Skamlöst, Dagerlind

juli 24, 2011 at 23:32 5 kommentarer

Jag hade egentligen tänkt undvika att skriva något om Anders Behring Breiviks attentat i Norge, då det är en mänsklig tragedi av sådan omfattning att den helst borde få vara fredad mot nätkäbbel.

Norges flagga på halv stångMina intentioner kommer dock på skam när jag besöker Newsmill. Naturligtvis är det ett otal skribenter som skriver om händelsen, både om vilka motiv och värderingar som låg bakom attentatet samt om vilket ansvar som kan utkrävas av olika grupperingar. Jag är beredd att fullfölja min ursprungliga tanke tills jag läser vad nationalisten Mats Dagerlind skriver.

Att innan de döda kropparna ens kallnat börja dra politiska växlar på det inträffade kan därför inte betraktas som annat än smaklöst.

Så inleder Dagerlind sin artikel, för att sedan raskt gå vidare till passager som dessa:

När Sveriges kulturrelativister nu smäller champagnekorkarna för att terroristen i Norge var etniskt norsk, blond och blåögd kan det vara på sin plats att påminna om dessa siffror och att vi i Sverige så sent som för ett halvår sedan hade en egen bombman, den islamistiske självmordbombaren Taimour Abdulwahab […].

Vill man vara en smula mer seriös bör man i stället diskutera sådant som att Norge har militär trupp i Afghanistan.

Breivik framstår i stället som ett typexempel på de i sådana här sammanhang så vanliga enstöringarna som kompenserat sina bristande sociala förmågor med vapenfetischism och som radikaliserat sig själva med obskyr litteratur och konspirationsteorier på Internet och genom att författa egna världskonspiratoriska manifest.

 Det har hittills varit mer regel än undantag att kulturrelativismens tillskyndare klistrat rasist- och nazistetiketter på Sverigedemokraterna och deras nordiska systerpartier. Man bör därför inte göra sig några illusioner om att de nu ska ha den politiska anständigheten att inte ge fredlig folkhemsnationalism skulden också för bombdåd mot demokratins hjärta eller att de ska avstå från att använda 85 mördade ungdomar som ett slagträ i sin gemena demoniseringsagenda mot etablerade riksdagspartier.

Jag kan efter denna läsning inte annat än förmoda att Dagerlind:

A) Tycker att det är en lämplig nivå av respekt för situationen att påstå att hans meningsmotståndare ”smäller champagnekorkar” i denna stund.

B) Urskuldar även islamistiska terrorister med att de är socialt inkompatibla enstöringar, och att han anser att eventuella politiska eller religiösa filosofier hos dem inte bör tillmätas någon vikt.

C) Har lite svårt att se bjälken i sitt eget öga för grandet i sin nästas, avseende det där med att ”dra politiska växlar” av det inträffade. Han kastar onekligen väldigt obehagliga stenar i sitt glashus…

Annonser

Entry filed under: Hat & Fördomar, Politik & Juridik. Tags: , , , , .

Homeopatetisk bevisföring Det saknade perspektivet i genusdebatten

5 kommentarer

 • 1. Access  |  juli 31, 2011 kl. 11:13

  Snubben är en skitnödig idiot (faktiskt) vars drivkraft är en ständigt oförlöst lust att bli bekräftad.

  På ett sätt kan det vara bra att såna som han vräker ur sig tydliga idiotier så att vi inte glömmer bort att det finns sådana människor. På ett annat sätt kan det vara farligt eftersom han med det kan uppmuntra andra idioter som är mer våldsamma än vad han är.

  Att Dagerlind och andra kvasiintellektuella galningar i och med Internet har stora möjligheter att sprida sin dynga är nåt vi får leva med. Det är praktiserad yttrandefrihet.
  Men jag skulle önska att snubben var mottaglig för argumentation. Det är han inte.

 • 2. certatio  |  juli 31, 2011 kl. 13:52

  Det är väl kanske så, att ju mer extremt tankegods man bär på, desto svårare är man att nå med argument som strider mot den världsbild personen ifråga anammat? Exemplen är många på hur folk tenderar att vara mer stoiska ju sämre arsenal av logiska, vetenskapliga argument de har på sin sida; jämför t.ex. sekteristiskt religiösa.

  Jag tror ändå det är bra / viktigt att ändå ta diskussionen, och gärna publikt. Även om man inte kan ”omvända” personer som Dagerlind kanske man kan nå fram till personer i vägskälet mellan olika livsåskådningar…

 • 3. Stahlin  |  augusti 2, 2011 kl. 01:40

  Den dagen Socialdemokraterna reviderar sin manshatarpolitik och sitt barnplågeri ska även jag tycka att det är hemskt med socialdemokratiska ungdomar som blir mördade. Tills dess… hitler jugend var också ungdomar.

  • 4. certatio  |  augusti 2, 2011 kl. 11:45

   Fruktansvärt smaklös kommentar, Stahlin. Jag undrar om du skulle kunna se föräldrarna till de mördade barnen i ögonen och säga samma sak till dem som du skriver här…

 • 5. Törnrosa  |  augusti 2, 2011 kl. 14:03

  Jag kan ärligt säga att jag har inte orkat ta till mig allt i den här fruktansvärda tragedin.

  Känns bara så sorgligt att det inte fanns någon som tog tag i den lille grabben innan han gick över gränsen som ledde till detta fasansfulla.

  Jag tror nämligen att den gränsen fanns.


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

 • 85,861

%d bloggare gillar detta: