Abort är inte mord

juni 24, 2011 at 13:36

Abortfrågan är onekligen svår. Vad man anser vara okej beror i mångt och mycket på var man drar gränsen för när mänskligt liv kan sägas existera, och det är inte en så enkel gränsdragning som man skulle kunna tro. Räcker det med en ensam ägg- eller sädescell, eller behöver det vara en befruktad äggcell? Är det när embryot har börjat celldela sig och växer, när fostret kan överleva utanför moderns kropp med hjälp av livsuppehållande åtgärder, eller när det har chansen att klara sig även utan medicinskt stöd?

CellklusterPersonligen landar jag i någon av de två senaste uppfattningarna, och är därför för fri abort inom en rimlig tidsram sedan graviditetens början. Sedan kan jag tycka att alla former av glidning mot abort som ett preventivmedel ”i reserv”, ett substitut för kondom eller p-piller, vore högst olyckligt. Även om jag framhåller och respekterar en kvinnas rätt att förfoga över sin egen kropp (och som sagt, ett foster som aldrig skulle kunna klara sig utanför livmodern ser jag fortfarande som en del av moderns kropp, och inte som en egen varelse riktigt ännu) är det klart att man inte bör ta för lätt på vad som skulle kunna utvecklas till ett liv.

Som sagt, det är en svår fråga, och därför jag kan respektera de som är emot abort även om jag själv intar en distinkt annan hållning i frågan. Däremot kan jag inte respektera alla typer av argumentation i frågan, som när Anna Gryningstjerna skriver på Newsmill om hur hon ser rätten till abort som rätten att mörda sitt barn. Hon skriver:

Ett […] argument som ofta tas upp är kvinnans rätt till sin kropp. Det ses som en rättighet för kvinnan att få döda sitt eget barn. [… ] Och barnet, har inte det en rättighet till sin kropp och sitt liv? Det är inte en rättighet och kommer aldrig någonsin att bli en rättighet att döda ett barn, hur mycket det än skriks om kvinnans rätt till sin kropp.

Ursäkta, Anna, men det där är faktiskt inte rimligt. Vill du begränsa aborträtten är det din fulla rätt att bedriva lobbyverksamhet utifrån den agendan, men du behöver kanske inte använda fullt så fula knep? Att försöka likställa aborteringen av ett 13-veckors foster (som aldrig hade haft en chans att överleva utanför moderns kropp) med att döda ett faktiskt barn är inte bara ojuste mot de som gör abort, det är ett hån mot alla som förlorat ett barn genom andras våld.

Alla som tycker att abort är jämförbart med att t.ex. ruska ihjäl sin tvåmånaders baby, eller misshandla ihjäl sin 5-åring, kan väl räcka upp en hand. Bara Anna…? Ja, jag trodde väl nästan det.

Annonser

Entry filed under: Moral & Etik. Tags: , .

Välkomna! Surt, sa Romson om strömmingen


Som Peter Steele formulerade det: "Don't mistake lack of talent for genious". Den här bloggen lämnar inga kvalitetsgarantier...

Något intressant att säga till mig personligen? Maila mig!

Logga in

Senaste inläggen

@Certatio_WP

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Arkiverat

"I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- WINSTON CHURCHILL

"Two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- ALBERT EINSTEIN

"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
- TERRY PRATCHETT

"However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results."
- WINSTON CHURCHILL

"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
- DOUGLAS ADAMS

"The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists - that is why they invented Hell."
- BERTRAND RUSSELL

"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."
- WINSTON CHURCHILL

"All generalizations are false, including this one."
- MARK TWAIN

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they've found it."
- TERRY PRATCHETT

"If you have ten thousand regulations you destroy all respect for the law."
- WINSTON CHURCHILL

"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."
- DOUGLAS ADAMS

"Everything that every individual has ever done in all of human history establishes the minimum boundary of the possible. The maximum, if any, is completely unknown."
- JOHN TOOBY

Publiksiffra

  • 85,839

%d bloggare gillar detta: