behövt skylla oss själva.

Känns det bekvämt? Nej, jag trodde inte det heller. Utan att på något sätt vare sig bekänna mig till kulturrelativism eller tycka att de hot om våld Hellsborn efter debaclet har utsatts för är okej, kan jag inte annat än kasta handsken:

Du får gärna kalla mig lögnare, Erik.

Dina dementier till trots har du nämligen använt en horribel tragedi till att försöka plocka politiska poäng, även om det innebar att du måste använda en logik du aldrig hade applicerat på andra än just muslimer, och även om det innebar en antydan om att Norge (åtminstone litegrann) har sig självt att skylla. Det är ett hån mot de barn och ungdomar som har mördats.

Var det värt det?

Annonser

Entry filed under: Hat & Fördomar. Tags: , , , , , , .

Vad är sannolikheten att kvotering funkar – 50/50? Hur många tusenlappar kostar DIN landsflykt?

2 kommentarer

  • 1. Matte Matik  |  augusti 4, 2011 kl. 14:35

    Så ska det se ut!

  • 2. Access  |  augusti 4, 2011 kl. 16:20

    Hellsborns dementerade uttalande är som att säga: ”Om det inte fanns några bögar så skulle vi inte behöva knacka bög. Alltså är det bögarnas fel att vi slår ner dem”.

    Han är en idiot.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

  • 85,839

%d bloggare gillar detta: